JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevende Spekter-oppgjør:

Pensjon, korona og jernbane utfordrer LO Stat i lønnsoppgjøret

– Vi avventer frontfagene, og er spent foran årets Spekter-oppgjør. Mye er i det blå i år. Vi jobber for et bra resultat, men det er ikke grunn til å forvente noen lønnsfest, sier nestleder Lise Olsen i LO Stat.
Nestleder Lise Olsen i LO Stat slår fast at årets lønnsforhandlinger i Spekter-området vil bli krevende. – Koronapandemiens ringvirkninger, etterslep i flere sektorer og spørsmål knyttet til pensjonsordninger er noen årsaker til det, sier hun.

Nestleder Lise Olsen i LO Stat slår fast at årets lønnsforhandlinger i Spekter-området vil bli krevende. – Koronapandemiens ringvirkninger, etterslep i flere sektorer og spørsmål knyttet til pensjonsordninger er noen årsaker til det, sier hun.

Morten Hansen

alf@lomedia.no

Nestleder Lise Olsen i LO Stat er klar til innsats i årets Spekter-oppgjør, der cirka 220 overenskomster skal forhandles.

Overenskomstene i Spekter omfatter de viktigste reglene for arbeidstakere i virksomheter med offentlig tilknytning - som Posten Norge, NRK og Vy, og gjelder bl.a. lønn, arbeidstid, ferie, permisjon og pensjon.

Den sentrale delen av avtalen, A-delen, forhandles det om den 25. og muligens 26. august. Når dette er i havn, forhandles det ute i virksomhetene, om det som kalles B-delene av oppgjøret.

– Det er tradisjonen tro frontfagene som avgjør den økonomiske rammen for oppgjøret. Vanligvis pleier det å komme lekkasjer fra forhandlingene der, men i år har de holdt kortene uvanlig tett til brystet. Så vi er spent på utfallet der, som vil gi viktige inngangsverdier for forhandlingene vi skal igang med. Uten å vite hvordan det ligger an med frontfagene, er det vanskelig å si noe konkret om hva som kan forventes, sier Olsen.

– Samtidig har Spekter-området noe lavere overheng enn industrien, så her er det litt å hente, men vi antar at årets oppgjør vil bli moderat. Det er ikke grunn til å forvente noe lønnsfest i år, slår hun fast.

Greit å vite: Her er datoene du bør merke deg for høstens lønnsoppgjør

Krevende oppgjør

– Med få dager igjen er jeg begynt å glede meg til årets oppgjør, sier Lise Olsen fra sin plass bak skrivebordet i sjuende etasje av Statstilsattes Hus i Møllergata.

Olsen sier hun forventer krevende forhandlinger på noen felt. Blant annet i kjølvannet av jernbanereformen, som har skapt endel endringer. Det som tidligere var NSB er nå delt i en rekke selskaper og aktører.

– Ja, her har bildet endret seg. Her skal det nå forhandles i cirka 17 selskaper. Mens våre forbund er enige om at en lokfører er en lokfører uansett om vedkommende jobber i Vy, SJ eller Go-Ahead, så er nok ikke arbeidsgiversiden like samstemt om forventningene eller betingelsene. Derfor regner vi med at dette kan bli et krevende felt, sier Olsen.

Pensjon og etterslep

Pensjon er et annet tema hvor Olsen forventer krevende forhandlinger.

– Det evig tilbakevendende temaet pensjon vil komme opp også i år. Det vet vi. Våre medlemmer innen teater, orkestere og operaen har hatt en midlertidig pensjonsordning siden 2016-17. Det er på høy tid å sikre dem en varig og langsiktig ordning. Så der vil det bli behov for forhandlinger. Det samme er tilfellet for Ruter og Siva.

Forhandlingene i bussektoren forventer Olsen også vil bli tøffe.

– Vi følger bussbransjen NHO, og har en tilsvarende avtale i Spekter som gjelder medlemmene i Vy Buss. De har sakket akterut lønnsmessig over tid, og har hatt reallønnsnedgang. Det er en utvikling som ikke er holdbar, og som står i grell kontrast til den forlengst vedtatte målsettingen om at denne gruppen skal opp på industriarbeiderlønn, påpeker Olsen.

– Her er det et betydelig etterslep, og allerede før koronapandemien kom var det spilt inn krav om et ordentlig bussoppgjør i år. Så dette feltet vil bli komplisert, slår LO Stat-nestlederen fast.

Aktuelt: Brudd i meklingen: Her kan det bli storstreik fredag

Bekymret for kultursektoren

Oppgjøret starter neste uke. Men i hvilken form forhandlingene skal gå er fortsatt litt i det blå. Sånn er det også med forventningene til oppgjøret.

– Før koronapandemien kom var det forventninger om et resultat på rundt 4 prosent. Men nå har mye endret seg, så usikkerheten er stor når det gjelder en rekke faktorer i dette, sier Lise Olsen.

De ansatte innen Spekter-feltet er i stor grad skjermet for permitteringene og oppsigelsene som koronapandemien har utløst i de mest utsatte delene av norsk arbeidsliv.

– Men vi har hatt vår del av permitteringer i noen sektorer, og jeg er veldig bekymret for kultursektoren, som er hardt rammet av situasjonen, sier Olsen.

Først skal som nevnt A-delsforhandlingene på sentralt nivå gjennomføres. Deretter skjer forhandlingene ute i virksomhetene. Etter mange år i gamet tror Lise Olsen A-delsforhandlingene vil komme i havn også denne gangen. Tross ringvirkningene av pandemien som preger samfunnet og verden.

Kort fortalt: Lønnsoppgjøret: Dette mekler de om

Kan pågå til i vinter

– Mandag lander vi kravene i årets oppgjør, og tirsdag starter selve forhandlingene. Vi har hatt møter på Teams, og det går til nød. Men det er mye dynamikk og stemning i forhandlingene som går tapt. Man får rett og slett ikke de samme diskusjonene og den samme gjennomarbeidingen av forslagene i digitale møter.

– Samtidig vil jeg understreke at alle parter er opptatt av å ivareta smittevern på alle måter. Vi jobber med å finne en god form, slik at fysiske møter kan gjennomføres samtidig som smittevern står i fokus. Uten dynamikken som skapes når partene sitter ved samme bord vil det bli vanskeligere å oppgå gode resultater, sier Olsen.

Hun smiler rister lett på hodet etter å ha blitt spurt om når alle deler av årets oppgjør kan forventes å være avsluttet.

– Det er et veldig godt spørsmål, som det er vanskelig å si noe eksakt om. Disse oppgjørene har en tendens til å trekke ut i tid. Hvis jeg sier at vi håper å være i mål til slutten av oktober, så er jeg vel passe optimistisk, sier Lise Olsen.

Annonse
Annonse