JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En kamp for Svalbardsamfunnet

Fortsatt kulldrift på Svalbard dreier seg om langt mer enn ja eller nei til kull. Det dreier seg om Svalbardsamfunnet, mener forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet.
Svalbard: Vil de bo folk i alle husene på Svalbard når Store Norske må gjennom en stor omstilling?

Svalbard: Vil de bo folk i alle husene på Svalbard når Store Norske må gjennom en stor omstilling?

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

Innen 31. mars vil minst 100 ansatte ved Store Norske Spitsbergen Kullkompani miste jobben.

– Den dramatiske krisen har satt fart på debatten om hva Norge vil med Svalbard, skriver forbundsstyret i en uttalelse 3. desember.

I uttalelsen oppfordres fagbevegelsen, med LO i spissen, til å engasjere seg arbeidsplassene i Store Norske. Samtidig oppfordres også regjeringen til å sørge for fortsatt drift.

– En bråstopp av kulldriften vil få dramatiske konsekvenser for alle som er bosatt på øygruppa. Regjeringen må derfor være seg sitt ansvar bevisst og sørge for fortsatt drift av Store Norske, mener forbundsstyret.

Lys i tunnelen?

– Uttalelsen fra forbundsstyret konstaterer den elendige situasjonen Store Norske er i. Mange ansatte får i disse dager den tunge beskjeden om at de må gå sier forbundssekretær Thorbjørn Jungård

Likevel mener han det er lys i tunnelen. Han peker på tre stolper, der miljø er den første og viktigste.

– Jeg forstår miljøargumentene mot kulldrift. Det er få forskere som sier at naturproblemene ikke er menneskeskapt. Alle erkjenner det. Og det må vi ta innover oss. Men: Kull vil være det viktigste og eneste energitilgangen for mange millioner mennesker i generasjoner. Og hadde vi ikke hatt kulldrift på Svalbard, så hadde vi kanskje ikke hatt den forskningen vi nå har på CO2-frie kullkraftverk.

Han understreker på at kullet på Svalbard er av de reneste kullforekomstene i verden.

– Og hvis ikke vi forsker på CO2-fangs fra kullkraftverk, hvem skal da gjøre det?

Videre peker Jungård på Norges suverenitet på Svalbard som den andre stolpen.

– Grunnen til at det er gruvedrift på Svalbard er Norges interesser på Svalbard. Det er ikke så enkelt som at Norge har suverenitet for evig og alltid på Svalbard.

Den tredje stolpen til Jungård er kompetanse.

– I Lunckefjell er det etablert en gruve med verdens mest moderne utstyr. De ansatte har kompetanse på kulldrift i arktiske strøk. Det er viktig å passe på så denne kompetansen ikke forsvinner.

Regjeringen bør ha is i magen

Bransjerådet for bergindustri, som består av tillitsvalgte fra bergverksbedrifter over hele landet, jobber politisk for næringas rammevilkår. Nå står Store Norskes fremtid på agendaen.

– Bransjerådet jobber politisk for å få gehør for sine synpunkter. Det kan virke som om det er et ugjennomtrengelig panser: Kull er fy fy. Vi ønsker å få gehør for miljøgevinsten ved rensing av kull, forteller Jungård.

Sammen med næringen jobber bransjerådet opp mot flere forskjellig politiske partier på Stortinget. Å påvirke regjeringen er også et mål.

–Det er vanskelig å si hvor næringsministeren står i spørsmålet om Store Norske. Men vi vet at den mener at næringslivet skal klare seg selv. Og det er derfor Store Norske omlegger så kraftig nå. Jeg vil tro at dette er viktig å ta med seg for en næringsminister.

Jungårds budskap til regjeringen er å ha is i magen, og hjelpe bedriften gjennom den vanskelige tiden som nå kommer.

– Store Norske betyr så utrolig mye for Svalbard, avslutter han.

Les hele uttalelsen her

Les også:

En av tre mister jobben (25.11.2014)

Les også:

En av tre mister jobben (25.11.2014)

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Les også:

En av tre mister jobben (25.11.2014)