JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlingene:

Ansatte i bergindustrien vil ha kurs på bedriftsnivå om lov- og avtaleverket

Onsdag starter forhandlingene på overenskomsten for bergindustrien.

Tri Nguyen Dinh

Klokken 10 i dag setter forhandlingsdelegasjonene fra Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Industri seg til forhandlingsbordet. De skal bli enige om en revidert utgave av overenskomsten for bergindustrien.

Overenskomsten omfatter ikke bare gruvedrift. Den omfatter også skiferindustri, mineralindustri, gjenbruk, samt pukk-, stein- og grusindustri. Det er rundt 1.300 medlemmer i forbundet som går på overenskomsten.

Nesten 40 yrkesgrupper jobber sammen i gruvebedriften Sibelco på en øy i Finnmark. Alle får samme lønn

Høyere minstelønn

Et av kravene for Arbeidsmandsforbundet forhandlingsdelegasjon er høyere minstelønn. Minstelønna ved 37,5 timers uke er per i dag 162,50 kroner i timen. Men, det er mange som har langt høyere lønn enn det. Overenskomsten er en minstelønnsoverenskomst, det vil si at det er lokale forhandlinger ved hver bedrift, der tillitsvalgte og ledelsen skal bli enige om lønn, tilpasset bedriftens økonomi.

Gruvearbeiderne i Rana var de første som gikk til streik med et forbund i ryggen

Kurs om lov- og avtaleverket

Men det er ikke bare lønn de tillitsvalgte skal forhandle med ledelsen om. Både arbeidsmiljøloven, hovedavtalen og tariffavtalen sier noe om hva og hvordan samarbeidet mellom partene skal foregå.

Her har bergindustrien en utfordring. En stor del av bedriftene eies av utenlandske konsern, som ikke er oppflasket på den norske samarbeidsmodellen. De internasjonale eiernes føringer på de norske bedriftene kan by på utfordringer for de tillitsvalgte og ansatte.

– Derfor er et av våre krav at det gjennomføres en felles kursing for tillitsvalgte og ledelse på bedriftene, for å få en felles forståelse for hvordan vi skal bruke i lov- og avtaleverk, forteller forbundssekretær Arne Presterud.

To skritt nærmere ny gruve i Kvalsund

Forskuttering av sykepenger

Arbeidsmandsforbundet forventer også det samme resultatet som i frontfaget når det gjelder forskuttering av sykepenger. Frontfaget er forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri om Industrioverenskomsten: Resultatene fra disse forhandlingene skal legge føringer for alle andre forhandlinger.

Et av Fellesforbundets krav til årets oppgjør var forskuttering av sykelønn fra bedrift til ansatte. I dag er det mange bedrifter som forskjellsbehandler funksjonærer og arbeidere, og forskuddsutbetaler sykepengene til funksjonærer mens arbeiderne må gå veien om Nav.

Kravet om at bedrifter skal forskuttere sykepenger ble ikke oppnådd. Men Fellesforbundet fikk stadfestet på at det skal bli slutt på forskjellsbehandling av arbeidere og funksjonærer. Bedriftene må behandle alle ansatte likt når det gjelder forskuttering av sykepenger.

Det er satt av to dager til forhandlingene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse