JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNAKK SAMMEN: – På mange arbeidsplasser sitter det mennesker som trenger hjelp. De er kanskje redde for å fortelle om problemene sine i frykt for å miste jobben, påpeker Espen Bjarkholm som selv har vært spillavhengig.

SNAKK SAMMEN: – På mange arbeidsplasser sitter det mennesker som trenger hjelp. De er kanskje redde for å fortelle om problemene sine i frykt for å miste jobben, påpeker Espen Bjarkholm som selv har vært spillavhengig.

Sissel M. Rasmussen

Espen løy om at han hadde en hjertefeil. Den egentlige diagnosen holdt han skjult

Espen Bjarkholm (44) var spilleavhengig og hadde bilen full av regninger. – Hadde jeg mistet jobben, hadde alt raknet.
2019022609320020190410203756

ragnhild@lomedia.no

– Det verste var å få lønn på en fredag, for da visste jeg at pengene kom til å forsvinne i løpet av helgen.

Espen Bjarkholm er 44 år og kaller seg fortsatt spillavhengig, selv om han ikke har spilt på ti år. Men i mer enn ti år var det pengespill livet hans dreide seg om. Jaget etter å spille – og etter penger å spille for – overskygget alt annet, både venner, familie og jobb.

– Jeg spilte når jeg var glad, jeg spilte når jeg var sur, jeg spilte når jeg hadde det sånn helt greit. Suget var der hele tiden, forteller han.

Hør Espens historie i podkasten Rørsla:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

En euforisk følelse

Spillavhengighet kan være vanskelig å forstå om du ikke selv har opplevd det, mener Espen. Han beskriver det å spille som en nesten euforisk følelse. I begynnelsen oppsøkte han ofte bingohaller hvor han kunne sitte i fred ved spilleautomatene. Etter hvert tok internett-spillene mer og mer over.

– Det handler ikke egentlig om å vinne. Penger er bare en nødvendighet for å spille. Det er spillet i seg selv som trigger. Spenningen. Adrenalinet. Følelsen av at du mestrer spillet. At du kanskje akkurat i kveld har muligheten til å klare det. Jeg kan fortsatt savne den følelsen.

Når Espen spilte, glemte han tid og sted. Det var en egen boble hvor verden der ute ble stengt ute. Alt av problemer og utfordringer forsvant – for en kort stund.

– Jeg kan huske en gang jeg spilte på automat. Jeg hadde tatt ut en bunke 200-lapper, og tenkte nok at jeg skulle spille for et par lapper. Da jeg til slutt gikk derfra, hadde jeg spilt for nesten 8000 kr. Jeg hadde lagt på penger nesten ubevisst. Det var en slags transe.

Hjalmar (62) samlet på gamle lønnsslipper – det reddet pensjonen hans

Bilen full av regninger

Utenfor spill-boblen tårnet problemene seg opp. Espen skyldte penger. Mye penger.

– Hadde du oversikt over gjelden?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg tror ikke jeg ville vite det heller.

Bilen var full av regninger som han ikke turte å ta med inn i huset. Han brukte kredittkort, tok opp forbrukslån, og brukte det ene lånet for å betale ned det andre. Tok han kontakt med venner og familie, var det for å låne penger. Hele tiden med nye bortforklaringer og unnskyldninger.

Espen vet godt at det var mange som lurte og var bekymret. Kona, familien, kollegaer – mange skjønte at noe var galt, men ikke hva.

– Jeg ble en mester i å skjule ting og rotet meg inn i en spiral av løgner, forklarer han.

Skyldfølelse og skam

– Om en tenker at rusavhengighet er skambelagt, så er vår erfaring at spillavhengighet er enda mer skambelagt, sier Ine Weum.

Weum er seniorrådgiver i Akan, arbeidslivets eget kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, og hun jobber spesielt med spillavhengighet.

7-8 prosent av henvendelsene Akan får gjennom sin veiledningstelefon, gjelder spill. De fleste henvendelsene gjelder pengespill, og ofte er det snakk om ganske alvorlige saker når en leder eller tillitsvalgt først tar kontakt, forteller Weum.

Pengespill-avhengighet er i dag en diagnose man finner både i amerikanske og europeiske diagnosesystemer. Vi snakker med andre ord om et helseproblem. En undersøkelse fra Universitetet i Bergen anslo i 2016 at rundt 34 000 nordmenn er «problemspillere». Ifølge undersøkelsen er ytterligere 88 000 personer å regne for «moderate risikospillere». Det betyr at rundt 122 000 nordmenn har et spillproblem eller er i risikosonen for å utvikle et problem.

– Rundt hver person som sliter med spillavhengighet står tre-fire pårørende, og kanskje også en arbeidsgiver som får merke at noe er galt.

For mange spillavhengige blir problemene så overskyggende at de får utfordringer med å mestre jobben, påpeker Weum.

Disse yrkene gikk ned i lønn i fjor

JOBBEN VIKTIG: – Jeg klarte heldigvis å beholde jobben. Hadde jeg mistet jobben, hadde alt raknet, også familien, tror Espen Bjarkholm. Han har nå vært spillfri i ti år.

JOBBEN VIKTIG: – Jeg klarte heldigvis å beholde jobben. Hadde jeg mistet jobben, hadde alt raknet, også familien, tror Espen Bjarkholm. Han har nå vært spillfri i ti år.

Sissel M. Rasmussen

Alt var rot

Slik var det også for Espen. Om natta satt han oppe og spilte. På jobb var han fraværende og lite produktiv. Han kom ofte for seint, glemte avtaler, møtte uforberedt til møter og var sliten, uopplagt og negativ.

– Det er så mye som foregår oppe i hodet. Jeg hadde ikke kontroll i det hele tatt. Det gikk i post-it lapper som jeg hadde overalt i bilen. Hele livet mitt var et kaos, hodet mitt var et kaos. Det var bare surr.

Hele tiden gikk han rundt og tenkte på nye måter å skaffe penger på. Og han bekymret seg. For økonomien, for forholdet til familien og for jobben. Risikerte han å bli sagt opp?

Løy på seg hjertefeil

Etterhvert begynte også kroppen å protestere. Espen fikk smerter i brystet og ble flere ganger lagt inn på sykehus etter å ha kollapset. Men på sykehuset finner de ingenting galt.

– Det var angsten, sier Espen.

– Kroppen sier jo ifra at noe er gærent.

Men han tør ikke fortelle familien hva som egentlig feiler ham.

– Jeg sa noe sånt som at jeg hadde et hjertekammer som var for stort.

Espen sukker.

– Uff. Jeg blir flau når jeg tenker på det.

– Du fant rett og slett på en diagnose?

– Ja. For jeg kunne ikke si at jeg hadde angst og depresjon. For hvorfor hadde jeg det? Nei, det kunne jeg ikke forklare. Så da fant jeg på den unnskyldningen.

Følg oss på Facebook

Kalt inn til sjefen

Som salgskonsulent styrte Espen mye av jobbhverdagen sin selv. Det gjorde det enklere å skjule problemene for arbeidsgiver. På et tidspunkt tok likevel sjefen tak i ham. Han påpekte at han det var avtaler han ikke hadde holdt, og at han hadde endret seg. «Hva skjer, egentlig?» spurte sjefen.

Espen fant på noen unnskyldninger, og slapp unna med det. I ettertid har han tenkt at den samtalen lett kunne ha forløpt helt annerledes.

– For jeg hadde jo veldig lyst til å prate med noen om det. Det er bare ikke så lett å si til sjefen sin at «du, jeg har et svært problem» – og i hvert fall ikke hvis du i utgangspunktet er redd for å miste jobben.

