JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beste lærebedrift:

Statsbygg fikk pris for sin innsats for lærlinger, men staten sliter med å oppnå målet

I løpet av få år har Statsbygg økt antall lærlinger fra to til 13 og mottok onsdag en pris for innsatsen. Samtidig sliter staten med å nå målet om minst én lærling per virksomhet.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møter lærlinger i Statsbygg. Fra venstre: Stig Kjul Sæther, Lukas Lund Fuglerud, Jonas Fritzøe Hovdenak og Andreas Resvoll.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland møter lærlinger i Statsbygg. Fra venstre: Stig Kjul Sæther, Lukas Lund Fuglerud, Jonas Fritzøe Hovdenak og Andreas Resvoll.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

– Dette er en pris vi har hatt lyst på lenge, sa administrerende direktør Harald Nikolaisen etter å ha fått blomster og en liten pengegave fra kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Nå har riktignok prisen for beste lærebedrift bare eksistert siden 2016, og Statsbygg har hatt mer enn bare noen få lærlinger omtrent like lenge.

I dag er det 12 unge menn og én kvinne som gjennomfører læretiden hos den statlige byggherren, de fleste av dem innen byggdrift.

Snart slutt med å være ringevikar: Prabina er først ute med å ta fagbrev på jobb

Variert arbeidshverdag

– Det har vært en flott læreplass, sier Andreas Resvoll (27).

Han er en av de første som skal ta den praktiske prøven til fagbrevet i om noen måneder. Da har han vært i Statsbygg i over to år og forteller om en variert arbeidshverdag. Han har jobbet mest i R6, der et par av departementene holder til.

– Vi passer blant annet på at det er riktig temperatur på kontorene og at alt av dørpumper og annet teknisk utstyr fungerer.

At Resvoll havnet akkurat hos Statsbygg, var helt tilfeldig. Han hadde tidligere gjennomført de to første årene av bygg- og anleggsfag på videregående og så en annonse på Finn om at Statsbygg hadde ledige plasser.

– Statsbygg har et godt rykte, så foreldrene mine var godt fornøyd med at jeg endte opp akkurat der, smiler han.

Selv om Statsbygg har hatt ansettelsesstopp en stund, håper han på en fast jobb i virksomheten når læretiden er over.

Ann-Kristin ble kalt dum da hun valgte yrkesfag: – Det er det dummeste jeg har hørt, sier kunnskapsministeren

Tillitsvalgte bidro til læreplanen

Jonas Fritzøe Hovdenak (19) er en av to lærlinger innen IKT samme sted. Han kom da rett fra to år på IKT og servicefag og har bare vært i Statsbygg i drøye tre måneder.

På dette området har virksomheten hatt lærlinger siden 2007. Når de nå får en pris, er det først og fremst på grunn av arbeidet som er gjort for å bygge opp en ordning for lærlinger i byggdrifterfaget.

På den fronten har også LO-tillitsvalgte fra NTL, Fagforbundet og Arbeidsmannsforbundet bidratt.

– Vi i NTL har kommet med innspill til læreplanen de nå følger, sier forbundets fremste mann i Statsbygg, Roy Sokn Adsen.

Han er en av flere som selv har tatt fagbrev for å kunne gi lærlingene en best mulig oppfølging. Nå jobber han for at arbeidsgiveren skal ta inn lærlinger også i andre fag, som for eksempel renhold, lager og kontorfag.

– Der er vi ikke i mål, men vi håper i hvert fall at ledelsen tar inn minst 12 nye lærlinger neste år, sier Adsen.

Antallet har gått ned

Regjeringen lanserte i 2015 en strategi for å få flere lærlinger i staten. Virksomhetene skulle forpliktes til å ta imot flere, og året etter ba kommunalministeren alle departementer om å stille som krav til sine virksomheter at det skulle vært minst én lærling på steder med minst 100 ansatte.

– Vi er helt avhengige av dyktige fagarbeidere fremover, og staten er en veldig stor arbeidsgiver, sa Monica Mæland da hun overrakte prisen til Statsbygg.

Samtidig viser tallene at utviklingen har stått litt stille de siste årene. Fra 2013 til høsten 2015 økte antallet fra 800 til over 1100. Høsten 2017, som er det ferskete tallet departementet har å by på, er man imidlertid nede på i overkant av 1000 lærlinger.

Kommunal- og moderniseringsministeren forventer at staten tar et større ansvar i årene som kommer. Hun påpeker at staten fortsatt ikke er like flink som kommunal og privat sektor.

Mens kommunal og privat sektor har rundt 1,6 lærlinger per 100 ansatte, har staten mindre enn én lærling per 100 ansatte.

– I 2013 hadde fem departementer åtte lærlinger til sammen. Nå er 16 lærlinger fordelt på 13 departementer. Jeg er glad for at vi har flere enn før, men vi må bli enda bedre, sier Monica Mæland.

Bemanningsbransjen sysselsetter 100.000, men har knapt en eneste lærling (10.11.17)

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse