JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRISK START: Det er tøffe tider for de ansatte i Statens vegvesen. Elin-Mari Kilen leter etter ny jobb, og er optimistisk, tross alt.

FRISK START: Det er tøffe tider for de ansatte i Statens vegvesen. Elin-Mari Kilen leter etter ny jobb, og er optimistisk, tross alt.

Glen Musk

I fjorten år kjempet Elin-Mari for å få fast jobb. Nå vil hun si den opp.

Omstilling og effektivisering i Statens vegvesen gjør at Elin-Mari Kilen vil søke seg vekk fra jobben hun liker så godt. – Det blir mye brannslukking, vi er slitne og usikre, sier hun.
2019012107580020190410203756

merete.holtan.garte@lomedia.no

Snøen ligger som en våt og grov klut over togstasjonen på Steinkjer. Elin-Mari Kilen, halvannen meter på strømpelesten og kvikk i bevegelsene, hilser lyst, setter seg inn i firehjulstrekkeren og kjører oss til Statens vegvesens trafikkstasjon på Byaenget – det er her hun jobber.

Nærmeste nabo er Trønderbilene, de parkerte bussene står på rekke og rad og får den lange sletta til å se forlatt ut. Det er riktignok mange på besøk her, for å registrere bil eller få førerkort, men sist gang det var skikkelig virak på kontoret stakk Elin-Mari Kilen seg vekk. Selveste Lothepus, den gneldrende arbeidskaren fra Hardanger som ikke bare har fått sin egen TV-dokumentar, men også boksershorts og strikkebok, braste inn med et helt kamerateam på slep. Lothepus hadde kjørt bil med en uregistrert campingvogn i traktene og blitt stoppet av politiet. Nå måtte han gjøre som alle andre: få registrert kjøretøyet sitt hos Vegvesenet, men i svarte da, var det ikke bare å klaske et stempel på et papir?

Dette er lønna i over 300 yrker

Så langt derifra, fikk han beskjed på Trafikkstasjonen. Senere fikk Elin-Mari og kollegene se episoden på TV.

– Da Lothepus og kompisen Joar satt i bilen etterpå, spurte kompisen: «Hva tror du skal til for å få jobb i Vegvesenet?» «Næh! At man er født og har fått et navn» svarte Lothepus!

Elin-Mari ler trillende.

– Det er nok itj enkelt, nei.

Saken fortsetter under bildet.

ARBEIDSPLASSEN: Elin-Mari utenfor Trafikkstasjonen på Steinkjer, det mange fremdeles kaller Biltilsynet.

ARBEIDSPLASSEN: Elin-Mari utenfor Trafikkstasjonen på Steinkjer, det mange fremdeles kaller Biltilsynet.

Glen Musk

Ringte jublende hjem

Det var for ni år siden at hun ringte hjem til han som den gangen var mannen hennes og sa: «Nå vet jeg hvordan det er å vinne i Lotto!»

Hun var over tretti år og hadde for første gang i livet fått fast jobb. Følelsen av endelig å kunne trekke pusten fikk henne til å rope inn i røret. Ingen flere bekymringer for lønn og feriepenger, for neste ukes vaktliste, for morgendagen.

– Jeg hadde vært vikar siden jeg var 18 år. Alt hadde vært usikkert, forteller hun.

Elin-Mari fikk fast stilling på Steinkjer trafikkstasjon i avdeling trafikant- og kjøretøy – eller TK, som kjennerne sier – folk flest kaller det Biltilsynet.

Hun tar oss med inn i resepsjonen, der saksbehandlere sitter på rekke og rad for å ta imot henvendelser fra publikum, akkurat nå venter tre karer over aviser og automatkaffe.

– Det er her jeg sitter til vanlig, sier hun, med et nikk mot resepsjonen.

Arkiv med «eldgamle kort»

Hun spenster gjennom en korridor og inn i et rom med hyller fra gulv til tak, det lukter eldet papir. De fleste hyllene er merket med årstall, men på en av dem står det «gamle kort», på en annen: «eldgamle kort».

