JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Politikk i oljefondet»

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er uenige om hvordan oljefondet skal brukes politisk.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er uenige om hvordan oljefondet skal brukes politisk.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg er rykende uenig om oljefondet skal være et politisk verktøy eller ikke.

kjell.werner@anb.no

Støre sier ja. Solberg advarer på det sterkeste. Det ble en opphetet debatt om dette temaet under Zerokonferansen onsdag. «Vi må begynne å venne oss til å si at vårt pensjonsfond er et politisk redskap», sa Støre. Statsministeren hevdet at en slik linje vil bli «utrolig farlig for Norge som nasjon».

Det er bred politisk enighet om at oljefondet skal plasseres utenlands for ikke å gi press i norsk økonomi. Den største delen av fondet er investert i aksjer, i form av små eierandeler i over 9.000 selskaper rundt om i verden. Videre er fondet plassert i rentepapirer, som utlån til stater og selskaper. En mindre del av fondet er investert i eiendom. Oljefondet har blitt gradvis bygd opp gjennom 23 år og har nå en markedsverdi på svimlende 10.000 milliarder kroner.

Følg oss på Facebook

Opprettelsen av og innretningen på oljefondet har vært en suksesshistorie. Oljefondet heter formelt Statens pensjonsfond utland og er vår felles sparebøsse. Kombinert med handlingsregelen, som er en selvpålagt begrensning om at politikerne bare kan bruke «rentepengene», er oljefondet en slags evighetsmaskin.

Oljefondet skal tjene mest mulig penger på plasseringene basert på moderat risiko for tap. Det er visse unntak fra denne hovedregelen. Stortinget har vedtatt etiske retningslinjer som blant annet innebærer at fondet ikke kan eie selskaper som produserer tobakk og visse typer våpen. Fondet skal også stille krav om at menneskerettigheter følges.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Ap-leder Støre ønsker å gå ett skritt videre når han nå tar til orde for en mer aktiv politisk styring av oljefondet. Denne glideflukten startet i realiteten da Stortinget vedtok at oljefondet ikke lenger skal kunne investere i kullselskaper. Senere har politikerne bestemt at fondet også skal kunne gå inn i fornybar energi, vel å merke så lenge det er gode penger å tjene på dette.

Nå tar Ap-lederen til orde for å øke de grønne investeringene for å sikre våre etterkommere en verden de kan leve i. Støre er imidlertid uklar på om lønnsomhet fortsatt skal være det viktigste. Det er forskjell på å si hva fondet ikke skal investere i, og hva fondet aktivt skal investere i. Hva som er etisk forsvarlig er det relativt greit å definere. Verre blir der dersom oljefondet skal følge det politikerne til enhver tid liker eller ikke liker skal skje rundt om i verden.

Jonas Gahr Støre har skapt usikkerhet. Det synes å være et uklokt brudd med den linjen som Jens Stoltenberg sto for som statsminister. Politikerne må fortsatt ha en armlengdes avstand til hvordan oljeformuen plasseres.

Annonse
Annonse