JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre mener regjeringen er et større problem enn EØS

– EØS-avtalen er ikke perfekt, men det finnes ikke noe bedre alternativ, mener Jons Gahr Støre.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på Kartellkonferansen

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på Kartellkonferansen

Kai Hovden

helge@lomedia.no

– Den største utfordringen for oss er ikke EØS, men mangel på politikk fra regjeringen i Norge. Svaret er ikke å gå ut av EØS-avtalen. Svaret er å bytte ut regjeringen, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene

Til tross for mye oppmerksom om EØS-debatten i LO, opplever ikke Ap-lederen at det er et EØS-opprør i fagbevegelsen.

– Senest for et drøyt år siden slo LO-kongressen ring om EØS-avtalen, men de stilte samtidig en del krav til hvordan norsk arbeidsliv skal utvikles. sier Jonas Gahr Støre.

Han forstår likevel at deler av fagbevegelsen er frustrert, og at deler av Fellesforbundet ser det som utidig at en dom i Høyesterett settes i spill av deler av arbeidsgiversiden i NHO-familien med å gå til ESA og splitte opp ordninger vi har i Norge.

– Men så er jeg ikke enig i at svaret til dette er å gå ut av EØS. Svaret er å ha en mye mer aktiv norsk politikk. Store utfordringer for det norske arbeidslivet er ikke EØS, men det er mangel på politikk fra regjeringen i Norge, mener Jonas Gahr Støre.

– Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling

Må ha beskyttelse

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener NHO og regjeringen framprovoserer EØS-skepsisen i fagbevegelsen. Støre forstår LO-lederen, som advarer mot en lettvint og lite gjennomtenkt holdning i forhold til det ansvaret vi alle har til å hegne om en arbeidslivsmodell som er spesiell i Europa. Som er fullt mulig innenfor EUs rammeverk, men som også krever at arbeidsgiversiden ser betydningen av å ta felles ansvar. Men igjen. Her er det norske aktører som tar valg vi ikke er enig i. Det er ikke noe vi tvinges gjennom av EØS, sier Jonas Gahr Støre.

– Norge er Europas mest utadvendte økonomi. Norge er verdens mest digitaliserte land. Vi ligger åpent. Det har vi mange fordeler av. Men når et lite land ligger åpent, i et tøft handelspolitisk klima, må vi ha beskyttelse for rettsregler. En norsk bedrift som blir behandlet urettferdig, må kunne vise til regler, vise til domstoler og være beskyttet. Og arbeidsfolk, studenter, forskere og reisende har hver dag glede av at vi har like rettigheter med folk rundt oss. Det er så opplagt at vi ikke tenker på det en gang. Det er først i det øyeblikket vi trekker oss ut av det at vi får noe å tenke på. Og det er ikke noe vi skal søke å oppleve. Markedstilgangen er også selvfølgelig helt avgjørende, sier Støre.

Han ga klar beskjed til Kartellkonferansens deltagere da han talte på Gol onsdag ettermiddag.

– På de utfordringene vi møter i det norske samfunnet i dag, kan jeg nesten ikke se en eneste utfordring hvor svaret er å gå ut av EØS. Svaret er å få et annet flertall på Stortinget, sa han til en applaus hvor på langt nær hele forsamlingen deltok. EØS-skepsisen har nemlig bredt seg også på Kartellkonferansen.

Ap-lederen påpekte at det er en lang rekke tiltak som kan gjennomføres innenfor EØS-området, for å motvirke det som er baksiden av EØS-avtalen.

EØS-skepsisen i fagbevegelsen bekymrer LO-lederen

Ble ikke overbevist

Jonas Gahr Støre klarte likevel ikke å overbevise Lars M. Johnsen, leder i Norsk Transportarbeiderforbund og svoren EØS-motstander.

– Det er jeg som skal overbevise Jonas Gahr Støre og Hans-Christian (Gabrielsen red. anm.), ikke de som skal overbevise meg. Vi må ut av avtalen, sier Lars M. Johnsen til FriFagbevegelse.

– EØS-avtalen fører til sosial dumping og salg på viktige områder, som for eksempel Acer, mener han.

– Hva er alternativet?

– Det er en ny handelsavtale. Vi har en så stor styrke at vi kan få en god handelsavtale. Vi sitter på mange ressurser som er veldig viktige for oss og viktige for Europa. Fortsatt har vi gass og olje. Vi har mye fisk, og så videre. Det er beklagelig at vi har vært i EØS-avtalen så lenge som vi har vært og blitt påført de tapene vi har fått, mener Lars M. Johnsen.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

Hun krever et tydelig Ap mot privatisering: – Vi vil begeistres og se handling
Postkom utfordrer Arbeiderpartiet på sosial dumping i transportbransjen
Stenseng (Ap) med utilslørt frieri til fagbevegelsen
Ungdomspolitikerne vil at flere organiserer seg: – Når fagbevegelsen svekkes, påvirker det kjøttvekta i samfunnet
Teknolog Seres mener staten må tilrettelegge for framtidens næringer: – Hele grunnlaget for velferdssamfunnet er i endring
Møbelprodusent Vestre vil ha drahjelp fra LO: – Vi trenger en statlig næringspolitikk
Dette er Hadia Tajik (Ap) og Petter Stordalen veldig enige i
Petter Stordalen med råd til statlige arbeidsgivere: – Kultur, mangfold og inkludering lønner seg alltid
– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Hardkjør mot regjeringens regionreform på Kartellkonferansen
Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse