JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Spekter-oppgjøret er ferdig – mye tidligere enn vanlig

Spekter-oppgjøret innebærer forhandlinger av rundt 200 lokale tariffavtaler. Nå er alle ferdige, og det endte med fem meklinger og ingen streiker.
– Det er veldig tidlig, og jeg tror ikke jeg har vært med på det noen gang, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen.

– Det er veldig tidlig, og jeg tror ikke jeg har vært med på det noen gang, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

23. september ble den siste uravstemningen i et Spekter-oppgjør godkjent, og dermed er hovedtariffoppgjøret 2022 i Spekter-området avsluttet.

Spekter er arbeidsgiverforeningen for en rekke virksomheter med statlig tilknytning, innen samferdsel, kultur, post, sykehussektoren, NRK og mange flere.

I disse avtalene forhandles det først om en felles del sentralt, som gjelder for alle. Så er det lokale forhandlinger i store og små virksomheter, før de sentrale partene avslutter forhandlingene.

Dersom det ikke blir enighet i de lokale forhandlingene, og det heller ikke blir noen løsning i de avsluttende sentrale forhandlingene mellom LO Stat og Spekter, blir det mekling og eventuell streik.

Det har gjort at Spekter-oppgjøret ofte ikke har blitt ferdig før det nærmer seg jul.

Men i år kunne nestleder Lise Olsen i LO Stat konstatere at det hele er i boks, lenge før september er over.

– Det er veldig tidlig, og jeg tror ikke jeg har vært med på det noen gang, sier hun.

Fem meklinger

Olsen sier det er rundt 200 lokale avtaler fordelt på 13 virksomhetsområder som forhandles om i Spekter-oppgjøret, med alt fra noen få medlemmer til mange tusen.

I år endte fem overenskomstområder hos Riksmekleren:

• Teater, orkester og opera (NTL, Fagforbundet og Creo)

• Område 6: NRK (NTL og Creo)

• Område 9 Øvrige, med Oneco (EL og IT) og Spordrift (NJF og NLF)

• Område 8 Posten Norge, med Posten Norge AS (Fagforbundet)

• Område 5 Bussbransjeavtalen (som involverer flere forbund og hovedsammenslutninger)

Ingen av meklingene endte med streik.

MEKLING Én av de fem meklingene i Spekter-området i 2022 dreide seg om Oneco og Spordrift.

MEKLING Én av de fem meklingene i Spekter-området i 2022 dreide seg om Oneco og Spordrift.

Knut Viggen

– Vi hadde tre veldig lange streiker i fjor, så det var greit å slippe det i år. Oppsummert så var hovedoppgjøret i år forholdsvis rolig. Det virker som de aller fleste fant gode løsninger lokalt, sier hun, og roser alle parter for godt arbeid.

Olsen peker på pensjonsspørsmålet for de som jobber i teater, orkestre og opera som et stort gjennombrudd. Dette spørsmålet førte også til streiken i 2021.

– Det var kanskje den viktigste. Den har pågått så lenge, og at vi fikk innført en hybridpensjon var en viktig seier for oss, sier hun.

Debatt: «LO-leiaren neglisjerer uroa og det sterke engasjementet hennar medlemmer viser»

Langt fra reallønnsvekst

Olsen tror én årsak til at de har unngått de største problemene i år, var at frontfagsrammen på 3,7 prosent var mer romslig enn den har vært på noen år.

– Noen av disse virksomhetene har gått veldig bra de siste årene også. Likevel er det jo lite sannsynlig at noen får økt kjøpekraft i år, minner hun om.

Meklingen i oppgjøret for Posten-ansatte hører til sjeldenhetene. Den kom etter at medlemmene stemte nei til resultatet som ble forhandlet fram.

– Det var en god påminnelse om at det ikke bare er å sette to streker under svaret når frontfaget er ferdig. Det var et klart signal om at medlemmene forventer å ta del i verdiskapingen også innenfor våre områder, sier hun.

AVSLUTNING: Årets siste mekling i Spekter-området var for Posten-ansatte i september.

AVSLUTNING: Årets siste mekling i Spekter-området var for Posten-ansatte i september.

Ole Palmstrøm

Olsen sier hun er spent på hvordan fasiten blir når Teknisk beregningsutvalg teller opp lønnsoppgjøret i år foran neste års oppgjør. I 2023 er det mellomoppgjør, og om prisstigningen fortsetter å ligge så høyt som i dag – og bedriftenes kostnader fortsetter å stige – er hun spent på hvordan det skal gå.

Men Olsen forventer at arbeidstid blir et tema som kommer til å bli mer aktuelt framover.

– Vi begynner å få en del diskusjoner om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Det er det litt forskjellige syn på hvordan det skal beregnes og avtales. Det må vi nok følge opp framover, sier hun.

Les også: Vanlige folk kan få skattesmell på grunn av pendlerbolig, frykter advokat

Annonse
Annonse