JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukraina og Russland

Russisk fagforeningsleder: – Det er klart vi er redde for fremtiden

Boris Kravchenko er president i Confederation of Labour of Russia (KTR). Han forteller om tøffe tak for russiske arbeidere og deres familier.
KREVENDE SITUASJON: Boris Kravchenko innrømmer at det er komplisert når ikke folk lenger kan lese uavhengige medier om hva som skjer i Ukraina og i resten av verden.

KREVENDE SITUASJON: Boris Kravchenko innrømmer at det er komplisert når ikke folk lenger kan lese uavhengige medier om hva som skjer i Ukraina og i resten av verden.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Forrige uke fikk Kravchenko en telefon fra fagforeningsleder Mikhail V. Shmakov, leder av den største hovedsammenslutningen i Russland, FNPR, som fortalte at de ville ut av den internasjonale fagbevegelsen, ITUC.

– Shmakov ville vite hva vi i KTR gjorde om de forlot det faglige internasjonale felleskapet. Men vi er helt tydelige på at vi skal være i ITUC som vi har et faglig felleskap med. Fagbevegelsens grunnverdier er å jobbe for fred og vi tror vi får en fredelig løsning, sier Kravchenko på telefon fra Moskva.

– Livet her i Moskva går egentlig som før. Restauranter er åpne og folk er på jobb. Vi i fagbevegelsen fortsetter som før med å hjelpe våre medlemmer med anstendige arbeidsforhold og vi har sosial dialog og trepartssamarbeid med partene i arbeidslivet, men har dessverre ikke lenger uavhengige medier, forteller han fra sitt kontor i den russiske hovedstaden.

Komplisert uten medier

Han innrømmer at det er komplisert når ikke folk lenger kan lese uavhengige medier om hva som skjer i Ukraina og i resten av verden.

KTR har et helt annet syn på krigen enn det FNPR har gitt uttrykk for, men Bravchenko selv er forsiktig med sine formuleringer ettersom det er nye lover i landet.

– Vi har samarbeidet godt med FNPR fram til de gikk aktivt ut og støttet presidentens analyse av situasjonen i Ukraina. Nå har vi ikke samarbeidet mye, men har kontakt på telefon, slik vi hadde på fredag, sier han.

Kravchenko vet at jobben de gjør for både arbeidere og sivilbefolkningen er viktig. Han håper at de får fortsette arbeidet som før, og jobbe uavhengig og fritt uten påvirkning fra myndighetene.

– Vi har alltid ment at fagbevegelsen skal være uavhengig av myndighetene, og for oss er det viktig å være på lag med folk i Russland. Vi tror vi blir lyttet til og vi ser for oss en fredfull overgang snart, sier mannen som nå leder den eneste russiske fagbevegelsen som fortsatt er i ITUC.

Aktuelt: Barentssamarbeidet har bygget bro mellom Norge og Russland siden 1993

Har mistet mange medlemmer

Kravchenko hadde rundt 2 millioner medlemmer før det de fra offisielt hold kaller «militære operasjoner» i Ukraina startet. Den siste måneden har de mistet en rekke medlemmer i transportsektoren.

– Vi organiserte blant annet 2000 piloter i Aeroflot og flere tusen som jobbet i luftfarten, men disse arbeiderne og deres familie er nå i en vanskelig situasjon mens flyene står på bakken, sier han.

– Vi prøver å hjelpe alle som trenger støtte, sier han, og sier at synet på det som skjer i Ukraina er forskjellig også blant medlemmene.

– De som jobber som lærere og leger er under press, mens våre folk i transportsektoren merker konflikten i sine yrker.

Boris Kravchenko velger å være optimist selv om han er veldig bekymret for mange av sine medlemmer, for sivilsamfunnet og for utviklingen framover.

Aktuelt: Verftet i Kirkenes har russisk fiskeflåte som hovedmarked. Nå stoppes betalingen på grensa

Frykter for fremtiden

– Det er klart vi er redde for fremtiden. Men som fagforeningsleder må vi stå opp for de svakeste og kjempe for bedre vilkår for arbeiderne og deres familier, menneskerettigheter og for fred. Det er vår plikt, sier han og er glad for at han har felleskapet i ITUC bak seg.

– Det er veldig, veldig komplisert akkurat nå. Mange har blitt arbeidsledige og sliter med å få hverdagen til å gå opp.

– Vi står på og gjør det vi kan for å forhandle lønn og vilkår for våre, sier han, men velger ikke å kommentere i detaljer rundt at FNPR velger å forlate ITUC

Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»

Annonse
Annonse