JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenerkarriere og fødsel er dårlig match

Personlig trener og nybakt mor Tine Rødningsby (27) følte hun måtte tilbake på jobb så fort som overhodet mulig etter fødsel.
PT OG MOR: Tine Rødningsby kom tilbake i jobb etter en ultrakort permisjon.

PT OG MOR: Tine Rødningsby kom tilbake i jobb etter en ultrakort permisjon.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Yrket som personlig trener (PT) kan være komplisert om du går med planer om familieforøkelse. Du risikerer å miste hele kundegrunnlaget under permisjon.

– Hvis jeg skal ta permisjon har jeg fortsatt kunder som ønsker å trene, så da risikerer jeg å miste dem, sier Tine Rødningsby (27), PT ved Elixia Tunejordet i Østfold.

Under graviditeten jobbet hun så nært opp mot fødsel som mulig, med økende grad av tilpasning etter hvert som det ble tyngre. Etter fødsel ble det lovpålagt minstepermisjon før det var rett tilbake til jobb.

Far, som jobber i Nordsjøen med 4-2-rotasjon, får gleden av å ta resten av permisjonen.

Godt rykte varer ikke evig

I PT-bransjen fungerer det slik at du bygger opp din egen kundebase og samtidig ditt eget ry som PT. Med betaling per treningstime er du avhengig av å holde en noen lunde høy aktivitet i porteføljen for å få endene til å møtes. Men porteføljen kommer mye mer av seg selv når du har bygget opp et navn.

Men om du av ulike årsaker er fraværende over lengre tid, for eksempel i forbindelse med fødsel og påfølgende permisjon, risikerer du å rykke tilbake til start. De som er i beite for PT kommer til å finne seg en ny, og ditt navn kommer til å gå fullstendig i glemmeboka.

Risikerer restart

Rødningsby understreker at sjefen har vært veldig imøtekommende for å finne tilrettelagte ordninger under graviditeten. Men denne imøtekommenheten kommer dessverre til kort i den mer omfattende problemstillingen der man i praksis rykker tilbake til start ved lengre tids fravær.

– Jeg har vært veldig motivert for å jobbe frem til siste mulighet, det handler om å få hverdagen til å gå opp og graviditet er jo ingen sykdom. Men jeg har heller ikke hatt samvittighet eller mulighet til å være hjemme helt et år. Da må jeg begynne helt på nytt og det er hardt når du har jobbet nesten tre år på å bygge deg en kundebase.

Kun betalt for fysiske treningstimer

For det er nemlig slik at timetaksameteret til Rødningsby kun tikker og går når hun fysisk veileder en kunde i trening på studioet hun jobber nå. Alt det andre skal ikke timeføres, selv om det kan ha verdi for Elixia Tunejordet, for eksempel smårydding som Rødningsby egentlig anser hører med til jobben.

– Vi har en resepsjonist som har ansvar for at det er ryddig om morgenen og så har vi et vaskefirma som vasker gulv. Men når det er høy aktivitet, rekker ikke resepsjonisten å vaske apparatene, vi har 25 tredemøller for eksempel. Et rent senter er et godt senter, og at det er ryddig betyr mye for mennesker. Men når jeg har PT-timer skal ikke kundene mine betale for at jeg rydder etter andre, derfor må jeg alltid se om det er rotete før jeg begynner på en ny bolk. Og er det det, så må jeg rydde, og det blir frivillighetsarbeid, sier Rødningsby.

– Og det er litt dumt. Jeg skulle ønske at når du er på jobb med arbeidstøy, og gjør noe jobbrelatert, så burde det vært betalt.

Hva med grunnlønn?

Heller enn å få betalt for hver time med loggført fysisk trening sammen med kunder, og bonus ved oppnåelse av et visst antall timer månedlig, skulle hun gjerne sett et system der det var en fastsatt ikke nødvendigvis skyhøy grunnlønn og timer loggført oppå det. I grunnlønna kunne det inngått arbeidsoppgaver som rydding, resepsjonisttjeneste, barnepass og annet.

På toppen kunne det vært bonus for PT-ene som loggfører mange timer med treningsveiledning med kunder. På den måten kunne PT-er også fått en slant for tiden de bruker på forberedelser og planlegging overfor kunder og tiden de bruker på rydding, foreslår Rødningsby.

Hun forteller at Elixia Tunejordet er populært i nærområdet. Vanligvis er det høyest aktivitet på morgenen og frem til klokka tolv, før det blir rolig periode til klokka 15:30, hvorpå trykket holder seg ut kvelden. Rødningsby prøver å få alle kundene sine på rad, med en matpause imellom. Når Arbeidsmanden er på besøk, er det også en annen kar som trenger mat, en baby på 0,2 år som far passer på borte ved resepsjonen.

Høyt gjennomtrekk

Rødningsby forteller om et yrke med generelt sett høyt gjennomtrekk.

– Veien er lang og du må gi veldig mye av deg selv. Noen gir kanskje opp før de har klart å opprette omdømme. Det er et krevende yrke, men jeg digger å se kundene og deres innsats og stå-på-vilje, sier hun.

Optimalt sett får du til rundt 20 rene PT-timer i uka. Det har ikke Rødningsby fått til siden hun var gravid.

– Ser du for deg å være PT resten av livet? 63-årige Tine som står og skriker «KOM IGJEN, TA TI TIL»?

– Ja, vi får se da. Jeg er fortsatt ung. Det er en god jobb å ha mens man har god helse, og det er også en jobb som gir god helse. Nå er det blitt sånn at kundene motiverer meg til å trene, og det er kjempegøy!

Ser permisjonsdillemaet

PT-manager Atle Arntzen ved Sats Elixia erkjenner at det finnes en problemstilling når det gjelder PT-er i permisjon og oppfølging av kundeportefølje.

– Det vil være en utfordring for en PT når hun/han kommer tilbake på jobb. Medlemmet ønsker å trene regelmessig og nå sine mål og Sats Elixia har plikt til å skaffe en ny PT ved slike situasjoner, slik at klippene som medlemmet opprinnelig kjøpte mest sannsynlig er blitt brukt opp når PT er tilbake fra permisjon, sier han.

– Det som imidlertid mange opplever er at kunden kommer tilbake til sin opprinnelige PT når denne er tilbake, dersom kvaliteten på produktet har vært godt og relasjonen mellom dem har vært sterk.

Men det som også kan skje, erkjenner han, er at kunden har knyttet nye relasjoner til den nye PT-en og derfor ikke ønsker å gå tilbake til opprinnelig PT.

– Men dette er ikke noe vi kan styre siden medlemmet er i sin fulle rett til å velge hvilken PT han/hun vil trene med. Vi har således foreløpig ikke funnet en mer smidig måte å løse dette på for PT.

Når det gjelder debatten rundt lønnsmodell fremhever Arntzen at lønnen for PT-er er raus.

– Vår lønnsmodell er formidabel for de fleste PT-er, og i lønnen inngår alt av forberedelser og etterarbeid, sier Arntzen.

Han påpeker PT-lønnen i utgangspunktet er uforholdsmessig høy sett i forhold til utdanningsnivå, og legger frem følgende eksempel: En PT som leverer 140 timer per måned med en utdanning på 30 studiepoeng tjener 46.200,- på en måned. Til sammenlikning tjener en høyskolelektor der kravet er mastergrad-utdanning 42.500,- per måned.

Han forteller videre at renhold, ryddighet og sosialisering med medlemmer ikke er noe absolutt krav fra Sats Elixias side, selv om de oppfordrer PT-ene til det.

– Det er noe vi sterkt anbefaler alle våre PT-er å gjøre da det enkelt vil føre til rekruttering av nye kunder. PT-ene som har forstått dette og handler i henhold, viser seg å være våre mest suksessrike PT-er, sier Arntzen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse