JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik vil Raymond Johansen sikre ny regjering: – Vi må finne fram kaffekoppen

Det er slutt på tiden hvor Arbeiderpartiet var et egenrådig parti, konstaterer Raymond Johansen. Byrådslederen i Oslo vil det skal bli mer brobygging fram mot stortingsvalget i 2021.
SAMARBEID: Byrådsleder Raymon Johansen i Oslo er mer opptatt av hvem Ap skal være venner med etter stortingsvalget enn hvem de ikke skal være venner med.

SAMARBEID: Byrådsleder Raymon Johansen i Oslo er mer opptatt av hvem Ap skal være venner med etter stortingsvalget enn hvem de ikke skal være venner med.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

– Er det noe vi har fått mye igjen for ved dette valget, er det kaffekoppen.

Med det mener han Arbeiderpartiets evne til å sette seg ned med andre – ikke bare de vanlige samarbeidspartiene, for å skape kompromisser og bygge allianser.

Johansen viser til at det har skjedd ikke bare i Oslo, men i mange andre kommuner etter høstens valg.

p

– Det er Arbeiderpartiet som samler flertall. Vi er rett og slett utrolig mye bedre til å bygge broer enn Høyre, slår Johansen fast.

Seg selv nærmest

Han mener det er løsningen for å sikre regjeringsmakt ved stortingsvalget om snaut to år.

– Fram mot 2021 må vi finne fram kaffekoppen, sier Johansen.

Han illustrer viktigheten av alliansebygging med å vise til kommunevalget i 2011. Da gjorde Arbeiderpartiet et knallvalg med 33,1 prosent i Oslo. Likevel fikk de ikke ordførervervet.

– Fordi vi var oss selv nærmest. I lange tider sto A’en i Ap for arroganse. Nå bygger vi broer og allianser for stor politisk innflytelse i kommunene.

Opptatt av venner

Han er klar over at et samarbeid med MDG ikke klinger like godt i ørene på alle. Spesielt i den delen av fagbevegelsen som organiserer ansatte i oljenæringen sitter dette samarbeidet langt inne. Johansen er likevel klar på at samarbeidet har fungert godt i Oslo.

p

Samtidig understreker han at det er forskjell på å samarbeide i et byråd og samarbeid nasjonalt. Han slår fast at det er en del krevende spørsmål man slipper å forholde oss til i en by.

– Ikke minst olje og gass. Men jeg må snakke om de erfaringene vi har i Oslo. Og etter å ha vært utenfor regjeringskontorene i åtte år, er jeg mest opptatt av hvilke venner vi skal ha. Ikke hvilke venner vi ikke skal ha, sier Johansen.

Partiet er et virkemiddel

Selv om byrådsleder Raymond Johansen snakker varmt om mer brobygging, og det er lenge siden Arbeiderpartiet kunne se på seg selv som et parti som kunne styre alene, vil han ikke gi opp Ap som et stort sosialdemokratisk parti i europeisk målestokk.

– Men vi må ikke kommunisere det som om vi tror at vi ikke er nødt til å dele makten med andre, sier Johansen.

Han understreker at Arbeiderpartiet bare er et virkemiddel – ikke et mål i seg selv.

– De partiene som tror de er et mål i seg selv vil tape. Partiene skal være virkemidler for å oppnå et bedre liv for vanlige folk, sier Johansen.

Tapt eierskap for Ap

Valgforsker Johannes Bergh mener Ap, på nasjonalt nivå, har tapt mye av eierskapet til viktige politiske saker. Under LO Stats konferanse drar han spesielt frem sysselsettingspolitikken.

I 2009 sa 61 prosent av velgerne at Ap hadde den beste politikken på dette området, åtte år senere sa rundt 30 prosent det samme.

– Dette er tradisjonelt sett en av de viktigste sakene for Ap, men plutselig lå de på nivå med Høyre, påpeker Bergh, som jobber ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.

p

Han tror Høyre har styrket sakseierskapet sitt i perioden med regjeringsmakt fordi det ikke har vært noen krise på arbeidsmarkedet og ledigheten er lav.

– Vil Ap kunne tjene på det dersom ledigheten stiger?

– Ja, det er på en måte stygt å si det, men det er klart at hvis det skulle bli noen ny krise, så er dette en sak der Ap har høy troverdighet. Det er noe de liker å snakke om og hvor de har svar som velgerne helt sikkert vil ha, sier Bergh.

Annonse
Annonse