JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colourbox.com

Kan Norge få markedsadgang i EU hvis vi står utenfor EØS?

En sentral diskusjon på Fellesforbundets landsmøte i oktober blir markedsadgang og toll dersom Norge velger å si opp EØS-avtalen.
25.09.2019
13:59
25.09.2019 13:59

Før folkeavstemmingen om EF i 1972, var påstanden fra JA-siden og arbeidsgiverne i daværende NAF (NHO) tap av 10.000-vis av arbeidsplasser tilknyttet eksportindustrien hvis det ble Nei til EF. Alle ansatte i Norsk Hydro fikk brev om at dersom Hydro-ansatte stemte nei, ville arbeidsplasser bli tapt. JA-siden og NAF hevdet at Norge ikke ville få noen handelsavtale med EF. Under et år senere ble det tegnet en handelsavtale med EF om full markedsadgang og tollfrihet for alle industrivarer. Sjefsforhandler var Arbeiderpartiets Jens Evensen. Norge og EF-landene hadde gjensidig interesse av en handelsavtale. Norge opplevde en eventyrlig konjunkturoppgang fra 1973.

Hvorfor blir alltid dette underkommunisert fra JA-til EU/EØS-siden?

ph

Frihandelsavtalen ble videreført i forbindelse med innføring av EØS-avtalen. Likevel påsto NHO at 100.000 arbeidsplasser ville gå tapt om Norge sa Nei til EU i 1994. Dette ble støttet av regjeringen Brundtland. Etter 1994 ble det på nytt kraftig konjunkturoppgang, etter en periode med rekordhøy arbeidsledighet på grunn av at Norge knyttet seg til ECU (Euro), noe som igjen førte til rekordhøy rente og ledighet fordi målet var å tilpasse Norge til EU.

Erfaringen tilsier at JA-siden bruker skremselpropaganda i EU/EØS-debatten. Artikkel 120 i EØS-avtalen sier at handelsavtalen med tollfrihet og markedsadgang inntrer igjen dersom EØS-avtalen blir sagt opp. Hvorfor skulle EU bryte en mellomstatlig avtale? Norge er da ikke Russland, Iran eller Nord-Korea. Det finnes ikke en bevegelse for en internasjonal handelsboikott av Norge? Vi har en handelsavtale fordi vi selger varer ulike EU land trenger, som olje, gass, mineraler som aluminium, ferro silicium og fisk.

Lavmål i debatten var da Venstres Trine Skei Grande påsto at det blir toll på olje og gass hvis Norge melder seg ut av EØS. Norges olje- og gasseksport konkurrerer med Algerie, Russland og land i Midt-Østen. EU-landene har interesse av billigst mulig import av mineraler eller bildeler. EU har enda større interesse av en handelsavtale med markedsadgang enn Norge.

ph

Gå for eksempel inn på Power- og El kjøp-butikker. Der er det en rekke varer fra USA, Asia og EU som konkurrerer med hverandre. Hvorfor skulle det bli toll på flatskjermer, komfyrer eller støvsugere?  Norge er et kjøpekraftig marked som skifter ut flatskjermer titt og ofte. Phillips og tyske Grundig vil ha tollfrihet på linje med Sony og Samsung eller Huwaei.

I Danmark og Polen venter 20-30.000 arbeidsplasser på fersk fisk fra Norge, som bearbeides for videresalg blant annet til Norge. Tror dere virkelig at Frankrike, Polen og Danmark vil la trailere med fersk fisk fra Norge stå på grensa og vente til fisken blir dårlig? Polen vil fortsatt røyke tonnevis av laks og ørret fra Norge.

ACER-debatten i 2018 viste at det var stor uro over at EU gjennom ACER og EØS vil bestemme over norsk kraftpolitikk. 122 ordførere fra Arbeiderpartiet skrev under et opprop mot ACER. ACERs mål, gjennom EUs energipakke 3 og nylig 4, er at ACER, gjennom nye EU direktiver, vil skape et indre energimarked med fri konkurranse i kraftmarkedet. Det innebærer også en EU-styrt kraftbørs. Norsk industri er bygget opp og eksisterer på grunn av lave strømpriser, som har en selvkost på 8-10 øre kw fra vannkraft. Flere utenlandskabler til Tyskland og England vil øke strømprisene. Kraftbransjen ønsker høyere priser. Det gjør ikke norsk kraftintensiv industri. Kraftspekulantene ønsker mer marked og strømkabler. Se bare på Einar Aas som tapte 1,3 milliarder på spekulantvirksomhet i fjor. De offentlige krafteierne måtte erstatte giganttapet. Einar Aas måtte selge en leilighet på Aker brygge for 70 millioner mens han kunne beholde slottet utenfor Grimstad. Fagbevegelsens mål bør være å få offentlig styring av energien vekk fra spekulasjon. Det gamle strømregimet, med lav grunnpris, men høy pris på overforbruk, fungerte bra. For industrien hjelper det lite med markedstilgang dersom strømprisene øker. Da blir det underskudd og fare for over 11.000 arbeidsplasser.  

ph

Sveits er ikke EU medlem, men har ingen problemer med å selge tjenestene og varene sine tollfritt. Adecco er en av verdens største arbeidsgivere og er sveitsisk. Det samme med Nestlé og Unilever, som selger store mengder matvarer til EU – inkludert Norge. Gjennom oljefondet eier Norge to av verdens største farmasøytiske selskaper for over 80 milliarder. De har ingen problemer med toll. Den sveitsiske storentreprenøren Implenia har fått et stort oppdrag i regjeringskvartalet. Sveits selger klokker tollfritt. Hvorfor skulle ikke Norge få de samme vilkårene? Strategien og målet for NHO, Høyre og deler av Ap er medlemskap i EU. Noen mener EØS er udemokratisk. Det stemmer, siden Norge ukritisk har mottatt over 12.000 direktiver. Det verste med medlemskap i EU er at Norge godta EURO og underkaste seg den europeiske sentralbanken. Dersom Norge hadde hatt Euro, ville det blitt kroken på døra for en rekke eksportbedrifter ettersom den norske krona lenge har vært rekordsvak. Svak krone tjener turistnæringa og eksportbedrifter. Sist krona var unødvendig sterk var i 2002 da over 20.000 industriarbeidsplasser gikk fløyten da renta var for høy.

EU handler med over 150 land. EU har tegna handelsavtaler med Sør-Korea, Canada og nå nylig med Japan. Det er Trump som lager trøbbel. Virkningene av Brexit er også sterkt overdrevet. Det er Nord Irland som er den store saken. Handel er logisk der det er gjensidige interesser. EU-selskaper trenger det britiske markedet med 65 millioner innbyggere.

ph

Norge har nærmere 1.000 milliarder i oljefondet og er eiere i skattesnylterne i Microsoft, Google, Facebook og det ekstremt fagforeningsfiendtlige Amazone for nærmere 250 milliarder kroner. Uten EØS kan Norge, uavhengig av statstøtte-regler i EU-traktaten, fritt satse på verdiskaping i Norge inkludert havvind offshore, oppbygging av vannkraftbedrifter for oppgradering eller annen verdiskaping med en offensiv næringspolitikk uten innblanding fra EU.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.09.2019
13:59
25.09.2019 13:59