Dette Vegvesenets arkiv, hvor Elin-Mari kan slikke seg på fingeren, bla opp og finne data på kjøretøy som er så tilårskomne at de ikke er registrert i dagens elektroniske motorvognregister.

Av og til ringer folk for å finne det originale registreringsnummeret på bilen sin, med en iver som om de gransker sin egen slekt.

– Se her! sier hun begeistret, og tar opp en registreringskort fra en amerikansk Studebaker fra 1929, fra den gangen bilkroppen var en avlang kloss over hjulkapsler formet som øyenbryn.

Saken fortsetter under bildet.

ARKIVET: "Gamle kort" og "eldgamle kort" er to av merkelappene i papirarkivet på Trafikkstasjonen.

ARKIVET: "Gamle kort" og "eldgamle kort" er to av merkelappene i papirarkivet på Trafikkstasjonen.

Glen Musk

Politikontakt og detektivarbeid

Biler og campingvogner, traktorer og mopeder – det finnes et omfattende regelverk for at myndighetene skal vite hvem som eier hva, fra når og i hvilket distrikt. Elin-Mari Kilen har universitetsutdanning i forvaltningsrett, samfunnsfag og historie og ettårig studie som advokatsekretær for å være kvalifisert for jobben, hvor hun gjør alt fra å utstede førerkort og registrere kjøretøy til å sjekke at teoriprøven til en kommende bilist har gått riktig for seg.

En sjelden gang ser hun seg nødt til å varsle nærmeste leder om saker som kan havne hos politiet.

– Vi skal for eksempel hindre at en som har stjålet et kjøretøy får det registrert på nytt. Vi varsler også ifra hvis vi mistenker kjøring i rus, dokumentfalsk eller juks på teoriprøver.

Hun smiler:

– Vi driver egentlig med litt detektivarbeid her.

PAUSE: Elin-Mari og kollegene har eget pauserom på Trafikkstasjonen, som rommer flere avdelinger.

PAUSE: Elin-Mari og kollegene har eget pauserom på Trafikkstasjonen, som rommer flere avdelinger.

Glen Musk

Ble tidlig mamma

Hun går i uniform på jobb, sort mot det lyse håret – egentlig ville hun bli frisør, deretter flyvertinne, til slutt politi.

Vi er tilbake i Mosvik i Nord-Trøndelag, eller Mosvika, som hun sier, det er her hun vokste opp. På jordene langsmed sjøen i den vesle bygda som den gangen bare hadde ferjeforbindelse til storsamfunnet, hva skulle man finne på her?

Sambygding Petter Northug gikk på ski, Elin-Mari spilte trompet og baryton i korpset og spiss på fotballaget, men likte bedre å springe fort enn å få ballen. Hjemme på gården fikk hun være med å melke kuer og fore griser, sauer og høner, og hun trivdes på skolen. Hun valgte tegning, form og farge på videregående, men forkastet drømmen om å bli frisør, siktet mot Politiet.

– Men jeg var for kort! Bare 150 centimeter, sier hun, og ser ned på de høyhelte skoene.

Hun ville verve seg til førstegangstjeneste isteden, men ble gravid med det første av tre barn. I dag har hun Ole-Magnus på 21 år, Nora-Sofie på 18 og Sanne-Mari på tolv.

– Så ble jeg mamma, da. Jeg var 18 år! Og så ble jeg nødt til å jobbe isteden.

MAMMA: Elin-Mari fikk tidlig barn og er mamma til tre. Her er det bilder av dem, hjemme hos henne.

MAMMA: Elin-Mari fikk tidlig barn og er mamma til tre. Her er det bilder av dem, hjemme hos henne.

Glen Musk

Åtte til åtte-jobb

Da Ole-Magnus var fire måneder, satt Elin-Mari seg i kassa på Samvirkelaget i Mosvik. Foreldrene passet babyen.

– Det var jo en jobb, jeg tjente penger, og det var pengene som betalte regningene, sier hun om den tida.

Hun spedde på med en vaskejobb, også det et vikariat, og fikk deretter jobb på samlebåndet til en bedrift som laget armatur til servanter, badekar og dusj. Bedriften ble solgt til utlandet og Elin-Mari meldte seg for et vikarbyrå. Gjennom det fikk hun engasjement for TK-tjenester i Biltilsynet, og på Narvesen.

Fra åtte til fire jobbet hun på Biltilsynet og fra fire til åtte i storkiosken. Hun var nå tobarnsmor, men måtte ofte gå på jobb før ungene var stått opp og kom sjelden hjem før etter de var gått og lagt seg.

– Det var jo litt annerledes den gangen. Jeg hadde ingen utdanning, håpet var å få en fast jobb.

Sin eneste fødselspermisjon fikk Elin-Mari da den yngste datteren ble født for tolv år siden.

– Da koste jeg meg, sier hun, varm i øynene.

Etter permisjonen tok hun utdanning mens hun var i et vikariat for lensmannen i Verdal. Så kom utlysningen i Biltilsynet, og øyeblikket da hun kunne ringe hjem og fortelle om Lotto-følelsen.

– Stressende arbeidssituasjon

Hun sitter på et kontor på Trafikkstasjonen og forteller, blant permer og stabler med bøker fylt med paragrafer. Ute i gangen står et juletre med tente lys, det kaster et mykt skinn inn på kontoret, men stemningen kunne vært bedre.

For etter mange gode år Statens vegvesen har Elin-Mari Kilen og kollegene hennes fått andre ting enn førerkort å diskutere over lunsjbordet.

– Omstilling, effektivisering og omorganisering. Det er dét som gjelder nå, sier hun.

Smilet forsvinner fra ansiktet. Tryggheten har forsvunnet fra hverdagen. Nå kan Elin-Mari bli sendt på kort varsel til trafikkstasjoner i hele Trøndelag fordi publikumsskrankene er underbemannet, og hun vet ikke hva jobben hennes består i om noen år.

– Det er en veldig stressende arbeidssituasjon. Det blir mye brannslukking, vi er slitne og usikre.

Saken fortsetter under bildet.

SAKSBEHANDLER: Dette kontoret er fullt av bøker med lover og forskrifter.

SAKSBEHANDLER: Dette kontoret er fullt av bøker med lover og forskrifter.

Glen Musk

– Ho Olga på 92

Målet er å gjøre tjenestene enklere for publikum, sier departementet fra oven, i tillegg skal det selvsagt spares penger. Elin-Mari Kilen sier det slik:

– Nå skal ho Olga på 92 gjøre alt selv, men Olga har ikke bank-ID. Hun har bil, for det hadde jo Per, mannen hennes, nå er han død, men Olga har bilen og skal selge den, det klarer hun ikke selv på internett, men hun kan kjøre til oss.

– Og så er ikke dere der lenger?

– Trafikkstasjonen blir nok fremdeles bemannet, men tynt. Jeg tror våre oppgaver går mer over i tilsyn, som å sjekke at organet som for eksempel tilbyr teorieksamen gjør dette riktig.

– Mister du jobben?

– Jeg har fått høre at jeg får beholde den. Men jeg søker på andre jobber.

Hun sier det åpent og kontant.

– Jeg har søkt på jobben her på Trafikkstasjonen fordi jeg liker den. Når jeg nå får andre oppgaver, vil jeg heller søke meg til en jobb jeg vil ha.

«Det skjer ikke meg»

Kampviljen synes i skrittene, der hun tar oss med forbi flere kontorer og inn i kantina. Langveggen er malt i klare, sterke farger, foran den forteller Elin-Mari om da hun ble syk.

Det var i desember 2016. Hun var 38 år, i full jobb og hadde flere verv ved siden av. Hun var tillitsvalgt på jobb, tillitsvalgt i regionen og leder for samferdselsutvalget i Arbeidsmandsforbundets avdeling i Trøndelag, gjennom det også representant i avdelingens styre.

– Jeg var større i kjeften enn de andre. Jeg tør å si ifra, sier hun om hvorfor hun både tar ordet og ansvaret der hun er, men i 2016 ble det mer stille. Hun fikk smerter i magen, trodde det skyldtes stress, men fikk konstatert at det lå en svulst i tarmen. Den var godartet, men måtte likevel fjernes. Operasjonen ble tøff, tida etterpå enda tøffere.

– Jeg var veldig redusert. For første gang i livet måtte jeg erkjenne for meg selv at nå er det nok.

Hun var sykmeldt fra jobben en stund. Da hun kom tilbake, sa hun fra seg alle tillitsverv.

– Det var ikke noe artig å si fra meg ting som betydde noe for meg. Men når du ikke sover om natta, og ligger der og spekulerer…

– Var du redd?

– Ja. En tenker jo at «det skjer ikke meg», men så skjedde det meg. Jeg var ikke redd da jeg fikk vite om svulsten eller før operasjonen, alt skjedde så fort. Men etterpå ble jeg veldig dårlig. Og da fikk jeg tid til å tenke: Hva om det skjer igjen? Jeg ble redd for at sykdommen skulle komme tilbake.

Saken fortsetter under bildet.

FRISK IGJEN: Elin-Mari Kilen ble syk og måtte si ifra seg tillitsvervene i Arbeidsmandsforbundet. – Jeg er en utålmodig type som vil at alt skal bli gjort med èn gang. Det var uvant ikke å ha energi, sier hun. Her lokker hun inn katten Jølle i huset på Steinkjer.

FRISK IGJEN: Elin-Mari Kilen ble syk og måtte si ifra seg tillitsvervene i Arbeidsmandsforbundet. – Jeg er en utålmodig type som vil at alt skal bli gjort med èn gang. Det var uvant ikke å ha energi, sier hun. Her lokker hun inn katten Jølle i huset på Steinkjer.

Glen Musk

Til Europa med bobil

Elin-Mari er helt frisk nå. Hun sitter på en barkrakk foran fotografen, rak i ryggen, med en plan.

– Jeg har jo lært noe av dette: Det er greit å leve mens en lever, ikke vente til en blir pensjonist, eller til neste år. En må gjøre det en drømmer om!

Hun snakker ikke om Disneyland eller å hoppe i strikk, men å ta lastebillappen. Med den kan hun kjøre bobil rundt om i Europa, i Spania, Italia og Frankrike, og være der hele sommeren.

– Før hadde jeg nok tenkt: «jeg har jo ikke bruk for den lastebillappen», men det har jeg jo!

Sist sommer kjørte hun yngstedatteren på fotball-cup i Sverige i en bobil – en mindre type som ikke krever lastebillappen. Vel framme på campingplassen i Östersund rygget hun bilen på plass og opp på støtter som skal sørge for at doningen står i vater og er stabil mens man pusser tenner og legger seg for natten.

– «Jeg er så glad det er du som kjører og ikke jeg – du er jo som en tømmerbilsjåfør, rygger og ordner, og så med de lange neglene da!» sa venninna mi.

Elin-Mari ler over rattet på firehjulstrekkeren, hun har satt seg inn for å kjøre oss til huset sitt. Velpleide negler peker noen hundre meter opp i skråningen.

– Det er best dere sitter på med meg – det er glatt, sier hun.

KLAR: Elin-Mari Kilen satser på nytt i arbeidslivet.

KLAR: Elin-Mari Kilen satser på nytt i arbeidslivet.

Glen Musk

Jobben: – Mitt andre hjem

Huset er fra 1952 og har utsikt til Oftenåsen, en fjellsnabb 336 meter over havet som hun og kjæresten ofte går tur til. Hun er skilt og har det siste året bodd her på Byaenget med de to yngste barna. Eldstemann bor i sokkelleiligheten under med samboer.

På en hylle står døtrenes adventskalender, Elin-Mari har brettet små papirhus og fylt dem med sminke, badesalt og godteri. Utenfor mjauer Jølle, katten som er full av «farsk», som de sier i Trøndelag, som alltid pønsker på noe spikk.

Elin-Mari Kilen ser ned åssiden, på bussparkeringen og Trafikkstasjonen, på effektivisering og omorganisering. Veldig gode kolleger til tross: Hun håper hun får ja på jobbsøknader- og intervjuer, og snart skal flytte inn i en ny jobb.

