JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reallønnsnedgang i verkstedindustrien. Kvinner i statsforvaltningen ble fjorårets lønnsvinnere

Kvinner i statsforvaltningen var fjorårets lønnsvinnere, mens de ansatte i verkstedindustrien opplevde reallønnsnedgang, ifølge lønnsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå.
Ansatte i verftsindustrien har hatt reallønnsnedgang i følge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ansatte i verftsindustrien har hatt reallønnsnedgang i følge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Lønnsveksten i fjor var på 2,3 prosent viser SSB-statistikken som ble publisert i dag 1. februar. Med en prisvekst på 1,6 prosent gir det en reallønnsvekst på 0,7 prosent i snitt for norske arbeidstakere. Statistikken omfatter perioden fra september 2016 til september 2017.

Kvinner i statsforvaltningen

Mellom de store sektorene er lønnsveksten ganske lik. I kommunsektoren og i privat sektor var lønnsveksten fra 2016 til 2017 på 2,3 prosent. Men ansatte i statsforvaltningen har hatt en større lønnsvekste. Den var på 3,3 prosent. Det er kvinnene i statsforvaltningen som har størst økning med en lønnsvekst i fjor på 3,5 prosent.

Nedgang i versktedindustrien

Tallene for industrien overrasker. Verkstedindustrien har hatt negativ reallønnsvekst. Industriens lønnsvinner er papirindustrien som hadde en reallønnsvekst på fem prosent i fjor.

En årsak til at verkstedindustrien kommer så dårlig ut kan være at en stor del av lønnsveksten kommer som følge av de lokale forhandlinger. De skal gjennomføres i tredje kvartal, og hvis utslaget av eventuelle lokale tillegg kommer først i fjerde kvartal i fjor, vil de ikke komme med på SSBs statistikk.

Teknisk beregningsutvalg

26.februar legger Teknisk beregningsutvalg (TBU) fram sin rapport. Den skal legge grunnlaget for vårens tariffoppgjør. De vil ha enda ferskere tall. Tallene som SSB publiserer i dag, er fra september 2016 til september 2017. TBUs tall vil gjelde hele 2017.

Gjennomsnittlig månedslønn for alle ansatte i ulike yrkesgrupper

Svakt for lærerne

Utdanningssektoren kommer også dårlig ut. Sektoren som helhet har hatt en vekst på 1,7 prosent altså så vidt nok til å gi reallønnsvekst.

Kommunalt ansatte grunnskolelærere har hatt en lønnsvekst på 1,5 prosent. Det gir nedgang i kjøpekrafta.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse