JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styring av offentlig sektor

Støre vil skape en tillitsreform i offentlig sektor - i tett dialog med tillitsvalgte

Jonas Gahr Støre vil bytte ut mål- og resultatstyring med en tillitsreform. Han inviterer ansatte og tillitsvalgte til utforme politikken sammen med Arbeiderpartiet.
VALGET 2021: – Vi kan ikke reversere alt dagens regjeringen har gjort. Men vinner vi valget i 2021, er det slutt på de flate kuttene til denne regjeringen, sier Jonas Gahr Støre.

VALGET 2021: – Vi kan ikke reversere alt dagens regjeringen har gjort. Men vinner vi valget i 2021, er det slutt på de flate kuttene til denne regjeringen, sier Jonas Gahr Støre.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

Lederen i Arbeiderpartiet kom til Kartellkonferansen med et klart budskap:

– Vår samfunnsmodell bygger på visjonen om en offentlig sektor for alle som er avhengig av den, for alle som jobber der og samfunnet vårt, sier Støre.

Målet til Arbeiderpartiet er å fylle en tillitsreform med innhold og presentere reformen like over nyttår i 2021, i god tid før valget.

p

Arbeiderpartiet vil bytte ut mål- og resultatstyring, også kalt New Public Management, med en tillitsreform. En styring av offentlig sektor som er bygget på nærhet til brukerne.

– Vi som er sosialdemokrater må være flinke til å forstå hvordan folk har det på jobb, sier Støre.

Han ser til Sverige og Danmark som allerede er i gang med en tillitsreform.

Nav-ansatte er blitt produksjonsarbeidere

Støre reiser mye rundt i landet, besøker arbeidsplasser og snakker med ansatte som er frustrerte over at de ikke får tid til å gjøre jobben sin. Han har truffet ansatte i Nav som forteller at de er har gått fra å være fagarbeidere til produksjonsarbeidere.

p

– De føler seg bundet på føtter og hender. Istedenfor å finne fornuftige løsninger og hjelpe menneskene, blir de satt til å utføre enklere vedtak som er lettere å måle. Hver dag må de sjekke av 8,5 vedtak, sier Støre.

I Molde drakk Ap-lederen kaffe med politifolk som fortalte at de ikke hadde tid til å være ute blant folk. De brukte all tid på å etterforske nettkriminalitet.

Ønsker tett dialog med tillitsvalgte

Jonas Gahr Støre starter arbeidet med tillitsreformen med en stor dose selvkritikk og innrømmer at Arbeiderpartiet også har trådt feil. Støre erkjenner at de altfor ofte har vært på systemet side.

– Arbeiderpartiet har ikke sett at mennesker blir veldig små i møte med systemet. Jeg vet at vi ikke har alle svarene, men vi ønsker å lage ordninger til de beste for deg og meg, sier Støre.

p

Om Arbeiderpartiet vinner valger, vil de gjennomføre tillitsreformen de første hundre dagene etter valget.

Slutt på de flate kuttene

Støre er kritisk til regjeringens budsjettkutt, men kan likevel ikke love at Ap i maktposisjon kommer til å avslutte kuttpolitikken.

Ifølge Ap-lederen blir det slutt på flate kutt som dagens regjeringen har gjennomført de siste fem årene.

– Ap må også kutte, men en ostehøvel egner seg på toppen av en ost og ikke på offentlige budsjett, sier Støre.

Les også (artikkel fra 2018): Støre lover å få en slutt på ostehøvelkutt i staten hvis Ap kommer i regjering

Annonse
Annonse