JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SLs forbundsleder utfordrer fagbevegelsen til å ta større eierskap til den norske modellen

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund (SL) er bekymret for at forståelsen av den norske modellen blir utvannet. Nå oppfordrer hun fagforeningskolleger til å jobbe for en tillitsreform.
FORSVAR AV MODELLEN: SL-leder Anne Finborud vil at alle i fagbevegelsen skal snakke varmt om den norske modellen.

FORSVAR AV MODELLEN: SL-leder Anne Finborud vil at alle i fagbevegelsen skal snakke varmt om den norske modellen.

Alf Ragnar Olsen

nina.hanssen@lomedia.no

Anne Finborud var invitert til LO Stats landskonferanse for å innlede om viktigheten av en tillitsreform for å styrke den norske modellen, velferdsstaten og demokratiet.

Hun holdt et flammende engasjert foredrag på Sørmarka.

– Vi i SL er bekymret for utviklingen der forståelsen av hva den norske modellen er blir utvannet blant annet av politikere og arbeidsgiversiden. Nå må vi konkretisere og være mer offensive, sier hun.

Gjensidig respekt og tillit

Finborud minner om at LO-kongressen vedtok i 2017 enstemmig at LO skal jobbe for en tillitsreform i offentlig sektor, og at LOs andre nestleder Roger H. Heimli har ledet et arbeid i LO for å konkretisere dette.

p

– SL er med på dette arbeidet og jeg håper også enda flere engasjerer seg i dette arbeidet. Vi må konkretisere den norske modellen, og finne ut hva vi ønsker å jobbe med i felleskap, slik at vi kan utvikle velferdsstaten i stedet for å bygge den ned, sier hun.

Oppgjør med markedsliberalismen

– Det er på tide å ta et endelig oppgjør med markedsliberalismen og New Public Management som styringsform. I dag snakker den borgerlige regjeringen varmt om at den norske modellen er viktig for produktiviteten og samfunnsutviklingen. Men når vi ser på tiltak og forslag de kommer med så har de ikke troverdighet, og virker ikke som de har samme forståelse som oss, sier hun.

p

– Det er viktig at vi i rørsla skaper en felles forståelse om hva den norske modellen er. Vi har et mål om at alle i arbeiderbevegelsen, fra arbeideren på gulvet opp til Hans-Christian Gabrielsen på toppen, snakker varmt om dette og har samme forståelse, sier hun.

God rolleforståelse

Slik vi kjenner den norske modellen i dag så har vi klare kjøreregler, tvisteløsningsordninger, regler for streik og at de tre partene har tillit og respekt for hverandre. En avgjørende del er at spilleregler som vi følger og respekterer.

– Hvis det fjernes temaer fra dette forhandlingsbordet så svekkes modellen. Vi har opplevd angrep på spillereglene de siste fire årene fra arbeidsgiversiden. I tillegg så ser vi også at fagbevegelsen blir presset av flere sider og da blir modellen utvannet, sier hun.

Vanner ut modellen

Ifølge SLs forbundsleder virker det som arbeidsgiversiden bevisst prøver å vanne ut hva som er viktigst i den norske modellen. Hun er heller ikke imponert i hvordan regjeringen definerer den norske modellen.

– En viktig del i den norske modellen er at man har en sterk fagbevegelse og mange fagorganiserte. Men slik jeg ser det har vi en regjering nå som dyrker de som ikke er organiserte fremfor å oppfordre folk til å organisere seg. Da utvanner de hva som er viktig i den norske modellen, sier Finborud.

p

Hun mener det er på høy tid med en tillitsreform i offentlig sektor for å styrke tilliten.

– Dessuten må politikerne kommunisere på en måte som gjør at folk får en sterkere opplevelse av at politikken faktisk handler om deres liv og at det angår dem, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse