JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstidsordninger skal inngås lokalt

Arbeidstidsordninger som i dag må godkjennes av fagforeninger sentralt, skal i fremtiden inngås lokalt. Svein Johansen i Arbeidsmandsforbundet frykter det vil føre til flere arbeidsulykker.
Svein Johansen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbudet, mener dagens regelverk for godkjenning av arbeidstidsordninger er fleksibelt nok, og frykter at en endring vil føre til flere arbeidsulykker.

Svein Johansen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbudet, mener dagens regelverk for godkjenning av arbeidstidsordninger er fleksibelt nok, og frykter at en endring vil føre til flere arbeidsulykker.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

Under pressekonferanse fredag om regjeringens forslag til endringer av arbeidsmilkøloven, bekreftet arbeidsminister Robert Eriksson at regjeringen vil fjerne den såkalte vetoretten til fagforeninger med mer enn 10.000 medlemmer. Dermed vil blant annet Arbeidsmandsforbundet miste retten til å godkjenne eller avslå søknader om arbeidstidsordninger, såkalte innarbeidingsordninger, der de ansatte i perioder skal jobber mer enn 10 timer om dagen.

– Jeg mener det er viktig, og riktig, og flytte dette lokalt. Det vil gi mer frihet. De tillitsvalgte vil sammen med de ansatte kunne finne gode arbeidstidsordninger lokalt, sa Eriksson.

Gjennom hele pressekonferansen gjentok han stikkordene: Trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv.

Øker faren for ulykker

Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Svein Johansen, har ansvar for godkjenning av innarbeidingsordningene for anlegg. Han er ikke imponert.

– Vi visste dette ville komme. Og vi vet med vår erfaring at å legge dette ansvaret ut til de lokale ikke vil medføre noe bra. Det vil bli altfor mye jobbing, mange slitne anleggsarbeidere – og det vil øke faren for alvorlige ulykker. Ved å legge det ut lokalt vil arbeidstidsordningene komme ut av kontroll.

Erikssons bilde av et trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv som et resultat tror han ikke noe på.

– Det vil være kyniske arbeidsgivere som vil utnytte dette her, og det vil ikke ha noen god effekt for bransjen. Tillitsvalgte vil bli presset til å skrive under på arbeidstidsordninger de egentlig ikke vil ha, mener Johansen.

Fleksibilitet med dagens lovverk

Under pressekonferansen viste Robert Eriksson til at en anleggsarbeider som bor på Namsos, men som jobber i Mo i Rana, nå kan avtale lokalt med arbeidsgiveren at han drar opp på jobb mandag morgen, jobber lenger dager tirsdag til torsdag, for så å kunne reise tidlig hjem på fredag for å kunne ha en lang helg med familien.

– Dette er jo ikke noe nytt når det gjelder arbeidstid. Dette er en praksis vi har hatt i mange, mange år i anleggsbransjen. Dagens lovverk er mer enn fleksibelt nok, sier forbundssekretæren.

Arbeidsmandsforbundet får inn mellom 250 og 300 søknader om innarbeidingsordninger hvert år. Ordninger som gjøre det mulig å jobbe mer i perioder, for så å ha lengre friperioder.

– Jeg vil anslå at mellom fem og seks prosent får avslag. 95 prosent av søknadene godkjenner vi, sier Johansen.

Manglende pauser, for mange eller for få arbeidstimer, eller manglende protokoller fra anleggene om at det er enighet om å søke rotasjonsordningen er årsaker som ofte går igjen i de søknadene som får avslag.

– Når de kriteriene som skal ligge til grunn etter loven for å få innvilget rotasjonsordning ikke er tilstede, da gir vi avslag.

Komme ut av kontroll

Selv om Johansen var forberedt på at arbeidsministerens lovforslag ville komme, er han svært bekymret.

– Dette er ikke bra i det hele tatt. Bruk av arbeidstidsbestemmelsene vil komme helt ut av kontroll. Det blir opp til Arbeidstilsynet å kontrollere, men spørsmålet er i hvilken grad de klarer å følge opp.

Oversikten over arbeidstidsordningene ute på anleggene vil forsvinne.

– Vi vil miste muligheten til å holde orden på arbeidstidsordningene ute på anleggene. Lange arbeidsdager gir flere ulykker, og jeg frykter at vi vil få enda flere ulykker i en allerede belastet bransje, avslutter Johansen.

Les også:

Her er Erikssons lange arbeidsdager (12.12.14)

LO: – Et tøffere arbeidsliv (12.12.14)

– Tror ikke Eriksson vet hva han driver med (12.12.14)

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse