JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unntak fra arbeidsmiljøloven under krisa:

Statsansatte har fått justert sin korona-avtale. Slik er de nye reglene

Ansatte i staten kan fortsatt jobbe mer og hvile mindre enn vanlig under korona-krisa, men de sentrale partene skal nå holdes informert om hva som avtales lokalt.
FORLENGET: Staten og arbeidstakernes organisasjoner har forlenget avtalen som skal avhjelpe den krevende situasjonen som følge av koronapandemien. Men LO Stat-leder Egil André Aas understreker at det var nødvendig å stramme inn litt.

FORLENGET: Staten og arbeidstakernes organisasjoner har forlenget avtalen som skal avhjelpe den krevende situasjonen som følge av koronapandemien. Men LO Stat-leder Egil André Aas understreker at det var nødvendig å stramme inn litt.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

16. mars inngikk LO Stat, Akademikerne, YS og Unio en avtale med staten, som skulle gjøre staten best mulig rigget til å fungere når koronakrisa slo inn for fullt.

Avtalen gjaldt til utgangen av april, og er nå forlenget med én måned.

LO Stat-leder Egil André Aas sier de i den første avtalen ga de lokale partene stor frihet til å organisere arbeidet, samtidig som det ikke skulle føre til rovdrift på de ansatte.

p

– Partene har vist at det går an å finne gode løsninger samtidig som man ivaretar vernehensyn, men vi ser også noen tilfeller av at man har gått for langt og har vært i overkant kreative, sier Aas i en melding på egne hjemmesider.

Se også (PDF): Avtale mellom de sentrale partene i staten med bakgrunn i koronapandemien 2020

Strammer litt inn

Han mener det er forståelig slik situasjonen var i starten, og at det derfor var helt naturlig å ta en gjennomgang nå og endre avtalen.

– Mange statsansatte har i de siste ukene opplevd arbeidsdager som har vært svært krevende. Ingen er tjent med at vi kjører folk så hardt at de blir utbrent og sykemeldt. Derfor måtte vi presisere og stramme litt inn, sier Aas.

Det er åpningen for å kunne jobbe mer overtid og ha mindre kompenserende hvile som er hovedpunktene.

Det blir fortsatt mulig å avtale unntak fra reglene i Arbeidsmiljøloven, men det presiseres at partsforholdet skal respekteres og referat fra drøftingsmøtene skal nå sendes inn til de sentrale partene når lovens grenser blir overskredet.

p

– Vårt håp er at det fortsatt vil være åpne og gode prosesser i virksomhetene slik at de lokale partene kan finne frem til gode løsninger som ivaretar arbeidsgivers behov for å oppfylle sitt samfunnsoppdrag og arbeidstakers behov for forutsigbarhet og tilstrekkelig vern, sier Aas.

Kjernetid oppheves til september

Den vanlige kjernetiden for de statsansatte ble også opphevet midlertidig i avtalen fra 16. mars. Denne opphevingen utvides nå til 15. september.

Med hjemmekontor, deling av dager mellom kontor og hjemmekontor og reising i arbeidstiden, er partene enige om at det mest fornuftige er å droppe kjernetid i denne perioden.

Egil André Aas skryter av de statsansatte:

– Jeg er imponert over den innsatsen som er lagt ned av våre medlemmer de siste ukene. Når historien om koronakrisa i Norge skal skrives, tror jeg staten og dens ansatte kommer godt ut, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse