JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Trine Skei Grande øsker å fortsette som leder i Venstre.

Trine Skei Grande øsker å fortsette som leder i Venstre.

Marte Bjerke

Kommentar:

«Kampene i Venstre»

Venstre kjemper en innbitt kamp på flere fronter.
28.10.2019
14:00
28.10.2019 12:19

kjell.werner@anb.no

Nå gjelder det å få tilbake både velgere og ikke minst medlemmer. I tillegg er det borgerkrig om hvem som bør lede partiet videre. Bakgrunnen er høstens lokalvalg, hvor Venstre fikk en oppslutning på 3,9 prosent. Dette er det dårligste lokalvalgresultatet siden 2003, men bedre enn mange i Venstre i høst hadde fryktet.

I helgen forsøkte Venstre å få fokus på politiske saker, men det var lederdebatten som ble tema i korridorene og i pressen. Mange i partiet vil ha fornyelse i ledelsen, men partileder Trine Skei Grande er klar på at hun ønsker å fortsette som leder. Det er likevel et bredt ønske om Sveinung Rotevatn som ny leder, mens noen peker på urokråka Abid Raja. Striden rundt lederspørsmålet vil ventelig overskygge mye av politikken helt fram til landsmøtet i april.

Følg oss på Facebook

Avisen Nationen kunne nylig melde at landets eldste parti har forvitret helt eller delvis i store deler av landet. Over hundre av Venstres lokallag har mistet minst halvparten av sine medlemmer siden 2015. Nærmere 60 lokallag står uten medlemmer. Venstre har nå 5.700 medlemmer. Det er 2.300 færre enn situasjonen for fire år siden. Noe av årsaken til Venstres problemer er det faktum at partiet på nyåret i fjor gikk inn i regjeringen til Erna Solberg. Dette skjedde stikk i strid med valgløftet om ikke å gå i regjering med Frp.

Trine Skei Grande har fortsatt tro på regjeringssamarbeidet med Høyre, Frp og KrF, men setter likevel døra på gløtt for en strategi der Frp skiftes ut med Miljøpartiet De Grønne. Hun viser til interessante endringer i det politiske landskapet som gjør det vanskelig å forutse hva som skjer i 2021-valget. «Det er soleklart at hvis vi ser mer fragmentering i norsk politikk, så mener jeg potensialet til Venstre er mye større enn det vi klarer å utløse», sier Venstre-lederen til Aftenposten. Hun ser da for seg andre og bredere samarbeidsmønstre i sentrum av norsk politikk.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

På basis av den siste tids meningsmålinger, er det vanskelig å se hvordan Trine Skei Grande skal få flertall med det alternative frieriet overfor MDG. Det fordrer et politisk jordskjelv. Dersom snittet av målingene var valg, ville dagens regjeringspartier ha fått 58 mandater og MDG 12 mandater på Stortinget. Ap, Sp og SV har flertall uten MDG. Selv om KrF og Venstre skulle klare å komme seg over sperregrensen, ville en slik konstellasjon uansett bli avhengig av både Frp og MDG for å få de 85 mandatene som gir flertall. Det er utopi å ha Frp og MDG på samme lag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.10.2019
14:00
28.10.2019 12:19