JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Posten må kutte 125 millioner

I løpet av første kvartal neste år blir det klart om hvor mange som blir rammet, når Posten Norge skal kutte utgifter for 125 millioner kroner.
FRAMTIDIGE KUTT: Mens tidligere kutt i Posten Norge for det meste har skjedd i drift, kommer de kommende kuttene til i hovedsak å bli tatt i stab- og støttefunksjoner.

FRAMTIDIGE KUTT: Mens tidligere kutt i Posten Norge for det meste har skjedd i drift, kommer de kommende kuttene til i hovedsak å bli tatt i stab- og støttefunksjoner.

Ole Palmstrøm

morten@lomedia.no

Også Posten Norge rammes av den svake økonomiske utviklingen i Norge. Konsernet er i en mer krevende økonomisk situasjon, og må foreta kutt på 125 millioner kroner.

– Reduksjonen i oljeinvesteringene og ringvirkningene dette gir rammer også oss i Posten. Vi opererer i et krevende marked og må tilpasse virksomheten for å bedre lønnsomheten vår. Vi jobber kontinuerlig med ulike tiltak, med blant annet bortfall av lørdagsombæring som den mest aktuelle nå. Men vi gjennomgår virksomheten i alle deler av konsernet, sier Egil Linge Anderssen, direktør HR i Posten Norge.

Skal se på konsulentbruken

Mens det ved de siste omorganiseringene er, og har vært, driften som har vært nødt til å ta de største kuttene, er det denne gangen stab- og støttefunksjonene som blir hardest rammet.

– Vi skal gå gjennom og se hva vi bruker penger på. Blant annet vil kjøp av tjenester, som for eksempel konsulentbruk, bli gjennomgått. Det er ikke bare årsverk som vil bli kuttet, sier Anderssen.

Han understreker at det også vil gå ut over stillinger, men at det er for tidlig å si noe om omfanget.

– Selve prosjektet er nettopp startet opp. Omfanget av kuttene vil ikke bli klart før tidligst over nyttår, sier Anderssen.

Ikke bare ansatte

Postkom er inne i prosessen som er startet. Thore Strøm, forbundssekretær i Postkom, konstaterer at de kommende kuttene ikke kommer overraskende. Fram til nå er det driften som har tatt de største kuttene, med nedleggelser av postkontor og fjerning av lørdagsombæring.

– Sånn sett er det ikke overraskende at turen nå kommer til stab- og støttefunksjoner, sier Strøm.

Han er klar på at Posten ikke bare skal se på de ansatte når nedskjæringene skal gjennomføres.

– Kuttene vil komme på områder som man kan ta seg råd til når man har god råd, som for eksempel markedsføring. Men også kostnader knyttet til årsverk vil bli rammet, sier Thore Strøm, forbundssekretær i Postkom.

Kuttene vil komme på områder som man kan ta seg råd til når man har god råd, som for eksempel markedsføring. Men også kostnader knyttet til årsverk vil bli rammet, sier Thore Strøm, forbundssekretær i Postkom.

Kuttene vil komme på områder som man kan ta seg råd til når man har god råd, som for eksempel markedsføring. Men også kostnader knyttet til årsverk vil bli rammet, sier Thore Strøm, forbundssekretær i Postkom.

Birte Wahlstrøm

Saklig grunn til oppsigelse

Hvordan gjennomføringen av kuttene vil skje, er enda ikke drøftet. Postkom er klar på at det må være saklig grunn til eventuelle oppsigelser. Det må være en sammenheng mellom arbeidsoppgaver som fjernes, og årsverk som fjernes.

– Vi må ikke komme i en situasjon der nedbemanningen er et mål i seg selv. De årsverkene som skal tas bort må kunne dokumenteres. Hvis man fjerner stillinger, for deretter må ansette nye fordi det er behov for at noen skal utføre arbeidet, blir det feil, fastslår Strøm.

Han håper at kuttene kan gjennomføres med mest mulig bruk av naturlig avgang.

– Hovedregelen må være at vi greier å nedbemanne uten oppsigelser, sier Strøm.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse