JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-politiker fornekter holocaust

Sametingspolitiker Anders Mathisen (Ap) mener det er løgn og fanteri at 6 millioner jøder ble utryddet under 2. verdenskrig.

Det er i en diskusjon på Facebook at Mathisen, som er 1. vara for Arbeiderpartiet i valgkrets 7 (Sør-Norge), kommer med uttalelsene, skriver Finnmarken.

– Vet det ikke skjedde

«Æ vet det ikke skjedde. Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald.», skriver Mathisen på sin egen Facebook-vegg om tyskernes utryddelse av jøder.

Mathisen er fra Nesseby i Finnmark, og deltok rett før jul i sin første plenumssamling på Sametinget.

«Gjør man i dag undersøkelser så har det aldri eksistert massegraver og heller ikke gasskamre tåler å bli undersøkt av kritiske journalister.», skriver Mathisen videre.

– Historieløst og respektløst

– Vi tar skarp avstand fra Mathisens uttalelser. Disse holdningene står fjernt fra Arbeiderpartiets verdier, og er både historieløse og repektløse. Vi har nå en løpende dialog med Aps sametingsgruppe om saken, og vil be Mathisen vurdere om slike holdninger er forenlige med medlemsskap i Ap, sier assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Odd Erik Stende til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å svare på om Ap vil sørge for at Mathisen ekskluderes dersom han ikke selv melder seg ut av partiet.

Les mer på Finnmarken.no

(ANB)

Annonse
Annonse