JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ankesaken i gang

Juryen må fortrenge alt den vet om Øygard-saken.

– Interessen for denne saken er en utfordring, sa hoveddommer Ørnulf Røhnebæk da ankebehandlingen startet.

Allerede før juryen var plukket ut, formanet konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk de 17 kandidatene til å fortrenge alt de måtte vite og mener om overgrepssaken mot Rune Øygard.

– Denne saken er spesiell, fordi det har vært veldig mye offentlig oppmerksomhet rundt den. Det er en utfordring for oss, når vi nå skal ha en helt ny behandling. Vi må glemme det vi måtte vite eller mene fra før. Det kan synes som en vanskelig oppgave, men erfaringsmessig er det ikke det, sa Røhnebæk.

Han gjennomgikk samtlige vitner i saken, for å finne ut om noen av de potensielle jurymedlemmene er inhabile.

Rune Øygard svarte som ventet «ikke skyldig» da tiltalen mot ham var lest og lagmann Fritz Ingar Borgenholt spurte hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet.

– Les også: Neddynget av dokumenter

Fem kvinner og fem menn skal avgjøre om Rune Øygard er skyldig i gjentatte overgrep mot en ung jente når anken hans behandles i Eidsivating lagmannsrett. Retten ble satt på Hamar klokken 9 mandag morgen, med et stort antall pressefolk til stede. Interessen for overgrepssaken mot den tidligere ordføreren i Vågå synes fortsatt svært stor i mediene. Alle de store mediehusene er på plass i tinghuset.

Rune Øygard selv ankom rettsbygningen en snau halvtime før saken skulle starte, og forsvant rett inn på rommet han og hans forsvarerteam har fått. Ti minutter senere kom den 17 år gamle jenta som hevder hun hadde et kjærlighetsforhold i to år til ham - et forhold der sex var en vesentlig komponent.

Hevder jenta lyver

Øygard hevder hun lyver, og kommer til å fastholde dette med styrke overfor juryen på fem menn og fem kvinner i løpet av de rundt fire ukene lagmannsretten skal behandle anken hans. Juryen skal avgjøre skyldspørsmålet, mens straffeutmålingen blir gjort senere av de tre fagdommerne og to medlemmer av juryen, i det tilfelle et flertall på seks eller flere svarer ja på at Øygard har gjort det som står i tiltalen.

Overgrepene skal ha skjedd fra jenta var 13 år gammel til hun ble 15. Den nå 17 år gamle jenta mener det kunne være snakk om et femtitall samleier. Sør-Gudbrandsdal valgte å tro på jenta, og dømte Øygard til fire års fengsel.

Han gikk av som ordfører etter dommen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i desember, og fortalte i retten at han nå er arbeidsledig og at han ikke mottar noen offentlige ytelser. (ANB-NTB)

Følg NTBs direkterapportering fra rettssaken under:

<iframe src='http://embed.scribblelive.com/Embed/v5.aspx?Id=94601&ThemeId=9990' width='460' height='900' frameborder='0' style='border: 1px solid #000'></iframe>

Annonse
Annonse