JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

Colourbox

Dekker mye mer enn konflikt og kriser

Advokatforsikring – hva skal man med den? Dette kan advokatene hjelpe deg med

Du trenger ikke være i krangel for å søke hjelp hos en advokat gjennom LOfavør Advokatforsikring.


20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51

merete.holtan@lomedia.no

Er du organisert i Arbeidsmandsforbundet, har du LOfavør Advokatforsikring gjennom medlemskapet.

Flere LO-forbund har samme avtale. Sjekk om ditt forbund er med på lista i bunnen av saken.

62 kroner av hver kontingent går til denne forsikringen, men mange vet ikke hva de er med på å betale for. Mange har dessuten en høy terskel for å søke hjelp hos en advokat.

Det er denne terskelen Frøydis Øien vil til livs. Hun er salgssjef hos Help Forsikring, som leverer tjenesten til LOfavør.

– Det er underkommunisert at forsikringen er så bred som den er. Mange tenker: «Men jeg krangler da ikke med noen?» Da har de ikke satt seg inn i hva en advokat kan brukes til. Forsikringen dekker mye mer enn bare konflikt og kriser, sier Øien.

Kommunikasjonsdirektør i Help, Dag Are Børresen, understreker det samme.

– Advokater er i for stor grad knyttet til å løse konflikter. Dette er viktig, men enda viktigere er det å minne medlemmer på at advokater kan være gode til å forebygge trøbbel, enten det gjelder arv, familie, naboen, kommunen, håndverkeren eller annet, sier Børresen, og presiserer:

– Innimellom trenger vi noen til å stå sammen med oss i en konflikt. Men advokatforsikringen kan komme godt med både før og etter konflikten.

Eksplosjon i husleiesaker: Unge leietakere blir utnyttet: – Mange er ikke klar over sine rettigheter, sier studentrådgiveren

Sorg og et raidet bo

De fleste saker er ikke av den art at de havner i retten. Dreier det seg om en konflikt, blir den først forsøkt løst gjennom megling eller forhandling. Du kan også få gratis juridisk rådgiving eller hjelp til å sette opp ulike kontrakter eller dokumenter.

– Dette er dokumenter som regulerer ting i privatlivet og gir trygghet i hverdagen, sier salgssjef Frøydis Øien.

Samboerkontrakten er en typisk avtale mange burde inngått.

– En slik kontrakt regulerer ikke bare om hvem som eier hva hvis dere går fra hverandre. Den bidrar også til å gjøre dere trygge i det samlivet dere har nå.

Øien forteller om en sak der en av partene i et samliv døde i en ulykke, hvorpå avdødes foreldre gikk inn i parets felles bo og hentet ut alt den avdøde eide.

– Vedkommende satt ikke bare igjen med sorgen, men med et raidet bo.

(Saken fortsetter under bildet)

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

Help Forsikring

Fremtidsfullmakt: Hårstell hver måned

Øien anbefaler også å skrive testamente, og det som heter fremtidsfullmakt. En fremtidsfullmakt bestemmer hvem som skal forvalte pengene dine hvis du selv ikke lenger er tilregnelig.

– Her er de eldre mest utsatt, for eksempel ved demens, men det kan også ramme yngre, ved ulykker eller alvorlig sykdom, sier Øien, og kommer med eksempler på hva som kan føres opp i en slik fullmakt:

– Du kan velge hvem som skal disponere hytta di eller pengene dine, men også hva de skal gå til. En bestemor kan for eksempel bestemme at barnebarna skal få bunad til konfirmasjon hvis det er midler igjen, og hun kan bestemme at frisøren skal komme til eldresenteret og stelle henne hver måned.

Fikk du med deg denne? Mistet jobben? Da er det en fordel å være organisert

Fikk fagprøven annullert

Via forsikringen kan du også få hjelp til å sette opp kjøpekontrakter ved kjøp over 3.000 kroner, og du kan få hjelp hvis du står fast i private forsikringsoppgjør.

– Vi har opplevd kunder fortelle at de har meldt en skade fire ganger og fått avslag like mange ganger. Men når en advokat hos oss har tatt seg av den, har det løst seg, forteller Frøydis Øien.

Et område det er mindre opplagt å søke om hjelp på, er saker som hører innunder advokatforsikringens såkalte barnepakke. Her kan du få hjelp til å ivareta rettigheter til både hjemmeboende og borteboende barn under utdanning. Det kan dreie seg om alt fra mobbing til trøbbel med hybel eller fagbrev.

Help tok nylig en sak for en som ikke fikk bestått to fagprøver. Vedkommende fikk hjelp til å klage til fylkeskommunen fordi hun blant annet mente hun ikke hadde fått tilfredsstillende opplæring på lærestedet under koronaen. Resultatet ble at fagprøvene ble annullert og en ny opplæringsplan satt opp.

Spørsmål og svar: En ryggskade gjør at jeg ikke klarer å utføre arbeidsoppgavene mine. Er jeg nødt til å slutte i jobben?

Høytid for nabokrangler

Mange av dem som henvender seg til Helps advokater, vinner fram med sitt anliggende. Når det er sagt, hender det at advokatene må avvise saker.

– Av og til har folk litt for store forventninger til hvilke rettigheter de har, sier Frøydis Øien, og tar nabokrangler som eksempler. De er det høytid for nå.

Når våren kommer og folk kryper ut av hiet, kommer nemlig også irritasjonen fra i fjor. Over hekken som er for høy, trærne som skygger for sola eller støyen fra naboens høytrykksspyler. Men hva har du egentlig rett til å klage på, og hva må du akseptere?

En sak som nådde fram til Help-advokatenes bord, var en tvist i et boligstrøk ved sjøen, der to naboer begge hadde en sti med fri ferdsel foran boligen. Den ene naboen irriterte seg over at den andre brukte denne stien, og tok hevn ved å sette opp en stabel av paller med krukker plantet med tujaer slik at stigåeren ikke fikk se sjøen fra sin egen bolig.

Konflikten ble løst når Helps advokat opplyste tujanaboen om lovverket.

– Men den kunne vært løst før. Mange irriterer seg over naboen, men venter for lenge med å si ifra. Hadde partene brukt advokat tidligere, hadde ikke konflikten trengt å gå så langt, sier Øien.

Pappaene som ble enige

Samlivsbrudd, særlig der barn er involvert, er blant konfliktene som kan ende i retten, men helst ikke burde det.

– Barnefordelingssaker bør løses på lavest mulig konfliktnivå, sier Frøydis Øien.

Gjennom advokatforsikringen kan du få juridisk rådgivning og hjelp til megling, men også bistand om saken skulle gå til domstolen. Her er et eksempel på en særegent juridisk tilfelle og en historie som endte godt:

En far hadde i 16 år hatt mye samvær med datteren sin etter et samlivsbrudd, men ikke tenkt på at han på papiret ikke hadde del i foreldreansvaret. Da barnets mor brått døde, sto barnet sto igjen uten at noen hadde foreldreansvar for henne.

Men faren og barnets stefar hadde et godt forhold, og barnet betraktet begge som «pappa». Løsningen ble at de begge fikk ta del i foreldreansvaret, og fikk laget en avtale på at barnet fortsatt skulle bo i barndomshjemmet hos stefar og ha samvær med den biologiske faren.

Slike saker må behandles i domstolen, selv om det ikke er noen konflikt. Faren måtte derfor få hjelp av Helps advokat til å ta saken gjennom en forenklet hovedforhandling.

Spørsmål og svar: Jeg skal søke om Nav om godkjenning av yrkesskade. Hva må med i skademeldingen?

Kroner og øre: – Du står ikke alene

I advokatforsikringens vilkår ligger det en øvre grense på tre millioner kroner per sak, og både egne og motpartens saksomkostninger blir dekket. Du kan be om hjelp i så mange saker du vil, og få juridisk rådgivning uten øvre timegrense.

Det betyr at det er økonomisk risikofritt å få juridisk hjelp gjennom LOfavørs Advokatforsikring.

– Mange tenker at det å kontakte en advokat, er skummelt, og de tør ikke gå til retten fordi de ikke har råd til å tape. Men hele ideen bak forsikringen er at et større fellesskap er med på å betale for at enkeltmennesker skal få advokathjelp når de trenger det. Du skal vite at du ikke står alene, sier Frøydis Øien.

22 språk: – Tilgjengelig for alle

Hun beroliger også de som har telefonskrekk, digital skrekk eller ikke snakker norsk. På help.no kan du gå inn på «Min side» via en gul knapp øverst på nettsiden og logge inn med bank-ID. Der kan du fylle ut kontrakter selv, og «snakke» med din tildelte advokat.

Vil du helst ta praten på telefonen, skal det være enkelt å finne en advokat du forstår og blir forstått av. Helps 170 advokater snakker til sammen 22 språk. Selskapet har også vært opptatt av å ansette advokater fra hele landet, med ulike dialekter.

– Det skal være lett å ta kontakt med oss og lett å snakke med oss. Vi vil gjøre advokattjenester tilgjengelig for alle, oppsummerer Frøydis Øien.

LOfavør Advokatforsikring:

• Gir alle medlemmer fri tilgang til juridisk rådgivning og advokathjelp i konflikter og rettssaker innenfor barne- og familierett og arverett.

• Advokatene kan også bistå i saker som handler om førerkortbeslag, krenkende nettpublisering, fast eiendom, forsikringssaker og forbrukerkjøp.

• Forsikringen gjelder medlemmet, hans eller hennes ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 20 år.

For flere spørsmål og svar - sjekk her

Disse forbundene har kollektiv avtale på LOfavør Advokatforsikring:

Creo – forbundet for kunst og kultur

Fagforbundet Post og finans

Forbundet for Ledelse og Teknikk

Handel og Kontor

Industri Energi

Kabinansattes Forbund

Norges Offisers og spesialistforbund

Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Norsk Flygerforbund

Norsk Lokomotivmannsforbund

Norsk Manuellterapeutforening

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Norsk Sjømannsforbund

Skolenes Landsforbund

20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51

LOfavør Advokatforsikring:

• Gir alle medlemmer fri tilgang til juridisk rådgivning og advokathjelp i konflikter og rettssaker innenfor barne- og familierett og arverett.

• Advokatene kan også bistå i saker som handler om førerkortbeslag, krenkende nettpublisering, fast eiendom, forsikringssaker og forbrukerkjøp.

• Forsikringen gjelder medlemmet, hans eller hennes ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 20 år.

For flere spørsmål og svar - sjekk her

Disse forbundene har kollektiv avtale på LOfavør Advokatforsikring:

Creo – forbundet for kunst og kultur

Fagforbundet Post og finans

Forbundet for Ledelse og Teknikk

Handel og Kontor

Industri Energi

Kabinansattes Forbund

Norges Offisers og spesialistforbund

Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Norsk Flygerforbund

Norsk Lokomotivmannsforbund

Norsk Manuellterapeutforening

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Norsk Sjømannsforbund

Skolenes Landsforbund




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker