Brian Cliff Olguin" />

Bedrifter uten tariffavtale vinner anbud i kommunen: – Oslo-modellen er for svak, mener vekternes klubbleder

Oslo-modellen fungerer ikke, når den ikke stiller krav til at bedrifter som deltar i kommunale anbudsrunder skal ha tariffavtale, mener klubbleder for Oslo Akershus Vekterklubb i Securitas, Robert Ball. Oslo kommune viser til organisasjonsfriheten.
RUTER-VEKTERE UTEN TARIFFAVTALE: Securitas-vekternes klubbleder er ikke fornøyd med at Ruter har tildelt en del av kontrakten til en bedrift uten tariffavtale.

RUTER-VEKTERE UTEN TARIFFAVTALE: Securitas-vekternes klubbleder er ikke fornøyd med at Ruter har tildelt en del av kontrakten til en bedrift uten tariffavtale.

Eivind Olai Kristiansen

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Fra 1. mars er det tre ulike vekterselskap som skal sjekke om du har gyldig billett om bord på bussene i Oslo. Både Nokas og Securitas har tariffavtale, men det har ikke Zone Security. Klubbleder for Oslo Akershus Vekterklubb i Securitas, Robert Ball, er ikke fornøyd med at Ruter har tildelt en del av kontrakten til en bedrift uten tariffavtale.

p

– Det her er ingen kritikk av Zone Security som leverandør, men vi mener at Oslo-modellen er for svak når den ikke stiller krav til at bedrifter som deltar i anbudsrunder skal ha tariffavtale, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

FOR SVAK: Robert Ball, klubbleder for Oslo Akershus Vekterklubb i Securitas, mener Oslo-modellen er for svak siden den ikke setter krav om tariffavtale.

FOR SVAK: Robert Ball, klubbleder for Oslo Akershus Vekterklubb i Securitas, mener Oslo-modellen er for svak siden den ikke setter krav om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Utydelig

Oslo-modellen stiller allerede strengere krav enn norsk lov til bedrifter som skal delta i anbudsrunder. Det står blant annet at «Ansatte skal ha lønns- og arbeidsforhold i tråd med allmenngjort eller landsdekkende tariffavtale.»

Ifølge Ball er dette punktet utydelig og ikke godt nok hvis leverandørene skal kunne konkurrere på likt grunnlag, særlig når pris er avgjørende i offentlige anbud.

Men stiller ikke Oslo-modellen krav om tarifflønn?

– Ja, men bedriftene er kun likestilt på timelønnen og tillegg. At det står «i tråd med» er ikke et krav om at bedriften skal ha tariffavtale for å kunne delta i anbudet.

p

Hvorfor er dette et problem når lønnen er på tariffnivå?

– Bedrifter med tariffavtale har flere kostnader enn dem uten, svarer Ball.

Urettferdig konkurranse

Han trekker fram både avtalefestet pensjon (AFP) og kostnadene med å være medlem i en arbeidsgiverorganisasjon, som viktige utgiftsposter som bedriftene uten tariffavtale slipper unna.

– Konkurransegrunnlaget blir urettferdig når bedrifter som ikke har tariff, i praksis kan senke pristilbudet fordi de ikke har avtaler som kan sikre arbeidsfolk AFP og andre velferdsgoder som bedrifter med tariffavtale har for medlemmene.

Har du noen eksempler?

– Velferdspermisjoner som å få følge barnet ditt på første skoledag blir helt opptil arbeidsgivers vilje eller vrede, sier Ball og understreker at det finnes flere slike velferdsgoder som fagforeningen har framforhandlet gjennom tariffavtalene, blant annet den femte ferieuka og fri på røde dager uten tap av lønn.

Ved en virksomhetsoverdragelse, som betyr at en annen bedrift overtar de samme vekterne, risikerer den enkelte vekteren å miste alle disse godene når det er en ny arbeidsgiver uten tariffavtale.

Slik svarer finansbyråden:

Oslo kommune eier 60 prosent av Ruter, og Viken fylkeskommune 40 prosent. Ifølge finansbyråd, Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo, kan ikke Oslo pålegge bedrifter å ha tariff­avtale.

p

– Jeg mener høy organisasjonsgrad er en forutsetning for et ryddig arbeidsliv, og jeg vil oppfordre folk til å være fagorganisert. Men Oslo kommune kan ikke pålegge folk å være fagorganisert, dersom de ikke ønsker det, skriver han i en epost til Arbeidsmanden, og viser til menneskerettskonvensjonen artikkel 11 om organisasjonsfrihet.

Finansbyråden peker på at det både er positiv og negativ organisasjonsfrihet i Norge. Den positive organisasjonsfriheten innebærer at arbeidstakere og andre skal stå fritt til å danne sammenslutninger og fagforeninger.

– Den negative organisasjonsfriheten sikrer det motsatte, nemlig at arbeidstakere og andre skal stå fritt til å være uorganiserte.
Det antas at det er en sterk inngripen i individets liv å kreve at man er medlem av bestemte foreninger eller organisasjoner, avslutter
Wilhelmsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse