JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderne får ikke lønna si. Nå tar norske myndigheter arrest i det italienske selskapet sine maskiner

Arbeiderne i Condotte som jobbet på Follobaneprosjektet har ennå ikke fått lønna si for mars. Nå tar byfogden arrest i tre av Condottes maskiner, og bedriften må stille en sikkerhet for lønningene på 2,5 millioner kroner for å få arresten opphevet.
Arbeidsmandsforbundet, med distriktssekretær i avdeling 2 Oslo/Akershus Eirik W. Næss i spissen, har gått drastisk til verks for at medlemmene som jobbet for condotte på Follobanen skal få utbetalt gjenstående lønn. I hallen bak Næss står anleggsmaskiner som er tatt i arrest.

Arbeidsmandsforbundet, med distriktssekretær i avdeling 2 Oslo/Akershus Eirik W. Næss i spissen, har gått drastisk til verks for at medlemmene som jobbet for condotte på Follobanen skal få utbetalt gjenstående lønn. I hallen bak Næss står anleggsmaskiner som er tatt i arrest.

Tuva Maria Åserud

ane.borrud@lomedia.no

81 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet som jobbet for Condotte på Follobaneprosjektet har ikke fått lønn for mars. På den utbetalingen skulle de også fått feriepenger.

• Les også: Skanska-oppsigelser til Høyesterett – kan endre hvem som sies opp først ved nedbemanninger

Trekker seg ut av Norge

Etter at Bane Nor sa opp kontrakten med Condotte i januar, rydder nå bedriften opp etter seg i Norge, og trekker seg ut av landet.

På Grønliutstikkeren på Oslo havn står mange av bedriftens anleggsmaskiner klare til å bli fraktet ut av landet. Bedriften har også samlet anleggsmaskiner og utstyr i en lagerhall ved Bispegata i Oslo. Dersom anleggsutstyret forlater landet, forsvinner sannsynligvis det siste av verdier Condotte har her til lands.

Arbeidsmandsforbundet fryktet at det ville bli svært vanskelig å få utbetalt lønningene som gjenstår hvis alle verdiene tas ut av Norge og ba LOs juridiske avdeling om hjelp. LOs juridiske avdeling henvendte seg til Byfogden i Oslo og fikk medhold om at det tas arrest i bedriftens maskiner. Arresten er nå tatt i to gravemaskiner og en hjullaster som står i hallen i Bispegata.

Nå må Condotte stille sikkerhet med samlet 2.550.000 kroner, som skal gå til lønninger, for å få opphevet arresten. Det betyr at de ikke får lov å flytte eller selge de tre maskinene før det er helt sikkert at anleggsarbeiderne får pengene sine.

– Det er masse skjebner. Alle de familiene. Jeg blir helt deppa av å tenke på det. Å miste jobben så brått, er hardt.

– Medlemmene er desperate

– Etter at Bane Nor hevet kontrakten så har medlemmene våre slitt med få lønna. Februar-lønningene ble betalt tre uker på overtid, og det er snart fire uker siden mars-lønningene skulle vært på konto, sier distriktssekretær i NAF avdeling 2 Oslo/Akershus, Eirik W. Næss.

De aller fleste arbeiderne har reist hjem til Italia.

– Medlemmene våre er desperate. Folk sliter økonomisk, og jeg får fortvilte henvendelser hver dag. For å få søkt arbeidsledighetstrygd i Italia må man ha lønnsslippen fra den siste utbetalingen fra arbeidsgiveren. Siden de ikke har fått den, får de heller ikke søkt om arbeidsledighetstrygd i Italia, fortsetter han.

Vil ha svar på hvordan italienske Condotte ble valgt som entreprenør

Håper pengene kommer nå

Ifølge Næss er avtalen med bedriften helt klar.

– Arbeiderne skulle ha fått lønn i oppsigelsestiden, utbetalt 25. februar og 25. mars. På den siste utbetalingen skulle også feriepengene være med. Noen få arbeidere hadde tre måneders oppsigelsestid, og de skulle få lønn ut april, forteller han.

Nå blir de tre anleggsmaskinene til Condotte værende i Oslo fram til de stiller en garanti for lønningene på 2,5 millioner kroner, lønninger som skulle vært betalt for en måned siden.

– Vi må vite at pengene er der, og at de blir utbetalt, før maskinene kan røres, sier Næss.

Nå tror han arbeiderne endeling skal få pengene sine.

– Hvis ikke hadde vi ikke gjort det vi gjorde, avslutter han.

– Ingen røde lys før Condotte fikk anbudet

Condotte-saken i korte trekk:

To av fem hovedkontrakter på byggingen av doble tog-spor mellom Oslo og Ski gikk til det italienske selskapet Condotte. De fleste av arbeiderne på de to prosjektene var italienere som dro nordover for å jobbe.

Etter hvert har det vist seg at Condotte har økonomiske problemer. Sommeren 2017 skyldte Condotte underentreprenører på Follobanen rundt 100 millioner kroner, og i januar i år ble det klart at selskapet kjemper mot konkurs.

8. januar begjærte selskapet konkursbeskyttelse for retten i Roma. Det innebærer en sikkerhet mot å bli slått konkurs mens bedriften forhandler med bankene som finansierer Condotte-konsernet. Torsdag 11. januar dro Bane Nor på hastemøte til den italienske hovedstaden. Fem dager etter ble det klart at selskapet fikk konkursbeskyttelse fram til 18. mai. 30. januar kom nyheten om at Bane Nor hever avtalene med det konkurstruede selskapet.

Nå er også ansatte i Condotte rammet av problemene - får ikke lønnen sin

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse