JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To historier om privatisering av renhold

Renholderne i Tromsø kommune ble reddet fra privatisering da Høyre og FrP tapte valget for to år siden. Renholderne i Forsvarsbygg fikk ingen «happy endring».
ULIKE SKJEBNER: Eirin Enoksen (t.v.) var renholder i Forsvarsbygg, men er nå sagt opp etter at hun ikke ville bli med over i det nye selskapet. Sylvia Hansen ble konkurranseutsatt den siste dagen Høyre styrte Tromsø kommune, men ble re-kommunalisert da det ble skifte etter valget for to år siden.

ULIKE SKJEBNER: Eirin Enoksen (t.v.) var renholder i Forsvarsbygg, men er nå sagt opp etter at hun ikke ville bli med over i det nye selskapet. Sylvia Hansen ble konkurranseutsatt den siste dagen Høyre styrte Tromsø kommune, men ble re-kommunalisert da det ble skifte etter valget for to år siden.

Lars Åke Andersen

may.berg@lomedia.no

– Det sprakk som ei bombe. Vi fikk vite via lokalavisa Nordlys at vi skulle privatiseres. Ingen hadde gitt oss noe varsel. Så kom de kloke hodene på rådhuset og fortalte om privatiseringen; vi renholdere var for dyre for kommunen. Høyre ville ha oss bort og vekk, sier Sylvi Hansen.

Hun er ansatt i Fagrent, Tromsø kommunes egen renholdsetat. To år har gått, hun vasker fortsatt på Slettelva skole på Kvaløya og har fortsatt Tromsø kommune som arbeidsgiver. Det nye, rødgrønne flertallet i byen omgjorde beslutningen om privatisering høsten 2015.

• (30.10.15:) Renholderne reddet jobben i Tromsø – kontrakten med ISS annulleres

Forrige uke fikk hun besøk av Troms Arbeiderpartis førstekandidat til Stortinget, Cecilie Myrseth, og Eirin Enoksen, renholder i Forsvarsbygg, med arbeidsplass på Ramsund orlogsstasjon i nabofylket Nordland.

For Eirin ble det ingen «happy endring». For to uker siden satt hun i tingretten sammen med ni kolleger. De har saksøkt staten for usaklig oppsigelse.

• (07.04.16:) Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere

Ingen nåde for +55

I Forsvarsbygg var de over 400 renholdere. Samtlige fikk tilbud om å bli med over til ISS, som sikret seg en kontrakt med Forsvaret på sju år.

For renholderne som var over 55 år, ville skiftet av arbeidsgiver dessverre bety hundretusener i tapt pensjon. Høyre/FrP-regjeringen gikk etter mye støy med på å spare de som var over 60 år, og la dem jobbe sine siste år i Forsvaret.

For et hundretalls renholdere over 55 år, som i likhet med de eldste ikke ville rekke å opparbeide seg nye AFP-rettigheter (Avtalefestet pensjon), var det derimot ingen nåde fra den borgerlige regjeringen.

– Jeg visste ikke hvor mye jeg taper i pensjon før vi skulle i retten, sier Enoksen.

For henne står 1,3 millioner i pensjon på spill dersom hun taper saken og mister sine rettigheter som statsansatt.

Årets julegave i Tromsø

Tromsø-byrådets beslutning i februar 2015 om å konkurranseutsette 25 prosent av renholdet i kommunen, tilsvarende 58 stillinger, ble møtt av rasende protester. Arbeiderpartiet gikk samme høst til valg på å stanse privatiseringen. 15. september erklærte partiet valgseieren, og partiet gjorde det klart at de kom til å innfri sitt løfte om å stoppe privatiseringen.

Det borgerlige byrådet hadde i mellomtida jobbet ufortrødent med å iverksette privatiseringen, og forsikret at de kom til å tvinge den igjennom om det så var i deres siste time i rådhuset i Tromsø. De holdt ord. 13. oktober, dagen før Høyre/FrP var ute av rådhuset, undertegnet byrådet kontrakt med ISS.

Før oktober var omme, hadde det nye byrådet blitt enig med ISS om å kansellere avtalen. Det hører med til historien at Tromsø kommune betalte ISS en engangskompensasjon på 1.450.000 kroner.

– Det opplevdes merkelig, men helt fantastisk, da vi fikk nyheten om at det ikke ble noen privatisering. Det var årets julegave, sier Hansen.

Dårligere

Myrseth har vært fylkesrådsleder for Troms Arbeiderparti fram til nylig, og har kjempet den samme ideologiske kampen mot Høyre der. Nå skal hun inn på Stortinget, og opprøres over at statsministeren angriper kommuner som vil ta tilbake styringa over offentlige tjenester.

– Jeg synes det er flott at Tromsø tar tjenestene tilbake, slik at de kan tenke helhetlig, sier Myrseth.

Hun synes det er utfordrende at høyresida er blitt flinke til å pakke politikken sin inn i fine fraser, som dekker til de ideologiske skillelinjene.

– Høyresida har myket opp retorikken sin, men politikken er den samme, sier Myrseth, som mener at det som har skjedd i Forsvarsbygg er et eksempel på at mislykket privatisering.

– Tjenesten har blitt dårligere og vilkårene for de som jobber der er blitt dårligere, sier hun.

KRITISK: Sylvi Hansen (f.v.) og Eirin Enoksen hører på Cecilie Myrseth, Arbeiderpartiets førstekandidat i Troms, som kaller det som har skjedd i Forsvarsbygg for mislykket privatisering.

KRITISK: Sylvi Hansen (f.v.) og Eirin Enoksen hører på Cecilie Myrseth, Arbeiderpartiets førstekandidat i Troms, som kaller det som har skjedd i Forsvarsbygg for mislykket privatisering.

Lars Åke Andersen

Stolte renholdere

Hansen er stolt av å være kommuneansatt og stolt av arbeidsplassen sin, Fagrent.

– Vi har et fantastisk arbeidsmiljø. Vi har en hektisk hverdag, men vi får gjøre jobben vår slik vi som fagarbeidere mener den skal gjøres. Det er jeg ikke sikker på lar seg gjøre i et rengjøringsbyrå, sier hun.

Mens renholdsbransjen er preget av små stillinger, lav organisasjonsgrad og mange ansatte med begrensede norskkunnskaper, har renholderne i Tromsø kommune ordnede forhold.

– Vi har gode lønninger og gode pensjonsordninger som de andre i kommunen, og vi har fagbrev. Vi har mange utenlandske ansatte. De lærer språket, de får ta fagbrev og de blir en del av oss. Vi jobber for hele stillinger, det er lite deltid og ingen midlertidige stillinger. Men det er klart; ordnede forhold betyr at vi er litt dyrere. Så da går de etter oss og ansatte i barnehagene, de svakeste gruppene, sier hun.

Selv tror hun ikke at hun ville fått noe jobbtilbud fra ISS.

– Jeg er 53 år. Jeg er ikke så attraktiv på arbeidsmarkedet, sier hun.

– Renholderne våre som gikk over til ISS fikk en «fredningstid» på ett år. Dagen etter startet oppsigelsene. Mange har sluttet, folk har mistet helsa. Jeg kommer aldri til å jobbe i ISS, sier Enoksen.

Hun opplevde at sjefene i Forsvarsbygg snakket ned egne ansatte fra vitneboksen i tingretten.

– Vi måtte sitte og høre på at vi ingenting kan og ingenting kan lære.

– De flotte sjefene i glasshuset i byen tenker ikke på at de ikke kunne sittet der om det ikke var renhold, kvitterer Hansen.

Renholder Tom Enoksen (48): – Det har vært en påkjenning å få høre at man er ubrukelig

Frykter nytt Høyre-styre

Hansen er ikke trygg på at hun er sikret en jobb i kommunen fram til pensjonsalder, spesielt ikke om det skulle bli skifte av styre i Tromsø om to år.

– Jeg er langt fra trygg på at Arbeiderpartiet vinner valget om to år. Men jeg håper jo at jeg skal få lov til å bli pensjonist i Fagrent. Du har to år på deg, sier hun til Myrseth.

– Vi har to år på oss til å vinne et nytt valg i Tromsø. Det skal jeg hjelpe deg med, det kan jeg love deg, sier Myrseth.

– Hva synes du at en Arbeiderparti-regjering kunne gjøre for forsvarsrenholderne?

– Det er ikke alle beslutninger man kan endre på, selv om man misliker dem. Det har blant annet med jus å gjøre. Jeg kan ikke svare på om det lar seg gjøre å ta tilbake renholdet i Forsvaret, for det vet jeg ikke. Men det blir ingen ytterligere privatisering med Arbeiderpartiet. Det har vi vært veldig tydelige på, sier Myrseth.

– Vi kommer aldri tilbake til Forsvarsbygg, spår Enoksen.

– Men vi som var i gruppen over 55 år, som tapte mest i pensjon, kunne ha fått lov å bli til vi var 62.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse