JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Petter Stordalen tjener gode penger på Choice-hotellene.

Petter Stordalen tjener gode penger på Choice-hotellene.

Kai Hovden

Kommentar:

«Smuler til de hotell-ansatte»

De store hotellkjedene har gitt lite eller ingenting i lokalt lønnstillegg til de ansatte.
29.11.2019
14:00
03.12.2019 07:21

kjell.werner@anb.no

Ved Choice-hotellene har de ansatte fått 15 øre ekstra i timen. Ved Scandic og Radisson er resultatet null i lokalt tillegg. Thon-kjeden har foreløpig ikke gjennomført årets lokale lønnsforhandlinger. Dette kan vi lese i Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte. Det grelle motstykket er utbyttefest hos hotellbaronene. Renholdere, resepsjonister, servitører og kokker må nøye seg med smuler.

Bakteppet er hotellstreiken i 2016 som til slutt ga gjennomslag for lokal forhandlingsrett. Men dette har så langt blitt en dyrekjøpt seier. Arbeidsgiverne har slett ikke gitt ved hotelldørene. Her har det snarere vært svingdører. Det første året med lokale forhandlinger fikk de ansatte i de store kjedene ingenting. I fjor ble det 15 øre mer ved Scandic-hotellene, mens de Thon-ansatte fikk 10 øre i timen.

Følg oss på Facebook

Petter Stordalen har de siste tre årene tatt ut 285 millioner kroner i utbytte. Interessant er det også å merke seg at Olav Thon (96) i 2013 valgte å opprette en stiftelse som tok over eierskapet i konsernet. Av en profitt på til sammen fire milliarder kroner de siste tre årene, har stiftelsen delt ut i overkant av 180 millioner kroner til gode formål. Svenske Scandic-kjeden tok samlet ut over en milliard kroner over de siste tre årene.

I industrien er det vanlig at en stor del av lønna tas ut i lokale tillegg og at den enkelte bedrifts lønnsomhet legges til grunn for disse tilleggene. Men hotelleierne lever tydeligvis i en annen verden. Det har de hotellansatte smertelig fått erfare. De lokale forhandlingene har ikke vært reelle, hevdes det fra det holdet. Hotellkjedene benekter at det ikke har blitt ført reelle forhandlinger.

Fellesforbundets hotell-medlemmer er naturlig nok forbannet og varsler at de skal ta igjen det tapte i de sentrale forhandlingene i lønnsoppgjøret våren 2020. Det hører med til historien at det er streikerett ved de sentrale lønnsoppgjørene. Lokalt må de fagorganiserte bare stå med lua i hånda.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

En fersk Fafo-rapport forteller oss at ansatte innenfor hoteller og restauranter har hatt en lavere lønnsvekst enn andre bransjer. NHO Reiseliv viser på sin side til at det er krevende å drive hoteller i Norge og at det her er driftsmarginer ned mot null. Arbeidsgiverne skylder også på at høye sentrale tillegg er selve årsaken til at de ansatte får såpass lite lokalt.

Poenget er imidlertid at hotellkjedene i stor grad kan trikse med tall. Eiendomsdivisjonene går godt, blant annet fordi hotellene sannsynligvis betaler kunstig høy leie. Derfor blir de hotellansatte de store taperne. Til våren blir det ventelig andre boller i det sentrale lønnsoppgjøret.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.11.2019
14:00
03.12.2019 07:21