JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ella (25) og Ivan (17) mønstret på ei skute vekk fra depresjon og rus

Seilskuta Christian Radich gir ungdom en ny start. – Ombord betyr det noe at jeg står opp, sier Ella Marie Møien.
Ella Marie Møien og Ivan Evanger fikk en ny start til sjøs. Nå venter matroslære og kokkeutdanning.

Ella Marie Møien og Ivan Evanger fikk en ny start til sjøs. Nå venter matroslære og kokkeutdanning.

Eirik Dahl Viggen

08.07.2019
13:31
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Ella Marie Møien var deprimert og lå i senga ett års tid. Da kom Christian Radich og vekket barndommens sjørøverdrøm.

I fjor høst deltok hun på pilotseilasen til Windjammer, et prosjekt for å hjelpe ungdommer som har falt ut av skole og arbeidsliv eller står i fare for å gjøre det. Hun hadde slitt med psykiske problemer i flere år.

– Det forandret livet mitt fullstendig, sier hun mens hun gir oss en kjapp innføring i språket om bord på skoleskipet Christian Radich. Her heter det skott og pøs, ikke vegg og bøtte. Og man snur ikke seilene, man braser.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Dahl Viggen

En ny start

Kjernen i prosjektet er en måneds seilas med den ærverdige skoleskuta fra 1927. Men oppfølgingen før og etter er minst like viktig, understreker Ella.

For henne ble dette inngangen til et fellesskap og en arena der hennes innsats virkelig betyr noe.

– Hjemme skulle jeg stå opp bare for meg selv. Til sjøs betyr det noe for andre at jeg kommer meg opp. Det er faktisk avgjørende for at skuta fortsetter framover. Og da jeg var liten, drømte jeg alltid om å bli sjørøver, ler hun.

Da den andre piloten skulle til sjøs våren 2019, ble Ella med som frivillig. Hun ville bidra til at andre ungdommer skulle få en like fin opplevelse som hun selv fikk.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg har lært mye om å være del av en gruppe og å tøye egne grenser, sier Ella Marie Møien.

– Jeg har lært mye om å være del av en gruppe og å tøye egne grenser, sier Ella Marie Møien.

Eirik Dahl Viggen

– Fant meg selv

Ivan Evanger (17) begynte med rus da han var 12, og satt for det meste i leiligheten og ruset seg i fjor på denne tida. Det var bestemoren som så et innslag om Windjammer på God morgen Norge, og mente at dette måtte være noe for barnebarnet. Han fikk stipend, og alt lå til rette. Selv hadde han ikke særlig lyst til å dra, men fikk et godt førsteinntrykk av både deltakere og ansatte.

– Det gikk egentlig veldig greit å bli kjent. Vi slet alle med vårt, og jeg oppdaget at jeg var ganske god til å tilpasse meg, sier Ivan. Han oppdaget også at han har både interesse og talent for å lage mat.

Siden har han tilbragt utallige timer i byssa. Til den siste middagen på seilasen disket Ivan opp med treretters middag: Blomkålsuppe, entrecote med rødvinssaus og fruktsalat.

Han glemmer ikke det øyeblikket da det ble stille i rommet mens alle smakte på maten. Nå gleder han seg til å begynne på kokkeutdanning i Trondheim til høsten.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg fant meg selv her. Jeg skjønte hvor mye jeg liker å lage mat, sier Ivan Evanger.

– Jeg fant meg selv her. Jeg skjønte hvor mye jeg liker å lage mat, sier Ivan Evanger.

Eirik Dahl Viggen

Fant drømmejobben

Når Fontene er om bord, er det gjenforening for Windjammer 1 og 2. Stadig flere ungdommer kommer om bord. Det vinkes, ropes og klemmes. Samlingen er en del av oppfølgingen i ettertid, forteller prosjektleder Siri Elvsborg.

