JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Knut Arild Hareide sier nei til å stille på KrF-lista ved stortingsvalget i 2021.

Knut Arild Hareide sier nei til å stille på KrF-lista ved stortingsvalget i 2021.

Leif Martin Kirknes

Kommentar:

«Ryddig av Hareide»

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gir seg som framtredende politiker om halvannet år.
01.11.2019
13:00
01.11.2019 11:39

kjell.werner@anb.no

Han sier nemlig nei til å bli renominert på stortingslista ved valget i 2021. Hareide tapte dragkampen om KrFs veivalg for ett år siden, og nå tar han konsekvensen av dette ved å hoppe av fra rikspolitikken. Hareide overrasket mange da han anbefalte Kristelig Folkeparti å søke regjeringsmakt sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han satset høyt, men tapte knepent mot «blå» side.

KrF valgte dermed å gå inn i regjeringen til Erna Solberg, til tross for at partiet hadde lovet dyrt og hellig å ikke gå i regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Hareide trakk seg som partileder og den andre «kamphanen», Kjell Ingolf Ropstad, tok over ledertrøya i KrF. Hareide kom inn i rikspolitikken i 1998 som politisk rådgiver for utdanningsminister Jon Lilletun i sentrumsregjeringen til Kjell Magne Bondevik. Senere ble han miljøvernminister, og fra 2009 fast representant på Stortinget. To år senere ble Hareide partileder i KrF.

Følg oss på Facebook

Knut Arild Hareide begrunner sin avgang som rikspolitiker med at han ikke bidra til nye spekulasjoner om at det kan bli omkamp om KrFs retningsvalg. Det er en ryddig og klok avgjørelse som vitner om at Hareide ønsker partiet alt godt, selv om retningen altså er en annen enn den han staket ut.

Den tidligere KrF-lederen bedyrer at han ikke er bitter på Ropstad & co. Men Hareide legger ikke skjul på at han misliker bruddet på spillereglene som den daværende ledelsen etter sigende var enig om å følge i den vanskelige prosessen. Her sikter han til Ropstads hestehandel med statsminister Erna Solberg om en mulig innstramming av abortloven, som for øvrig uteble. Valget av landsmøteutsendinger fra Rogaland KrF var også, slik Hareide ser det, et brudd med disse spillereglene.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Dersom Hareide hadde vunnet kampen om KrFs veivalg ville Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag ha vært norsk statsminister. Og etter manges mening ville dette ha gitt KrF større muligheter til å vokse og tiltrekke seg nye velgere. Deltakelsen i Erna Solbergs regjering har ikke vært noen suksess, i hvert fall dersom vi skal dømme etter oppslutningen på meningsmålingene. Her ligger KrF stabilt under den magiske sperregrensen på fire prosent.

Knut Arild Hareide bør bli husket som en politiker som med rak rygg sto fast på sine prinsipper og slo ring om KrFs verdier. Dette kom ikke minst til syne da han tok oppgjør med Frp-politikere som Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Hareide satset alt på å forme et nytt politisk landskap, men det ble dessverre ingen realitet. Så nært, men likevel så fjernt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.11.2019
13:00
01.11.2019 11:39