– Jeg trives så godt der jeg er, men nå blir det annerledes og da vil jeg videre. Jobben er tross alt mitt andre hjem.

{"426296":{"type":"m","url":"/image-3.426296.6d8dc9dc2d","cap":"ARBEIDSPLASSEN: Elin-Mari utenfor Trafikkstasjonen på Steinkjer, det mange fremdeles kaller Biltilsynet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426298":{"type":"s","url":"/image-3.426298.c5bc458f17","cap":"MAMMA: Elin-Mari fikk tidlig barn og er mamma til tre. Her er det bilder av dem, hjemme hos henne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426299":{"type":"m","url":"/image-3.426299.a83f94ed33","cap":"FRISK IGJEN: Elin-Mari Kilen ble syk og måtte si ifra seg tillitsvervene i Arbeidsmandsforbundet. – Jeg er en utålmodig type som vil at alt skal bli gjort med èn gang. Det var uvant ikke å ha energi, sier hun. Her lokker hun inn katten Jølle i huset på Steinkjer.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426300":{"type":"m","url":"/image-3.426300.cd83f759d1","cap":"FRISK START: Tung snø, men lett humør: Elin-Mari Kilen er optimistisk for framtida.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426301":{"type":"s","url":"/image-3.426301.60812.bbd4269850","cap":"PAUSE: Elin-Mari og kollegene har eget pauserom på Trafikkstasjonen, som rommer flere avdelinger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426302":{"type":"m","url":"/image-3.426302.e978650fdc","cap":"ARKIVET: \"Gamle kort\" og \"eldgamle kort\" er to av merkelappene i papirarkivet på Trafikkstasjonen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426303":{"type":"s","url":"/image-3.426303.311655d49e","cap":"UREDD SJÅFØR: Elin-Mari liker å kjøre i allslags vær, og setter seg gjerne bak rattet i en bobil.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426305":{"type":"m","url":"/image-3.426305.9f8458c439","cap":"SAKSBEHANDLER: Dette kontoret er fullt av bøker med lover og forskrifter. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"426296":{"type":"m","url":"/image-3.426296.6d8dc9dc2d","cap":"ARBEIDSPLASSEN: Elin-Mari utenfor Trafikkstasjonen på Steinkjer, det mange fremdeles kaller Biltilsynet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426298":{"type":"s","url":"/image-3.426298.c5bc458f17","cap":"MAMMA: Elin-Mari fikk tidlig barn og er mamma til tre. Her er det bilder av dem, hjemme hos henne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426299":{"type":"m","url":"/image-3.426299.a83f94ed33","cap":"FRISK IGJEN: Elin-Mari Kilen ble syk og måtte si ifra seg tillitsvervene i Arbeidsmandsforbundet. – Jeg er en utålmodig type som vil at alt skal bli gjort med èn gang. Det var uvant ikke å ha energi, sier hun. Her lokker hun inn katten Jølle i huset på Steinkjer.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426300":{"type":"m","url":"/image-3.426300.cd83f759d1","cap":"FRISK START: Tung snø, men lett humør: Elin-Mari Kilen er optimistisk for framtida.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426301":{"type":"s","url":"/image-3.426301.60812.bbd4269850","cap":"PAUSE: Elin-Mari og kollegene har eget pauserom på Trafikkstasjonen, som rommer flere avdelinger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426302":{"type":"m","url":"/image-3.426302.e978650fdc","cap":"ARKIVET: \"Gamle kort\" og \"eldgamle kort\" er to av merkelappene i papirarkivet på Trafikkstasjonen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426303":{"type":"s","url":"/image-3.426303.311655d49e","cap":"UREDD SJÅFØR: Elin-Mari liker å kjøre i allslags vær, og setter seg gjerne bak rattet i en bobil.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426305":{"type":"m","url":"/image-3.426305.9f8458c439","cap":"SAKSBEHANDLER: Dette kontoret er fullt av bøker med lover og forskrifter. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"68","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}