Hun er utdannet frisør og pedagog, har studert Midt-Østen-kunnskap, har lang fartstid som miljøterapeut og har jobbet mye med enslige mindreårige asylsøkere. Nå har hun virkelig fått drømmejobben.

– Å hjelpe ungdommer samtidig som jeg klatrer i masta, er fysisk aktiv og er til sjøs, som jeg elsker, det er helt topp.

Etter to seilaser har Siri erfart at rekrutteringen til prosjektet er veldig viktig. Den foregår i samarbeid med Nav og fylkeskommunale oppfølgingstjenester. Prosjektlederen ønsker seg en balansert gruppe med tanke på alder, kjønn og type problemer.

– Det går ikke hvis alle har sosial angst, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

– Å hjelpe ungdommer samtidig som jeg klatrer i masta, er fysisk aktiv og er til sjøs, som jeg elsker, det er helt topp, sier Siri Elvsborg.

– Å hjelpe ungdommer samtidig som jeg klatrer i masta, er fysisk aktiv og er til sjøs, som jeg elsker, det er helt topp, sier Siri Elvsborg.

Eirik Dahl Viggen

– Det høres uansett krevende ut å samle ungdommer på en seilskute der de lever så tett på hverandre og ingen kommer unna?

– Ja, det er både det vanskelige og det som gjør det så bra. Her tvinges de til å være i seg selv og i et fellesskap. Men det er ikke for alle. Vi har sagt nei til søkere. Det handler om sikkerhet om bord, men også om at deltakerne tør å delta aktivt i samlingene før og etter, sier Siri.

Tøff turnus

Hvordan er det å være på jobb på skuta en måned i strekk?

– Veldig intenst. Jeg har jobbet medleverturnus før, og dette er som medleverturnus ganger 30. Jeg er nokså kjørt etter en måned på sjøen. Men dette er den ultimate jobben.

Christian Radich har et fast mannskap på 15 personer. Windjammer har hyret inn RBUP, som har gitt dem en innføring i psykiske problemer, slik at de ikke er uforberedt om noen får et panikkanfall.

I tillegg til det faste mannskapet og en ansatt Voyage leader i Windjammer, trengs frivillige som kan være med til sjøs. Nå sist en pensjonert sjøoffiser, en Nav-ansatt som tok fri fra jobben og tidligere deltakere som Ella og Ivan. Nå ønsker Siri å få med flere som har kunnskap om psykiske problemer og erfaring med ungdomsarbeid. Til høsten er det nye ungdommer som skal til sjøs, forhåpentligvis med stø kurs for utdanning og arbeidsliv.

Saken fortsetter under bildet.

Framtida ser lyserer ut enn på lenge, forsikrer Ella og Ivan.

Framtida ser lyserer ut enn på lenge, forsikrer Ella og Ivan.

Eirik Dahl Viggen

Lykke til sjøs

Ella ser tilbake på et innholdsrikt år, der hun har oppnådd mer enn på de siste fem til sammen. En alvorlig depresjon forsvant ikke som dugg for sola. Hun jobber fortsatt med psyken, men alt er mye lettere når hverdagen byr på innhold, rammer og felleskap.

– Jeg har lært mye om å være del av en gruppe og å tøye egne grenser. Jeg har hatt mange gode opplevelser, fått oppmuntrende klapp på skulderen og hatt en kjærlig arm rundt meg, utdyper hun.

Nå skal 25-åringen fortsette som matroslærling på Christian Radich. Manglende skolegang må kompenseres med lengre læretid. Det har Ella ingenting imot. Hun kan ikke tenke seg noe bedre enn livet til sjøs.

Windjammer

En måneds seilas med Christian Radich og samlinger før og etter

Skal øke andelen elever som gjennomfører videregående skole

Skal gi ungdom økt livsmestring, sosiale relasjoner og fellesskap

Skal gi skolene og Nav et verktøy for å motvirke frafall og utenforskap

Samarbeider med skole, foreldre og arbeidsgivere som tilbyr praksisplasser