JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg2021:

– Bruk for guds skyld stemmeretten, sier forbundsleder Anita Johansen

13. september er det stortingsvalg. For forbundsleder Anita Johansen er det viktigste budskapet: stem! Så håper hun at resultatet av valget blir et regjeringsskifte.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

13. september er siste mulighet til å avgi stemme ved årets stortingsvalg.

– Bruk for guds skyld stemmeretten. Ikke sitt hjemme og la andre bestemme for deg!

Det sier forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet Anita Johansen med ettertrykk.

Før valget inviterte LO sine medlemmer til en medlemsdebatt om hva som vil være de viktigste sakene i neste valgperiode. Nesten 150.000 medlemmer sa sin mening, og 5.200 av dem var fra Arbeidsmandsforbundet.

De viktigste sakene for forbundets medlemmer er faste jobber, gratis tannhelse, økt skatt til dem som har mest fra før, sterkere innsats mot sosial dumping og bedre økonomi for barnefamiliene.

– Det har aldri vært så stor oppslutning om medlemsdebatten, forteller Johansen fornøyd.

Fikk du med deg denne? Geir er overfølsom for lyder etter en hjerneblødning. Likevel satte Nav ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted

Ønsker seg en ny regjering

Selv om det viktigste for Anita Johansen er at medlemmene bruker stemmeretten, oppfordrer hun – og Arbeidsmandsforbundet som sådan – at medlemmene stemmer rødgrønt.

– Vi ønsker oss en rødgrønn regjering ledet av Arbeiderpartier, der også Sp og SV er med. Vi ønsker oss en regjering som jobber for og med arbeidsfolk, slår hun fast.

Forbundslederen mener at åtte år med Høyreregjering har ført til økte forskjeller i Norge.

– De rike har blitt rikere, og de fattige fattigere.

Runar (Ap) jobber hardt for regjeringsskifte: – Regjeringa har utarmet og nedbygd statlige arbeidsplasser i nord

Hun peker blant annet på innstrammingene i regelverket for å motta arbeidsavklaringspenger (AAP), som regjeringen innførte 1. januar 2018. Tidligere kunne man få AAP i fire år og deretter søke om forlengelse til man var ferdig avklart. Etter de nye reglene ble perioden med AAP kuttet fra fire til tre år. Etter tre år innførte regjeringa en stans i arbeidsavklaringspenger på ett år, «karensperioden». Det betyr at syke og skadde som ikke er ferdig med sin avklaring i Nav eller helsevesenet, kan fratas arbeidsavklaringspengene i ett helt år før de kan søke om det på nytt.

Et viktig mål med innstrammingene var å få flere AAP-mottagere i jobb. Det har ikke skjedd. Istedet har regelendringene ført til en kraftig økning i uføretrygdede og sosialhjelpsmottagere, viste en undersøkelse fra NAV i fjor.

– Det er bare de rike som har lagt seg opp sparepenger som klarer en sånne støyt. Det er det ikke mange av våre medlemmer som har! Dette går ut over dem som er svakest stilt, dem som vi som et fellesskap har et spesielt ansvar for, sier Johansen.

Les også: Når Nav-pengene blir satt på pause: «Ekstremt stress»

– Stem med hjertet!

Hvilke partier som kan komme i regjering på hvis de rødgrønne vinner valget, er uklart. At Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir med, er hevet over enhver tvil. Men Senterpartiet har sagt at de ikke vil ha med SV. SV vil være med i en regjering, dersom regjeringsplattformen blir godkjent i en uravstemning blant medlemmene. Rødts hovedbudskap er at de vil påvirke regjeringen utenfra.

– Er det lurt å stemme taktisk før valget, for eksempel for å prøve å sikre at SV får en plass i regjeringen?

– Det må jo bli opp til hver enkelt. Men jeg tenker at det viktigste er å stemme med hjertet. Det partiet som har den politikken som treffer deg best – jeg tenker at det er det du bør stemme på.

Selv skal hun stemme Arbeiderpartiet. Det er også det resultatet hun har fått på valgomatene på nett.

– Det er kanskje ikke noen overraskelse for noen, ler hun.

Johansen understreker at man aldri finner et parti som man er enig i med alt.

– For meg er kollektivløsninger som ivaretar alle i samfunnet uavhengig av pengeboka det aller viktigste. Og tilrettelegging av arbeidsplasser over hele landet, sånn at vi kan bo over hele landet.

Nå tror og håper forbundslederen på et regjeringsskifte.

– Jeg krysser alt jeg har for at det blir det, avslutter hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse