JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regionreformen: NTL og LO Stat advarer mot å flytte oppgaver fra staten til fylkene

NTL og LO Stat frykter konsekvensene av at fylkene tar over oppgaver fra staten.
SKEPTISKE: NTL-leder John Leirvaag (t.v.) og LO Stat-leder Egil André Aas er kritiske til oppgaveflyttinga fra stat til fylker som regjeringa og KrF er enige om.

SKEPTISKE: NTL-leder John Leirvaag (t.v.) og LO Stat-leder Egil André Aas er kritiske til oppgaveflyttinga fra stat til fylker som regjeringa og KrF er enige om.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Mandag la regjeringen og KrF fram avtalen som sikrer gjennomføring av regionreformen, og som en følge av dette en lang liste med oppgaver som skal overføres til fylkene fra statlig nivå.

Oppgaver innen klima og miljø, kompetanse og integrering, landbruk, samferdsel, næringsutvikling, folkehelse og diverse tiltak for å styrke Nord-Norge legges til fylkeskommunene.

I tillegg skal det utredes om oppgaver Bufetat gjør vil bli bedre ved å flytte dem til fylkeskommunen, og det kan komme endringer innen kulturfeltet.

Enighet om regionreformen – oppgavene som overføres til fylkene legges fram 19. oktober

– Forvaltningspolitikk etter innfallsmetoden

Leder John Leirvaag i NTL er kritisk til forslaget, og mener regjeringen driver forvaltningspolitikk etter infallsmetoden. Han mener det er åpenbart at nasjonale oppgaver krever nasjonale virkemidler, for å sikre både kvalitet og likebehandling over hele landet.

– De foreslår nå å splitte opp områder hvor det er behov for nasjonal koordinering. Dette er demontering av statlig styring innenfor viktige områder. NTL mener dette er svært uheldig og kortsiktig, sier Leirvaag i en pressemelding.

Blant annet reagerer han på forslaget om å flytte oppgaver fra det statlige selskapet for industrivekst, SIVA og Innovasjon Norge til fylkene, noe han mener svekker koordineringen av nasjonal næringspolitikk.

I tillegg mener han dette blir en dyr og dårlig løsning der mange flere vil bli sittende rundt om i landet med disse oppgavene enn i dag.

At kulturminner skal forvaltes av fylkene, gjør Leirvaag bekymret for at kulturminner av nasjonal verdi vil havne i en kamp om budsjettmidler med andre viktige oppgaver i fylkeskommunale budsjetter.

Sp vil velte regionreformen med hjelp fra KrF og Frp

– Dårligere og dyrere tjenester

Leirvaag har heller ingen tro på at denne reformen sprer jobber ut fra Oslo til distriktene.

– Som eksempel har Statens vegvesen har over 100 lokasjoner i hele Norge, mens oppgavene nå foreslås overført til elleve fylkeskommuner, sier han.

Leirvaag er sikker på at reformen vil gjøre tjenestene dyrere, og at viktige politikkområder blir overlatt til lokalpolitikere med trange budsjetter.

– Vi har en veldig effektiv statsforvaltning. Det bør være et viktig prinsipp for Stortinget alltid å se på hvilke arbeidsoppgaver som skal løses før de låser seg til omfattende omveltning av statlige oppgaver. Risikoen er vedtak om lite hensiktsmessig organisering hvor resultatet blir dårligere og dyrere forvaltningstjenester, sier Leirvaag i pressemeldingen.

– Har ikke tenkt på konsekvensene

LO Stat-leder Egil André Aas deler Leirvaags skepsis, og han mener politikerne vet for lite om resultatet av det de vedtar.

– Dette er nok et eksempel på at det tas politiske beslutninger som får stor innvirkning på tjenestetilbudet i offentlig sektor uten at man har tenkt nok gjennom konsekvensene, sier han.

Aas peker på den såkalte ABE-reformen i staten, som innfører ostehøvelkutt i statsbudsjettene, som et annet eksempel på en uklok måte å drive politikk og forvaltning på.

– Offentlig sektor skal selvfølgelig ikke være statisk, men hvordan vi organiserer den i detalj bør ikke være gjenstand for politiske hestehandler, sier Aas.

Kutter statlige budsjetter med 1,7 milliarder kroner i 2018

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse