JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colourbox.com

Debatt:

Sosialdemokratiet er fornybart og sirkulært

Fremtidens sosialdemokrati bygger på ny teknologi og bærekraftige arbeidsplasser drevet frem av fornybar energi og resirkulerbare materialer. Her spiller sosialdemokratiet en viktig rolle.
02.10.2019
11:18
04.10.2019 12:22

Alle har godt av å tenke gjennom eget forbruk. Skal vi få ned klimagassutslippene må vi også redusere forbruket, enten det dreier seg om bilkjøring (jeg har solgt bilen), innkjøp eller strømforbruk (ja, jeg slår av lysene før jeg går hjemmefra). Alle monner drar. 

ph

Jeg har stor tro på systematisk, kontinuerlig og målbart arbeid, understøttet av sertifiseringsordninger og lovreguleringer. Av hensyn til hva vi må hente ut av naturen og alle inngrepene som må til for å understøtte forbruket og ikke minst på grunn av CO2-utslippene og klimaendringene disse utslippene medfører. Holdningene våre må også endres, og der har sannsynligvis fokus på eget forbruk en positiv påvirkning.

Jeg mener imidlertid det er urealistisk å tro at det er mulig å redusere menneskenes globale forbruk i den størrelsesorden – og så raskt – som klimautfordringene krever – med kun å redusere forbruket. Vi må ha ny teknologi!

Jeg er oppvokst i Odda og husker godt at Sørfjorden utslippene fra smelteverket var så store at man ikke burde spise fisken der. Industrien ble pålagt strenge rensetiltak. Akkurat som når det gjaldt utslippene som ødela ozonlaget, og akkurat som når det gjaldt NOx-utslippene, er det teknologiutvikling som vil få desidert størst betydning i arbeidet med å få ned klimagassutslippene.

ph

Vi sluttet jo ikke å bruke kjøleskap, spraybokser osv. slik noen tok til orde for da hullet i ozonlaget var på sitt største. Med nye teknologiske løsninger fikk vi ned de ødeleggende utslippene!

Dessverre går arbeidet med ny teknologiutvikling for tregt. Markedene styrt av politikere som ønsker dereguleringer favoriserer ennå i for stor grad teknologiene vi må forlate, og bidrar i for liten grad til å fremme teknologiene vi må få frem. Det haster med å få etablert ny teknologi!

Ny teknologi gir nye arbeidsplasser, muligheter for folk og muligheter for at verden skal gå inn i en tid med bærekraftig økonomisk vekst. Det betinger at vi velger ledere med en politikk som tar oss den veien. Ledere som bygger tillit mellom folk – gjennom å fordele både verdiene vi skaper og belastningene som må til. Det er bare å innse:

Jordkloden er ikke stor nok til at vi hver og en alene skal kunne redde bare vårt eget skinn! Aldri før har fellesskapsløsninger vært viktigere å få til, mellom by og land, mellom land – i hele verden. Klima og naturutfordringene vi står overfor gjør meg enda tryggere på at sosialdemokratiet er veien å gå.

 

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.10.2019
11:18
04.10.2019 12:22