JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Oslos skoleelever skal få gratis skolemat, kjøttfri sådan.

Oslos skoleelever skal få gratis skolemat, kjøttfri sådan.

Nanna Aanes Wolden

Kommentar:

«Kjøttskam i by og land»

Det nye byrådet i Oslo går offensivt ut for å redusere kjøttforbruket hos Ola og Kari.
25.10.2019
14:00
25.10.2019 09:52

kjell.werner@anb.no

Denne harde vegetarlinja vil påvirke debatten og politikken i hele landet. Anført av Miljøpartiet De Grønne lover Oslo-byrådet å starte innføring av et gratis, kjøttfritt skolemåltid hver dag. Vegetarmat skal også bli standardvalg på kommunale arrangementer. Det er videre et mål å halvere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var kjapt ute med å kritisere kjøtt-politikken i Oslo. Men de var ikke alene, skal vi dømme etter reaksjonene på sosiale medier. Og debatten vil neppe stilne, snarere øke i styrke, fram til stortingsvalget om to år.

Følg oss på Facebook

La oss ta utgangspunkt i noen fakta: Kjøttforbruket er åpenbart en klimatrussel. Rødt kjøtt er den store synderen, men forbruket av rødt kjøtt er allerede synkende. Vi spiser derimot mer kylling, men kylling er langt bedre for klimaet enn rødt kjøtt.

Den eldre garde på Oslos sykehjem må nå belage seg på færre kjøttmiddager i tiden framover. Færre kjøttkaker, mindre fårikål og enda mindre blodklubb blir resultatet. Dette er mat som de eldre er kjent med. Her snakker vi om mat som utvilsomt kan gi større matglede i en situasjon hvor mange eldre ikke får i seg nok ernæringsrik mat.

Det helt spesielle i Oslos tilfelle er at alle skoleelevene i hovedstaden nå skal tvinges til å spise kjøttfritt. Alternativet vil være at elever selv tar med matpakke hvor det er salami eller leverpostei på brødskivene, og da er jo hele poenget med gratis skolemat borte. Enda verre er det at den oppvoksende slekt i realiteten får beskjed om at kjøtt er farlig. Dette signalet sendes nå til hele landet.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Strategene i Senterpartiet gnir seg i hendene. Sp har fått enda en lissepasning, avsendt fra det Ap-ledede byrådet i Oslo. Det er naturlig at et større MDG får økt gjennomslag for partiets politikk. På den annen side overrasker det at MDG legger seg så til de grader ut med Senterpartiet. Sentrale krefter i MDG ønsker seg jo inn i en rødgrønn regjering etter valget i 2021. I stedet får Sp enda et argument for å holde døra lukket for MDG, servert på sølvfat.

Enda mer interessant, og skuffende, er det at Oslos aversjon mot kjøtt bidrar til en ytterligere polarisering mellom by og land. Sp bykser fram i distriktene mens MDG gjør det godt i bystrøk. Virkeligheten ser helt forskjellig ut, alt ettersom hvor du bor. Vegetar-generasjonen på Grünerløkka står mot bygdefolket som er helt avhengig av sau, ku og gris. By og land går ikke lenger hand i hand.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.10.2019
14:00
25.10.2019 09:52