JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffkonferanser landet rundt

Statsansatte gjør seg klare for lønnsoppgjøret

Det er et drøyt halvår til lønnsoppgjøret i staten skal nærme seg slutten, men forarbeidene er godt i gang.
DISKUSJONER: Medlemmer fra forbundene i LO Stat diskuterte seg i mellom på tariffkonferansen i Sandnes.

DISKUSJONER: Medlemmer fra forbundene i LO Stat diskuterte seg i mellom på tariffkonferansen i Sandnes.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Selv om det er lenge til hovedtariffoppgjøret i staten tilspisses, er arbeidet med å kartlegge medlemmenes ønsker og ambisjoner i gang. LO Stat har i oktober arrangert tariffkonferanser rundt om i hele landet, med medlemmer fra forbundene i staten som deltagere.

Dette er viktige konferanser som gir de sentrale forhandlerne innblikk i medlemmenes utfordringer og forventinger, og tilbakemeldinger som er et utgangspunkt for hvilke krav som stilles.

LO Stat-lederen har allerede begynt å blankpusse streikevåpenet foran vårens lønnsoppgjør

Krevende

Én av konferansene ble avholdt i Sandnes, og flere NTLere hadde stilt opp for å gi sine innspill.

Anja Kristin Bakken (NTL Veg), Frøydis Hogstad (NTL Fylkesmannsembetet), Wenche Ravneng (NTL Fylkesmannsembetet), Mia Goosen (NTL Arbeidstilsynet) og Rasmus Rydland (NTL NAV) kunne enes om ett hovedmål: At så mye som mulig av pengene skal gis som sentralt tillegg.

– Jeg ønsker meg mest mulig i sentralt tillegg. Det er vanskelig å løfte de som ligger lavt på lønnstabellen, og som jobber utenfor «kjerneoppgavene» til virksomheten, sier Mia Goosen.

Rasmus Rydland er enig, og legger:

– Det generelle, sentrale tillegget bør være kronetillegg, sier han.

Rydland mener dagens system med to ulike tariffavtaler er ekstremt byråkratiserende. Han ser også et sterkt behov for å gjøre noe med lønnsrammene.

Wenche Ravneng er bekymret for avtaleverket.

– Jeg er bekymra for at avtalen smuldrer mer og mer opp. Arbeidsgiver ønsker å legge mer ut lokalt, og det tror jeg ikke er bra. Det blir vanskeligere for foreningene på arbeidsplassene å samarbeide. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, men vi klarer ikke å ha et like godt samarbeid når vi har to avtaler og to forhandlinger, sier hun.

• (29.04.17:) LO Stat sikret et generelt lønnstillegg til alle - og at lønnssystemet består

Streikerett

Sekretær Randi Stensaker i LO Stat som ledet tariffkonferansen i Sandnes, forklarte bakteppet før hovedtariffoppgjøret neste år.

Lønns- og forhandlingssystemet blir et tema i forhandlingene på ett eller annet vis. Fram mot oppgjøret jobbes det i et utvalg som skal utrede framtidas system. I tillegg kan pensjon bli et tema, men dette er ikke klart.

Stensaker mener LO Stat må holde på prinsippet om generelle, sentrale tillegg.

– Dersom lønn kun skal forhandles lokalt, mister vi streikeretten på fordeling av lønn. Det er alvorlig. Om, mot formodning, dette skulle skje, tror jeg ikke vi har annet å gjøre enn å bruke streikeretten. Vi beholder i alle fall den til våren, sa hun.

Stensaker, som har flere tiårs erfaring med statsoppgjøret, skjønner ikke at staten kan leve med kostnadene og de praktiske problemene som følger med to tariffavtaler.

– Jeg tror det er vanskelig å komme tilbake til likelydende hovedtariffavtaler i staten, sier hun.

Sjekk ord og uttrykk i tariffleksikonet

BAKTEPPE: LO Stat-sekretær Randi Stensaker innledet om situasjonen før statsoppgjøret.

BAKTEPPE: LO Stat-sekretær Randi Stensaker innledet om situasjonen før statsoppgjøret.

Anders Hauge-Eltvik

Lojale

Når det gjelder de økonomiske forutsetningene for neste oppgjør, viser Stensaker til at regjeringen har anslått lønnsvekst på 3 prosent neste år. Av de 82 milliardene staten betaler i lønn til alle sine ansatte, hører 62,7 milliarder til avtalen til LO Stat, Unio og YS, som også de uroganiserte tilhører.

Ettersom de uorganiserte ikke har noen til å forhandle lokale tillegg for seg, får de tre andre hovedsammenslutningene en ekstra pott til sine lokale forhandlinger. På den måten har det blitt mer å forhandle om.

Stensaker viser også til hvor lojale organisasjonene er til frontfaget.

– Frontfaget fungerer. Det er en utrolig lojalitet og ansvarlighet i hele kongeriket, sammenlignet med andre land. Men frontfaget fungerer bare når vi også får forhandle om fordelinga av pengene, sier hun.

Selv om pilene peker forsiktig oppover i økonomien, er det ett problem som skiller seg ut for Stensaker: Sysselsettinga

– Sysselsettinga bekymrer oss, særlig blant de unge. Selv om den skulle gå litt opp, holder den ikke tritt med befolkningsveksten. Da blir det en nedgang, og det er ikke bra.

DISKUSJONER: På LO Stats tariffkonferanse i Sandnes, møtte NTLerne Wenche Ravneng (f.v.), Mia Goosen, Frøydis Hogstad, Rasmus Rydland, Vibecke Solhaug og Anja Kristin Bakken.

DISKUSJONER: På LO Stats tariffkonferanse i Sandnes, møtte NTLerne Wenche Ravneng (f.v.), Mia Goosen, Frøydis Hogstad, Rasmus Rydland, Vibecke Solhaug og Anja Kristin Bakken.

Anders Hauge-Eltvik

Arbeidsgiver ønsker å legge mer ut lokalt, og det tror jeg ikke er bra.

Rasmus Rydland, NTL NAV

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse