JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ole Palmstrøm

Slik ser det ut når de ansatte øver på voldelige opptøyer i fengselet

Karatespark og kølleslag. Det går hardt for seg når ansatte øver på opprør i Trondheim fengsel.
2017051609054420180129125628

katharina@lomedia.no

ole@lomedia.no

Selv om antallet voldelige innsatte i norske fengsler øker (1048 volds- og trusselhendelsen i 2016 sammenlignet med 300 i 2013) er masseopprør og gisselsituasjoner langt fra vanlig bak murene. Men det kan skje og da må nødetatene stille forberedt. Det er årsaken til at 80 ambulansefolk, brannkonstabler, fengselsansatte og politibetjenter deltok på øvelse i Trondheim fengsel ni tirsdager i vår.

Masseopptøyer i fengselet

På snekkerverstedet har aggressive og berusede innsatte – spilt av politimenn – barrikadert seg. De står klare til å kaste tennisballer på fengselsbetjentene.

Ole Palmstrøm

Planlegger. Folk fra nødetatene er samlet for å diskutere hvordan de skal disponere 20 tjenestemenn og løse oppdraget på den beste måten. I resten av fengselet er det innført kriseberedskap. Alle innsatte er innelåst på cella.

Ole Palmstrøm

På linje. Fengsels- og politibetjenter skal framstå fryktinnytende, holde sperregrensa og bevege seg taktfast nærmere oppviglerne. En tabbe i sperregrensa, gjør betjentene sårbare.

Ole Palmstrøm

Forberedt. Cathrine Ledal er kledd til kamp med stikksikre klær, skjold og køller. På verkstedet venter sinter fanger.

Ole Palmstrøm

Se hva som skjer når opprørerne møter en vegg av betjenter:

https://www.youtube.com/watch?v=Y0CLp-yj7ZA

Slår og sparker. Politifolkene i rosa vester ypper, gyver løs på betjentene med kraftige karatespark og tennisballer. Betjentene er bevæpnet med køller. Kommer oppvigler nærme nok, slår de.

Ole Palmstrøm

Ro i rekkene til slutt. Etter som sperregrensa flytter seg, overgir de innsatte seg en etter en. Til slutt er lederen for opprøret satt ut av spill. Kontrollen er gjenopprettet, og oppdrag er utført.

Ole Palmstrøm

Oppgjørets time. Opprøret er slått ned, og det er tid for evaluering. Instruktørene går grundig igjennom øvelsen, mens deltakerne deler sine erfaringer.

Ole Palmstrøm

{f4}

Drapsdømt med fire gisler

Et annet sted i fengselet har en drapsdømt fange tatt fire gisler. Han har tidligere rømt fra fengselet og anses som svært farlig. Operativ førstebetjent Inger Johanne Junge gir en kort innføring til politi som nettopp har ankommet Trondheim fengsel.

Ole Palmstrøm

Hektisk. Å få kontroll på gisselsituasjonen er en øvelse i ledelse. Mye skjer på kort tid, og lederne fra nødetatene som ikke kjenner hverandre må samarbeide tett for å løse problemet. Mye står på spill.

Ole Palmstrøm

Krevende. Hvordan skal innsatslederne jobbe for å stabilisere situasjonen? Hvordan disponere folk? Hvordan forhandle med en krevende gisseltager?

Ole Palmstrøm

Nær klimaks. I kulverten i kjelleren er betjentene klare til å gripe inn. Fengselsansatte er med som kjentfolk, mens politifolkene har utstyr og kan bruke våpen om det trengs.

Ole Palmstrøm

Læring. Instruktører følger med. Tilslutt blåser fløyta. Øvelsen er over. Nå er det tid for evaluering og læring.

Ole Palmstrøm

{f4}

Les mer

Pratestasjon i Trondheim fengsel
Mr. Positiv i Trondheim fengsel

Samøvelse

Med ansatte fra politi, ambulanse, fengsel og brann

Øver på pågripelse i store folkemengder og gisselsituasjoner

Ni tirsdager fra mars til mai

Første gang alle nødetatene øver sammen i fengsel

Kilde: Trondheim fengsel

Trondheim fengsel

• Trondheim fengsel er et fengsel med både høyt og lavere sikkerhetsnivå

• Fengselet er underlagt Kriminalomsorgens region nord.

• Fengselet sto ferdig i 1971 og ble bygget etter samme modell som Ullersmo Fengsel.

• Ved fengselet i Trondheim (på Nermarka, «Tunga»), som har høyt sikkerhetsnivå, er det ordinær kapasitet på 144 plasser.

Kilde: Wikipedia