Tidlig hjelp er viktig

Nesten én av ti tillitsvalgte har i løpet av de siste to årene blitt kjent med saker som gjelder ansatte som har fått problemer med spillavhengighet. Det viser en undersøkelse som forskningsstiftelsen Fafo har gjennomført for LO. Av disse har mer enn 60 prosent opplevd at de selv eller andre tillitsvalgte har blitt direkte involvert.

Dette betyr at spillavhengighet er et tema mange tillitsvalgt har hatt eller kommer til å få befatning med. Akan kompetansesenter oppfordrer tillitsvalgte til å skaffe seg kunnskap om hva spillavhengighet er og hvilke hjelpetilbud som finnes.

– Du har kanskje lånt konfirmasjonspengene til datteren din og tapt alt i spill. For å forstå hvordan noen kan handle slik, må en ha kunnskap om hvordan pengespill virker og kan skape avhengighet, sier Ine Weum.

For arbeidsgiver kan det være godt å ha et korps av tillitsvalgte og verneombud rundt seg, som har kunnskap om spillavhengighet og som vet noe om hvilke hjelpetilbud som finnes, påpeker Weum. Tillitsvalgte som har kunnskap, vil lettere se tegnene på at noe er galt, og vil ha lavere terskel for å søke veiledning, er hennes erfaring. Heldigvis er det mange som klarer å komme ut av problemene.

– Og jo raskere en får tilbud om hjelp, dess lettere er det, sier Weum.

Svært ofte i slike saker, så vil også den spillavhengige selv ha hjelp, understreker seniorrådgiveren.

Lånte penger av kollegaer

Espen tror at dersom sjefen – eller en kollega – hadde hatt litt mer kunnskap om hvordan man kan prate med mennesker om de vanskelige tingene i livet, så kunne det ha fått ham til å åpne seg. Det handler om så enkle ting som hvordan vi stiller spørsmål.

– «Går det bra, eller?». Det er veldig vanskelig å svare nei på det spørsmålet. Hvis man heller spør «hvordan har du det?», så er det så mye lettere å svare at «det går egentlig ikke så bra akkurat nå».

Selv følte han at han flere ganger la ut «agn». For eksempel spurte han kollegaer om lån, uten at noen stilte noen spørsmål ved det.

Geir er trygdet, men jobber hele uka

Må tørre å spørre

Vi må bli flinkere til å prate med hverandre, og vi må tørre å spørre, er budskapet til Espen. Og ikke gi opp om den du uroer deg for, avviser at noe er galt første gang du lufter din bekymring.

– Det mest naturlige er å nekte. For du har fornektet det så utrolig lenge. Men jeg skal love deg at den som er spillavhengig, vil begynne å tenke, sier 44-åringen.

Ha tålmodighet, gi det tid, og vis at du bryr deg, råder han.

Anonyme gamblere

For Espen kom vendepunktet en kveld han var ute og kjørte bil. Han var kommet til et punkt da alt føltes svart og håpløst. Han var dypt deprimert, slet med angst og nerver. Namsmannen, kreditorer og inkassoselskaper var alle på ham med pengekrav. Han så ingen veier ut. Så var det som om noe kom over ham. Han beskriver det nesten som en oppvåkning. Han dro hjem, og begynte å lete etter hjelp på nettet. Der fant han hjemmesiden til GA Norge.

«GA» står for «Anonyme gamblere». Det skulle være et møte dagen etter, og Bjarkholm gikk på det møtet.

– Etter den dagen har jeg hatt et helt annet liv, sier han.

En lettelse

Sakte, men sikkert klarte Espen å slutte med pengespill. Han beskriver ryddejobben som enorm. Både det å rydde opp i økonomien og i forholdet til venner og familie. Likevel var det en kjempestor lettelse å fortelle hemmeligheten sin til familie og venner.

– Det var en lettelse for dem også. Da fikk de satt fingeren på hva det var med meg. De skjønte plutselig hvorfor jeg hadde oppført meg som jeg gjorde.

Angår mange

For Espen var den største hjelpen det å møte andre spillavhengige. Han hadde hele tiden trodd han var ganske alene om problemene sine. I GA møtte han helt vanlige mennesker som hadde det på akkurat samme måte. Da skjønte han at spillavhengige er en ganske stor gruppe.

Nå håper han at hans historie kan hjelpe andre.

– Det er veldig mye god hjelp å få der ute, men jobben må du gjøre selv. Det er ingen som slutter å spille for deg.

Flere spillavhengige tar kontakt med Akan

Vil du ha flere historier som denne? Abonner på podkasten Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster.

{"430386":{"type":"l","url":"/image-3.430386.c2aa69937c","cap":"JOBBEN VIKTIG: – Jeg klarte heldigvis å beholde jobben. Hadde jeg mistet jobben, hadde alt raknet, også familien, tror Espen Bjarkholm. Han har nå vært spillfri i ti år.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"74","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Råd til tillitsvalgte ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Faresignaler","closed":false,"place":"Skyldfølelse og skam"},{"type":"f1","title":"Her kan en få hjelp","closed":false,"place":"Lånte penger av kollegaer"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""},"htcom/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel/":{"type":"m","url":"//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel/"},"htcom/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel-bunn/":{"type":"m","url":"//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel-bunn/"}}

Råd til tillitsvalgte

Espen Bjarkholms råd:

• Ikke være redd for å spørre.

• Ikke regn med at kollegaen åpner seg i første samtale. Still spørsmål og la det ligge åpent.

• Vis at du bryr deg, men ikke mas.

• Hjelpen må være lett tilgjengelig. Legg gjerne ut informasjon på intranettet på jobben om hvor en kan få hjelp.

Akans råd:

• Engasjer deg i temaet og skaff deg kunnskap.

• Bli klar over faresignalene.

• Løft temaet inn i Akan-arbeidet og i det generelle arbeidsmiljøarbeidet.

• Bidra til å ansvarliggjøre arbeidsgiver, for eksempel ved å inkludere spillproblematikk i virksomhetens policy.

Faresignaler

Vær oppmerksom dersom kollegaen endrer atferd og ikke fungerer som før.

• Konsentrasjonsvansker

• Mye fravær

• Kollegaen ber ofte om forskudd på lønn og feriepenger

• Trekker seg unna det sosiale

• Irritabel

• Trøtt og sliten på jobb

Kilde: Akan.

Her kan en få hjelp

• Akan kompetansesenter. Dette er arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

• Hjelpelinjen for spillavhengige. Dette et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud. Hjelpelinjen er betjent av helsepersonell med spesialopplæring.

• Anonyme gamblere. En forening for spillavhengige som hjelper hverandre.

• Spillavhengighet Norge. En organisasjon for pårørende og spillavhengige.

Spillkontroll.no. Dette er et nettsted som er utviklet og driftes av Blå Kors.

• Spillbehandling.no tilbyr fjernbehandling av spillavhengighet, og drives av Sykehuset Innlandet.

{"430386":{"type":"l","url":"/image-3.430386.c2aa69937c","cap":"JOBBEN VIKTIG: – Jeg klarte heldigvis å beholde jobben. Hadde jeg mistet jobben, hadde alt raknet, også familien, tror Espen Bjarkholm. Han har nå vært spillfri i ti år.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"74","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Råd til tillitsvalgte ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Faresignaler","closed":false,"place":"Skyldfølelse og skam"},{"type":"f1","title":"Her kan en få hjelp","closed":false,"place":"Lånte penger av kollegaer"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""},"htcom/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel/":{"type":"m","url":"//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel/"},"htcom/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel-bunn/":{"type":"m","url":"//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/8773358/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/ed0b8f/stats-code/spill-artikkel-bunn/"}}