JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vinnerne av Arthur Svensson-prisen fikk ikke forlate hjemlandet for å motta hederstegnet i Norge

Modige fagoreningsfolk i Kasakhstan ble hedret i Oslo onsdag.
Arthur Svensson-prisen ble delt ut i Oslo onsdag.

Arthur Svensson-prisen ble delt ut i Oslo onsdag.

Rikke Jeppsson

– Vi er stolte av å kunne dele ut prisen til den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan som er under sterkt press. Prisvinnerne har stått opp for faglige rettigheter til tross for kontinuerlige angrep fra egne myndigheter, sa en stolt Frode Alfheim, som onsdag for første gang i dag delte ut den anerkjente Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter for 2018.

Hør podcast med Mihra Rittman fra Humans Rights Watch og Andreas Halse fra Svenssonstiftelsen her

Årets pris går til Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, men ingen av prisvinnerne har lov til å forlate Kasakstan, så i stedet var det ITUCs Irakli Petriashvili fra Georgia som tok imot prisen.

Menneskerettighetskespert Mihra Rittman fra Human Rights Watch rørte forsamlingen med sin fortelling om kampen som oljearbeidere har kjempet og viste en kort film om protesten i 2011 som kostet hele 12 oljearbeidere livet. Rittman minnet om at klagesaker mot kasakhstanske myndigheter for brudd på organisasjonsretten er behandlet i ILOs applikasjonskomite både i 2015, 2016 og i 2017 uten at regjeringen har gjort endringer.

Tvert imot forteller Rittman at situasjonen har forverret seg og at nye fagforeningsfiendtlige lover har gjort situasjonen svært vanskelig for aktivister.

Fagforeningen som mottar prisen er blitt ulovlig, og to av prisvinnerne har sittet lenge i fengsel før de nylig ble sluppet ut som følge av internasjonal press. Rittman håper prisen vil legge ytterligere press på presidenten som har sittet i 30 år og som prøver internasjonalt å tegne et annerledes virkelighetsbilde av landet.

Fagforeningenes kraft

Til å holde den offisielle hilsningstalen til prisvinnerne, ble oljearbeider Ann Ørjebu fra Finnmark håndplukket. Hun snakket om betydningen å vise solidaritet over landegrensene. Boris Kravchenko fra den russiske fagforeningen KTR hyllet Svenssonstiftelsen for det viktige arbeidet de gjør og var takknemlig for at de i år valgte å gi prisen til hans tre venner i Kasakstan som i mange år har kjempe en tøff kamp. Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og leder for Nobels Fredssenter, Liv Tørres, ble utfordret til å snakke om betydningen av og kraften som ligger i det å organisere seg. Det var en beveget forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim som overleverte prisen.

– Jeg vil gratulerer den uavhengige fagforeningen i Kasakhstan med prisen. Dere er nå en del av et eksklusiv knippe prisvinnere som representerer sterke fagforeninger og fagforeninger fra alle deler av verden. Fra Zimbabwe, Palestina, Russland, Kambodsja, Mexico, Bahrain og Sør-Afrika. I fjor fikk den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU prisen og i år får altså representanter for oljearbeiderne i Kasakhstan denne prisen, sier han.

– Det dere har til felles med andre prisvinnere er at dere har organisert streik, protester og sultestreiker. Dere representerer arbeidstakere som har blitt fengslet , skutt og til og med drept og dere har gått langt utover det som forventes av tillitsvalgte, sa han.

Han la til at Svenssonstiftelsen var dypt imponert over motet som prisvinnerne har vist og føler seg beæret å stå bak dem.

– Urettferdighet overfor arbeidstakere i Kasakhstan er en urettferdighet for alle arbeidstakere. Arthur Svensson-prisen er en påminnelse om at ingen arbeidstaker bør stå alene, sa han. Og viste til at rapporten fra ITUC viser at Kasakhstan er et av de 10 verste landene i verden for arbeidsfolk.

– Rapporten viser at ytringsfriheten og organisasjonsfriheten er under angrep, streikeretten blir begrenset og angrep mot fagforeningene øker. Derfor er det viktig å vise solidaritet og stå sammen for bedre rettigheter og vilkår, sa han.

Les mer om prisvinnerne og prisen her og her

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse