JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Isachsen Anlegg:

100 stillinger kuttes i Isachsen Anlegg: – Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, sier konserntillitsvalgt

En vanskelig økonomisk situasjon spisset seg for Isachsen Anlegg da koronaen kom. Nå varsler bransjen en tøff vinter for flere entreprenører.


24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47

merete.holtan.garte@lomedia.no

Inntil 100 stillinger skal bort i Isachsen Anlegg, varslet Anlegg&Transport i forrige uke.

I en pressemelding forklarer daglig leder Anders Høiback at både en nedbemanning og omorganisering er nødvendig for å sikre de 450 resterende arbeidsplassene i bedriften.

Isachsen Anlegg styrer nemlig mot et underskudd på 43 millioner kroner i 2020, etter flere år med svak lønnsomhet.

– Etter at covid – 19 – pandemien slo til i mars, har situasjonen vært krevende på grunn av for lav oppdragsmengde. I tillegg har smitteverntiltak og redusert drift gjort at det har kostet vesentlig mer å drive pågående prosjekter, sier daglig leder i meldingen.

Analyse: Bygg- og anleggsbransjen kan miste 100.000 årsverk

– Dessverre nødvendig

Guttorm Rue er hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg. Han bekrefter at inntil 100 stillinger skal bort, og lister opp tre årsaker til at bedriften har havnet i denne situasjonen:

• Økonomien i bedriften var allerede svak.

• Koronapandemien har gjort at oppdragsmengden er blitt mindre både i det offentlige og private, og smitteverntiltak sinker arbeidet.

• Kommune – og fylkessammenslåing og omorganisering i Statens vegvesen – hvor fylkeskommunene har overtatt ansvaret for veiprosjektene – har også bremset oppdragsmengden fra det offentlige.

– Det er dessverre nødvendig å gjøre noe med organisering og bemanning nå – alternativet er verre. Vi er jo ikke en vernet bedrift, og må tjene penger. Målet er å holde driften i gang og ta vare på så mange arbeidsplasser som mulig, sier Guttorm Rue til Arbeidsmanden.

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg

Emmie Olivia Kristiansen

– Veldig bra samarbeid

Den hovedtillitsvalgte sitter for tiden i drøftelsesmøter med bedrift og ansatte, og melder om konstruktive forhandlinger.

– De ansatte synes dette er trist og leit, men stemninga er overraskende rolig, og folk er forståelsesfulle, sier Rue. Han vil også gjerne justere det tradisjonelle bildet av fagforening og bedriftsledelse i steil front.

– Jeg opplever at vi har et veldig bra samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelse. Forhandlingene er respektfulle og prosessen ryddig, og vi har fått skryt fra både konsern og bedriftsledelse for å være konstruktive. Det er viktig for å komme i mål med et så godt resultat som mulig, sier Guttorm Rue.

Klimaløsere i industrien: Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin

Korona – spøkelset – også i Hæhre

Konsernet han sikter til er Hæhre & Isachsen Gruppen, som Isachsen Anlegg er en del av. Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød er involvert i prosessen med nedbemanningen, og ser også at kutt er nødvendig.

– Det har spisset seg for Isachsen i forbindelse med koronaen, og nå må de nedbemanne for å bevare driften – det er tross alt 450 arbeidsplasser igjen, kommenterer Bakerød.

Han forteller at også Hæhre – delen av konsernet er rammet av det han kaller korona – spøkelset. Da regjeringen i begynnelsen av november kom med nye nasjonale tiltak, førte det til at arbeidere med utenlandsk adresse måtte tas midlertidig ut av arbeid.

– Vi har måttet permittere som en direkte konsekvens av korona. Arbeiderne jobber jo i turnus, i en 14 dager av og 14 dager på – rotasjon, og med ti dagers karantene etter å ha passert grensa, blir det ikke mange arbeidsdager igjen, forklarer Bakerød, som ikke har noe nøyaktig tall på hvor mange som er permittert i Hæhre.

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Konserntillitsvalgt Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen Gruppen

Bjørn Harry Schønberg

Frykter flere konkurser

I forrige uke meldte Arbeidsmanden at entreprenøren Contexo var gått konkurs, og at 93 anleggsarbeidere mister jobben. I den forbindelse uttrykte forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen, bekymring for maskin – og anleggsbransjen – han frykter at flere bedrifter skal gå dukken som følge av koronakrisen.

Contexo er konkurs: 93 anleggsarbeidere mister jobben etter konkurs

Den bekymringen deles av flere.

Hæhres konserntillitsvalgte Bjørn Bakerød forteller at han for tiden er mye rundt i små og mellomstore bedrifter i Vestfold og Telemark fordi han sitter i prøvenemnda som skal vurdere nye fagbrev i bransjen.

– Sånn generelt ser vi en knekk i bransjen nå, og det bare et par år siden den ble spådd opp og fram – det er skremmende. Vi ser en beslutningsvegring blant både offentlige tilbydere og private, også hos den vanlige mann, som gjør at oppdragene blir færre.

Også Bakerød knytter mange av utfordringene til koronapandemien, og ser mørkt på de nærmeste månedene.

– Vinteren blir kritisk for maskin – og anleggsbransjen, men vi ser et lys i tunnelen. I Hæhre kan det se ut som om det kommer flere oppdrag til våren, sier Bjørn Bakerød.

Debatt: «Det er arbeid vi trenger, og det er å arbeide vi vil. Ingen vil gå permittert og ledig»

Avdeling 1: – Smellen kommer

I Arbeidsmandsforbundets avdeling 1 Øst er bekymringen for bransjen så stor at styret i en uttalelse foreslår konkrete tiltak for å unngå et dårlig 2021.

Avdelingsstyret skriver at maskin – og anleggsbransjen «ved utgangen av året og inn i 2021 kan være i en situasjon hvor flere bedrifter kan gå konkurs og ansatte mister jobben eller blir permittert over lengre tid. Dette kommer til å tære både på Norge AS og det enkelte individ/familie.»

Overskriften på uttalelsen er denne: «Smellen kommer, selv uten dynamitt», og avdelingsstyret utdyper: «Det ser for oss ut til at de neste to–tre årene kommer til å bli møtt med en knallhard smell.»

Les også: Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Må framskynde prosjekter

Også styret i avdeling 1 rapporterer om færre anbud både i det offentlige og private marked. De viser til tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og bedriftsledere, som sier at det «mangler jobber å regne på».

Avdeling 1 foreslår at følgende tiltak settes i gang:

• Iverksette og legge ut mer arbeid i offentlige etater, både kommunalt, regionalt og statlig.

• Framskynde prosjekter innenfor jernbane og vei.

• Gjøre anbudene mindre i omfang slik at flere norske anleggs– og maskinbedrifter kan være med og kjempe.

• Få omorganiseringen av Statens vegvesen «på beina», så ikke anbud forsinkes.

Distriktssekretær i avdeling 1, Lars Moholdt, sier at uttalelsen først og fremst henvender seg til politikerne, både sentralt, regionalt og kommunalt. Og det haster med å sette i verk tiltak, mener distriktssekretæren.

– Jobbene må ut nå, hvis ikke må arbeidsfolka våre begynne å stemple på Nav, sier Moholdt.

Mye lest: Permitterte Nathalie får ikkje dagpenger. No blir ho heimlaus

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt

Merete Holtan

Pessimisme i nord

Også i andre landsdeler roper bransjen varsku. Avisa Nordland skriver at Bodøregionens Utviklingsselskap har gjennomført en spørreundersøkelse i 100 bedrifter i Salten–regionen, hvorav 52 svarte om utsiktene til nye jobber inn i 2021 og 2022.

Undersøkelsen var rettet inn mot bedrifter bygge– og anleggsbransjen, maskinentreprenører, elektro/rør, arkitekter og konsulenter som særskilt er berørt i verdikjeden av bygge– og anleggsprosjekter i landsdelen og regionen. Det er med andre ord ikke bare bedrifter innenfor maskin og anlegg som har svart, men undersøkelsen gir en pekepinn på hva denne bransjen forventer de nærmeste to årene.

Og resultatene er nedslående, skriver an.no:

– Helt krise uten nye prosjekter

For 2021 sier 25 av bedriftene at ordretilgangen blir dårligere. For 2022 svarer 17 bedrifter at ordreinngangen svekkes, mens 12 har helt tom ordreblokk. Bare to av de 52 bedriftene som er spurt, kan opplyse om økt ordreinngang.

– Vi går inn i en særlig urolig og krevende tid for disse næringene. Over 50 prosent av bedriftene melder om en alvorlig stillstand i prosjekter i form av nye ordrer for neste år og året etter, sier direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap, Elnar Remi Holmen. til an.no, og konkluderer:

– Det blir helt krise uten nye prosjekter innenfor bygg og anlegg. Vi må få igangsatt en del av det som er gryteklare prosjekter.

24.11.2020
14:47
24.11.2020 14:47



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker