JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner: – Effektiviseringen skal fortsette i samme tempo

For de som bekymrer seg for tempoet på effektiviseringen av det offentlige, er det liten trøst å hente hos kommunalministeren. Jan Tore Sanner lover bare mer av det samme i årene fremover.
KONFERANSE:  Jan Tore Sanner (t.v.), ønskes velkommen av LO Stats leder Egil André Aas. Men han hadde ikke med særlige godbiter i bagasjen.

KONFERANSE: Jan Tore Sanner (t.v.), ønskes velkommen av LO Stats leder Egil André Aas. Men han hadde ikke med særlige godbiter i bagasjen.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

Kommunal- og moderniseringsministeren vedgår at omstilling kan være smertefullt. Men han synes ikke det er noe alternativ å fortsette som før, det vil bare gi forvitring og stillstand. Derfor hadde han dette budskapet til deltakerne på LO Stats kartellkonferanse:

– Vi skal fortsette å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi må skape en kultur for kontinuerlig fornyelse, for det er ikke mindre behov for dette nå enn tidligere.

– Hvor fort skal vi løpe, Sanner?

Ingen streikerett

På sin tredje konferanse hos LO på Gol, vedgikk statsråden at han nok ikke var førstevalget for deltakerne. Dette førte på ingen måte til at han prøvde å godsnakke med dem. Tvert imot var han veldig tydelig på at det ikke blir noen reformpause, at pengene må prioriteres hardere fremover og at en ny pensjonsordning må på plass. Tidligere har diskusjonene strandet fordi staten ikke har villet innrømme arbeidstakerne streikerett. Men ifølge Sanner kommer ikke regjeringen til å rikke seg på det punktet.

– Vi holder fast ved at det må være slik. Tjenestepensjon er ikke en del av tarifforhandlingene, det er en lov som skal vedtas i Stortinget. Men det skal være gode forhandlinger og samarbeid med partene før vi fatter et vedtak.

– Og hvis det ikke holder?

– Jeg håper og tror at vi skal få det til, er alt Sanner vil svare på det spørsmålet.

Fortsatt ostehøvelkutt

Selv om mange tillitsvalgte uttrykte bekymring for de årlige kuttene i budsjettene, er ikke Jan Tore Sanner innstilt på å komme dem i møte. Han påpeker at dette må til for å frigjøre penger til andre områder, som skole og helse, der man trenger å bemanne opp.

– Man må alltid være villig til å se på om de virkemidlene man bruker er riktige. Men generelt er det gevinster å hente ut i staten. 0,5 prosents kutt hvert år er moderat.

– Ser du ikke områder hvor dette kanskje likevel slår skjevt ut?

– Jo, det er opplagt, og når man ser slikt er det mulig å øke bevilgningene. Domstolene har vært fremme. Men over tid mener jeg det er riktig at man også i staten henter ut en effektiviseringsgevinst.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse