KATHARINA DALE HÅKONSEN (tekst) " />

Ole Palmstrøm

Skamløs akademiker inn i LO-ledelsen

Med Julie Lødrup inn i ledelsen har LO ikke bare kapret en ung akademiker, men sikret seg et ­vanntett Skam-alibi.
2017052912380020170529133619

katharina@lomedia.no,

ole@lomedia.no

– Det er overveldende. Jeg er kjempeglad og spent på hvordan det blir, sier Julie Lødrup.

Den tidligere forbundssekretæren i Norsk Tjenestemannslag (NTL) smiler bredt der hun sitter i den litt harde skinnsofaen på lunsjrestauranten Taverna’n på Youngstorget i Oslo.

Dagen i forveien stod 33-åringen midt i blitsregnet på LO-kongressen. Da var hun akkurat valgt inn i LOs toppledelse, trolig den yngste førstesekretæren gjennom tidene.

– Det er en utrolig stor tillit. Det er skremmende og kjempespennende. LO er uten sidestykke den hovedorganisasjonen som favner bredest og det beste stedet å jobbe for et godt arbeidsliv og samfunn for alle, sier hun.

{f4}

Den nye LO-ledelsen prioriterer fire viktige saker

Ung leder

Med sine 33 år er Lødrup ung i LO-sammenheng, men hun er langt fra uerfaren.

14 år gammel startet hun sin politiske karriere som lokallagsleder i Hovseter Røa AUF. Og etter den tid gikk det slag i slag med politiske verv og jobber.

Hun har vært generalsekretær i AUF og leder i Manifest Tankesmie. I dag er hun nestleder i St. Hanshaugen Arbeiderparti (Ap) og bystyremedlem i Oslo.

I motsetning til mange LO-medlemmer, har ikke Lødrup fått fagbevegelsen inn med morsmelka. Med en språkforsker-far og lektor-mor, oppvekst på beste vestkant og en mastergrad fra prestisjetunge London School of Economics and Political Science (LSE), får hun ofte spørsmål om hvorfor hun valgte Ap.

– For meg var det naturlig å melde meg inn i Arbeiderpartiet. Jeg har ingen bedre forklaring enn at jeg alltid har vært opptatt av rettferdighet, fellesskap og like muligheter for alle.

Ole Palmstrøm

Lødrups vei inn i NTL er også utradisjonell. Hun var leder av Manifest Analyse og medlem av Handel og Kontor.

Da vervet som forbundssekretær ble ledig, headhuntet NTL henne. Hun meldte seg inn i forbundet og ble valgt i 2013.

LO på din side

Men det er også Lødrups bakgrunn som gjorde henne aktuell i LOs ledelse hvor hun er den eneste med mastergrad. Norges største arbeidstagerorganisasjon er i beit etter nye medlemmer og higer etter å verve flere med høy utdanning. Mange av dem jobber i staten, en arbeidsplass hun kjenner godt. NTL organiserer mange i staten, og Lødrup har jobbet et halvt år som politisk rådgiver i Kulturdepartementet for Hadia Tajik (Ap).

– Hvis du jobber i industrien, er du aldri i tvil om at LO er på din side. LO støtter også folk med høyere utdanning, og det må LO sentralt vise tydeligere.

Hun rister på hodet over påstanden om at unge mennesker ikke ønsker fast jobb.

– Folk med høyere utdanning er ikke annerledes enn andre arbeidstagere. De ønsker også fast jobb, faste arbeidstider, økt medbestemmelse og demokrati på arbeidsplassen.

Og hun blir enda litt mer oppgitt over at noen kaller LO pampete.

– Det er en ekstremt urimelig anklage. Tenk på Gerd Kristiansen som begynte som hjelpepleier og på fiskebåt i Nord-Norge. Skal Gerd være pampete? Eller Erna Hagensen? Hun ble alenemor tidlig og måtte jobbe som renholder og bartender for å livnære seg og barna. I dag er hun forbundsleder i Arbeidsmannsforbundet.

– Tvert imot. LO er det stedet i Norge hvor vanlige folk i vanlige yrker kan få innflytelse på samfunnet.

Vinne valget

Og innflytelse og makt har den ferske førstesekretæren fått. Ikke nok med at hun er en av åtte i LO-ledelsen. Nest etter LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestlederne Peggy Hessen Følsvik og Roger Haga Heimli, kommer Lødrup. Med fast stemme i LOs sekretariat og en del av den politiske ledelsen er hun en av de mektigste i fagbevegelsen. Vinner Arbeiderpartiet valget til høsten, kommer hun enda tettere regjeringsmakta. Hun er oppgitt over dagens regjering som bare lar arbeidsledigheten vokse og som svekker arbeidsmiljø­lov og tjenestemannslov.

– Vi må bare vinne valget. Det hadde vært kult.

Det er nok av kampsaker Julie Lødrup gjerne argumenterer for. Hun liker å snakke om velferd, momsfritak og likestilling med venner og familien. Men hun er også glad i la humla suse og dra på båtturer i Oslofjorden med sjøsprøyten i ansiktet. Men gladest blir hun når hun gjør noe hun ikke kan, nemlig synge karaoke.

– Jeg gjør det sjelden, men det er så gøy. Det er virkelig et friminutt fra hverdagen og seriøse ting.

Hun er liker også dårlige 90-tallsfilmer, tv-serier og nettserien Skam om ungdommene på Hartvig Nissens skole, hvor Julie Lødrup har gått selv. Hun har laget Skam-quizen «Hvem er du i Skam?» En test 24 500 mennesker har tatt. Innsikt i unge menneskers problemer kommer godt med i LOs jakt på unge medlemmer.

Heldigvis er livet og kjærligheten mer enn politikk

Julie Lødrup

Kjærligheten

En som gjerne synger karaoke sammen med førstesekretæren er ektemannen og høyremannen Torbjørn Sølsnæs. De traff hverandre 17. mai i 2011 og giftet seg 2014 med gjester fra hele den politiske aksen inkludert Frp og Rødt.

Mange lurer på hvordan hun kan leve sammen med en høyrepolitiker som i tillegg har Margareth Thatcher som politisk forbilde.

– Heldigvis er livet og kjærligheten mer enn politikk. Vi bruker ikke kveldene på å diskutere formuesskatt, sier hun og mener den nerdete interessen for politikk gjør dem mer like enn forskjellige.

– Jeg husker at vi var i et bryllup i Paris. På formiddagen etter bryllup drakk vi hvitvin på en fortauskafe og snakket om hvor utrolig viktig det var at en ikke uthulet momsregelverket. Det var vi enig om, sier hun.

– Men han mener noen pussige ting om skatt, offentlig sektor og velferd.

Les også:

Den nye LO-lederen har planen klar

Julie Lødrup

Førstesekretær i LO
Valgt inn i LOs toppledelse på LO-kongressen i mai
• 33 år. Gift.
• Født i Bergen og oppvokst på Vestre Aker i Oslo