JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RÅD: Den gamle miljøvernministeren Thorbjørn Berntsen har gode råd til både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

RÅD: Den gamle miljøvernministeren Thorbjørn Berntsen har gode råd til både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

Thorbjørn Berntsen: – Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok!

Thorbjørn Berntsen (84) har vært med på hele oljereisen og velstandsreisen. Men nå mener han arbeiderbevegelsen bør tenke seg om. Hvor mye kan vi forbruke?


15.10.2019
09:54
21.08.2023 17:14

hanne@lomedia.no

Den gamle sluggeren entret podiet på Fellesforbundets landsmøte til stående ovasjoner. Arbeidsmiljølovens far, som også har begge beina solid plantet i både Fellesforbundet og Arbeiderpartiet, var invitert til sine egne for å innlede om bedriftsdemokrati.

p

Miljøet, fagbevegelsen, partiet

En time tidligere fikk Magasinet for fagorganiserte en prat med ham om miljø, om fagbevegelsen og om Arbeiderpartiet.

Den tidligere miljøvernministeren synes det er flott at ungdommen blir dratt med i miljøspørsmål som de kanskje ikke hadde blitt uten Greta Thunberg.

– Men jeg satt og så på tv-serien om Einar Gerhardsen her om kvelden. Der var det noen valgplakater fra mellomkrigstida med digre fabrikkpiper som spydde ut fæl røyk. Jeg tenkte på hennes utsagn: «How dare you» og tenkte: Einar, åssen kunne du finne på noe sånt. Men det ligger en historisk prosess der som vi ikke må glemme. Hvordan hadde det stått til her henne uten industrireisningen? Vi visste jo ikke så mye om forurensning den gangen. Det kom opp først i 1980-åra, med Brundtland-kommisjonen, påpeker han.

Som rørlegger og senere tillitsmann og politiker fikk han med seg hele oljereisa. Han jobbet på Akers Mek. Verksted i Oslo der Ocean Viking ble bygd, plattformen som fant den første olja i Nordsjøen lille julaften i 1969. Så kom Berntsen til Stortinget og Industrikomiteen der han var med på å lage de ti oljebudene, etablere Statoil og Oljedirektoratet.

– Da var kravene «Olje og gass i land i Norge», og først i køen gikk SV, ler han. – Ja, tidene forandrer seg.

Norskerenna var for djup for å legge rør til Norge fra Ekofisk, dermed ble det ilandføring av gass i Emden i Tyskland og olje i TeeSide i Skottland.

Oljealderen er over

Men uansett hvordan du vrir og vender på dette, så fører brenning av fossile brensler til utslipp av klimagasser, påpeker Berntsen, og legger til at problemet selvsagt er at det er knyttet mange arbeidsplasser til petroleumsvirksomheten. – Men vi kan ikke holde på med dette i all evighet. Det er ingen tvil om at olja er på vei inn i «Indian Summer». Vi kan ikke gjøre som strutsen og stikke hodet langt pokker i vold ned i sanda, sier han.

Da Thorbjørn Berntsen jobba på Aker, så var det skipsbygging rundt hele Oslofjorden. Det var 10–11 skipsbyggerier. Alt er nå borte.

– Men det går seg til. Det har det gjort bestandig. Dette er bare et eksempel på prosesser som går sin gang.

Like mye uro da

Det var like mye uro den gangen på endringene som kom, mener han. Selv var han havna på Stortinget, og fikk besøk av tillitsvalgte som ville ha hjelp til å skaffe kontrakter. Men det var ikke lenger noen etterspørsel, og skip og plattformer var blitt så store at de fikk ikke plass på disse verftene. Utviklinga bare skjedde, mener han.

– Det endte med mye førtidspensjonering blant gutta. Mange begynte på jernbaneverkstedet på Grorud, og noen fikk jobb andre steder. Det er klart at det var et problem, sier Berntsen.

Nå har han landet på at det ikke skal letes etter mer olje. Den tida er over. Nye industriarbeidsplasser er ikke hyllevare, men han er trygg på at med tiden kommer det til å løse seg.

«Et flagrende ullteppe»

Han fnyser av moteordet «grønt skifte», som han mener er like innholdsløst som et flagrende ullteppe. Folk kaster ordet ut av seg uten å legge noe innhold i det, mener han.

– Jeg har jo drevet med grønt skifte i hele mitt politiske liv. Nå er det 140 bedrifter i Norge som samler inn farlig avfall. Det er de som er det grønne skiftet. De har drevet på med det i årevis!

Og han er klar om det han tenker av politikk akkurat nå:

– Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok! Kloden har ikke ressurser nok til at alle skal få det som oss!

Må omdefinere rollen

Han ser at fagbevegelsen har sine tradisjoner, og er til for å skape bedre levekår for folk. Men slutter det noen gang?

– Hele opplegget går ut på å få mer i påsan. Kjøpe mer, bruke, kaste, fortere og fortere. Er det noen mening i dette? Da det var tomt i brødboksen var det mening. Men er det noen mening når du faen ikke får igjen lokket på brødboksen engang?

Her har ikke fagbevegelsen greid å omdefinere rollen sin til den tida vi lever i og de utfordringene vi står overfor i dag, mener han og siterer Trygve Bratteli som spurte: Hva er bortenfor velferdsstaten?

Berntsen sier han ikke har svaret, men svarer likevel: – Vi må finne en annen måte å innrette oss på enn bare økonomisk vekst.

Dersom drivkreftene i økonomien er sånn at vi må ha vekst, men at veksten må være grønn for å unngå miljøproblemer, så kan vi ta halvparten av veksten og bruke den innenlands for å bygge samfunnet, og den andre må vi gi bort til en annen del av verden, sier Thorbjørn Berntsen.

Han tror ikke rettferdig fordeling kan oppnås bare gjennom frivillige forhandlinger. Det må noen politiske grep til, noe som da vil bryte inn i hele den norske modellen.

Senterpartiet traff tida

– Trygve Slagsvold Vedum reiste rundt i valgkampen og hadde en del eksempler som folk kjente seg igjen i, som politireformen, flystasjonen på Andøya, lærerutdanninga på Nesna, sykehuset i Sandnessjøen. Symbolsaker som han utnytta i rett tid, og valgresultatet ble som det ble, kommenterer han.

– For to ting må være på plass for folk: Akuttberedskap og fødetilbudet må være innenfor rekkevidde på kort tid. Det må være sånn at folk føler seg trygge. Vi kan ikke ha tre timer til sånne tilbud, sier Berntsen. Og innrømmer at det nå er tvil om at foretaksmodellen var en god modell, og at Ap hadde ansvaret for den, med Gudmund Hernes som helseminister.

For å reise kjerringa for partiet, så er han enig med den samme Hernes som nylig har sagt at det nye Arbeiderpartiet må ha mer av det gamle. At profilen blir tydeligere.

– Om det var opp til meg, så ville jeg dreid over til å stille spørsmål om forbrukersamfunnet. Er forbrukersamfunnet politikkens endelige mål? Hvem skal forbruke? Og fordelingspolitikken. Fattige og rike.

For EØS

Han står på partiet og Jørn Eggums side i EØS-saken. Det er ikke flertall for utmelding nå, påpeker han.

– Jeg satt jo i regjeringa da vi fikk EØS-avtalen. Den inneholder så mye. De siste sju-åtte årene er det jo Erna Solberg som har ansvar for å ikke utnytte handlingsrommet.

Hard EØS-debatt på Fellesforbundets landsmøte her

Men hvilke saker innafor handlingsrommet er det vi kan gjøre noe med?

– Vi får bli flinkere til å hente fram disse tingene og bruke dem, og gjøre noe med dem. Vi kan lage dokument 8-forslag og vise at vi gjør noe, selv om de kan bli stremt ned i Stortinget. Da viser vi at vi gjør noe!

Går ikke helt hjem

– Bør Arbeiderpartiet få nye ledelse?

– Jeg sier ikke et eneste bedritent ord om Jonas. Vi har valgt den ledelsen og den må vi backe opp. Jonas står på, men vi må bare konstatere at han ikke går helt hjem. Men vi kjører på så godt vi kan fram til neste landsmøte, sier Thorbjørn Berntsen.

På vårt spørsmål om Raymond Johansen kunne vært et alternativ, svarer han:

– Raymond er en kjempegutt, han. Men jeg vil ikke lansere noen kandidater. Vi må først være ærlige mot oss sjøl, så ser vi hva som skjer, sier Thorbjørn Berntsen før han forlater intervjuet.

Så går 84-åringen og holder et kvarters innlegg på Fellesforbundets landsmøte, hvor han rakk å både sitere Marx og Mao, og kvittere ut gode historier fra arbeidsplassen på Akers Mek.

Til stor jubel fra landsmøtet.

Thorbjørn Berntsen (84)

Arbeiderpartiet

Miljøvernminister 1990–1997.

Stortingsrepresentant fra 1977 til 1997,

vararepresentant allerede i 1971.

Nestleder i Ap i 1989.

Skipsrørlegger i Nylands verksted i 1951–1966.

Har også vært klubbformann på Akers Mek. Verksted og Formann i avd. 1 Oslo Jern og Metall.

Hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven i Norge.

15.10.2019
09:54
21.08.2023 17:14

Thorbjørn Berntsen (84)

Arbeiderpartiet

Miljøvernminister 1990–1997.

Stortingsrepresentant fra 1977 til 1997,

vararepresentant allerede i 1971.

Nestleder i Ap i 1989.

Skipsrørlegger i Nylands verksted i 1951–1966.

Har også vært klubbformann på Akers Mek. Verksted og Formann i avd. 1 Oslo Jern og Metall.

Hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven i Norge.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker