JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studenter protesterer mot endring av studiefinansieringen: – Unge og studenter er ikke en sparebank

De er unge, tillitsvalgte og svært opprørte over at regjeringen i forslag til statsbudsjettet vil gjøre livet til studentene enda vanskeligere.
STUDIEPROTEST: NTL Ung og Lone Lunemann Jørgensen (t.v.) står sammen med Norsk Studentunion og Marte Øien og Fam Aas i kampen mot regjeringas forslag om omlegging av studiestøtten.

STUDIEPROTEST: NTL Ung og Lone Lunemann Jørgensen (t.v.) står sammen med Norsk Studentunion og Marte Øien og Fam Aas i kampen mot regjeringas forslag om omlegging av studiestøtten.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Leder av NTL Ung, Lone Lunemann Jørgensen, og Fam Aas og Marte Øien i Norsk studentorganisasjon (NSO) oppfordrer stortingsflertallet til å reversere forslaget.

Forslaget innebærer at nesten halvparten av studiestøtten som kan omdannes fra lån til stipend først blir stipend når studenten har fullført graden. I dag blir lån omgjort til stipend utifra bestått eksamen.

Både NTL Ung og NSO har vært på høring i Stortinget for å snakke om denne saken spesifikt. Nå er de med i en bred aksjon med 17 organisasjoner og de har også fått 6.000 enkeltpersoner til å signere et opprop.

Nybø vil holde tilbake 15 prosent av studiestipendet

KrFU stiller seg bak

Marte Øien i NSO forteller at de var syv organisasjoner som startet aksjonen, men at det stadig vekk er flere organisasjoner og enkeltpersoner som vil være med.

– Vi vil fortsette å mobilisere for å presse regjeringen til å snu, sier Øien.

Hun er sammen med velferds- og likestillingsansvarlig NSO, Fam Aas, svært kamplysten og glad for at også NTL Ung og et LO-forbund, Norsk Sjøoffiserforbund (NSOF), har meldt seg på sammen med en rekke politiske ungdomspartier. Både AUF, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom og KrFU stiller seg bak oppropet sammen med de andre organisasjonene.

– Aksjonen er en protest mot at regjeringen vil endre reglene for omgjøring av studielån til stipend. Ifølge regjeringen selv vil de spare rundt 256 millioner kroner på dette. Jeg vil understreke at vi studenter og ungdommer er Norges framtid, ikke en sparebank, sier Øien.

– Flere vil falle fra

Det er lederen av NTL Ung enig i. Også hun er opprørt over kuttet. De tre tillitsvalgte skjønner ikke begrunnelsen til regjeringen for å gjøre dette grepet.

– Forskning viser at det ikke er dette som skal til for å motivere studenter til å fullføre utdanningsløpet. Tvert imot frykter jeg at enda flere vil falle ut nå, sier Jørgensen.

De to NSO-kollegene nikker.

– Det er ikke mange som har forsket på frafall i høyere utdanning, men forskeren Elisabeth Hovdehaugen i NIFU har gjort det. Fra hennes forskning viser det seg at folk faller fra på grunn av dårlig oppfølging, manglende tilrettelegging, sykdom eller andre uforutsette hendelser. Da er det her de burde styrke innsatsen, sier Øien.

– Skal man få folk til å fullføre studieløpet må man tilrettelegge bedre, gi skikkelig rådgivning og følge opp folk.

• 67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet. I dette student-kollektivet har alle ekstrajobb

Mange studenter sliter med økonomien

– Mange sliter også med økonomien fra før og må jobbe ved siden av, minner Aas om.

Hun viser til studentenes levekårsundersøkelse (SSB) fra 2010 som hun mener gjelder i dag også.

– Ifølge den undersøkelsen jobber 6 av 10 studenter ved siden av studiene, 9 av 10 jobber i løpet av året og 4 av 10 får støtte hjemmefra. Dette er de siste offisielle tallene vi har. Det er ikke blitt gjort undersøkelser med stort nok omfang etter 2010, sier hun.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har også gjennomført studiebarometeret hvert år, men da har de vært mer opptatt av å kartlegge tidsbruken til studentene.

– Dette er den undersøkelsen regjeringen tar utgangspunkt i når det er snakk om studentenes arbeids- og økonomiske situasjon. Jeg synes det er trist at 6 av 10 fortsatt må jobbe ved siden av, sier Aas.

Det er Jørgensen enig i. Hun vil gjerne få flere heltidsstudenter som fullfører løpet og står bedre rustet til arbeidslivet.

– Vi i NTL er glad for at aksjonen går på tvers av flere store studentorganisasjoner og fagforbund. Også vi er bekymret for konsekvensene av dette kuttet. Det vil jo også gå utover de som har behov for etter og videreutdanning, sier hun.

– Går utover etter- og videreutdanning

Ifølge de tre unge tillitsvalgte henger studiefinansiering sammen med hva slags arbeidsliv Norge vil ha i fremtiden.

– Vi vet jo at samfunnet er i stor endring, med digitalisering og robotisering, og mange studenter blir usikre når de får høre at yrkene de utdanner seg til vil forsvinne. Jeg vet at både studenter og folk i dagens arbeidsliv vil kunne trenge etter- og videreutdanning, men med dette kuttet vil også denne gruppen få det vanskeligere, sier Øien.

I oppropet heter det blant annet at «Vi er ikke perfekte. Noen av oss er syke. Noen av oss trenger hjelpemidler og tilrettelegging når vi studerer. Noen av oss er veldig bekymret for fremtiden. Noen av oss er trygge på at alt kommer til å gå som planlagt. Men ingen av oss er like».

De tre tillitsvalgte minner om at vi alle er forskjellige og trenger ulike behov og da trenger landet en utdanning og en studiestøtte som er fleksibel nok til å ta vare på alle.

– Bevar stipendet, sier de tre i kor og oppfordrer flere til å bli med på aksjonen.

20. november skal finanskomiteen på Stortinget behandle denne saken og den 27. november skal den diskuteres i Stortingssalen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse