JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken

Brudd i ny mekling for de streikende vekterne: – Fastlønn er viktig for oss

Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel forlot onsdag Riksmekleren uten å ha blitt enige. Nå kan det bli en ytterligere opptrapping av vekterstreiken.
For forbundssekretær Terje Mikkelsen og Arbeidsmandsforbundet er fastlønn en prinsippsak i vekterstreiken.

For forbundssekretær Terje Mikkelsen og Arbeidsmandsforbundet er fastlønn en prinsippsak i vekterstreiken.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

To timer etter at forhandlingsutvalget i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) troppet opp hos Riksmekleren onsdag, brøt meklingen med NHO Service og Handel sammen. Det betyr at over 2.000 vektere i NAF fremdeles er i streik.

– Meklingen førte ikke fram, og streiken for våre medlemmer fortsetter inntil videre. Vi vil i løpet av dagen vurdere en ytterligere opptrapping, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.

Debatt: «Vekternes krav er ikke bare rimelige, de er absolutt nødvendige»

Fastlønn er en prinsippsak

En viktig prinsippsak for Arbeidsmandsforbundet er en fastlønnsdom fra Arbeidsretten i 2017. Da ville Nokas endre utbetaling av månedslønn fra fastlønn til lønn basert på antall timer vekterne hadde jobbet måneden før. Magne Heggstad var blant mange vektere som ikke fant seg i det. Han krevde fastlønn.

Bakgrunn: Ny mekling for de streikende vekterne onsdag

Saken havnet til slutt i Arbeidsretten. Der vant vekterne saken. Avtalen som Parat har inngått med NHO om lønn basert på antall timer deltidsansatte jobber, vil Arbeidsmandsforbundet derfor ikke gå med på. 3. november var 420 Parat-vektere i Securitas og Avarn Security tilbake i jobb.

– Vi har tidligere gitt uttrykk for at fastlønnssaken er den største og viktigste for oss. Det er den ennå, påpeker Mikkelsen.

Beskyldes for streikebryteri: Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik

Halvparten av vekterne i streik

2. november ble Parat enige med NHO Service og Handel om en ny vekteravtale. Nå vurderer Arbeidsmandsforbundet en ytterligere opptrapping for sine medlemmer. Hittil er over 2.000 vektere tatt ut i streik.

– Vi skal bruke dagen i dag på å vurdere hvor og når vi eventuelt skal ta ut flere vektere i streik. Så langt har vi tatt ut rundt halvparten av vekterne som er omfattet av tariffavtalen. Vi har litt å gå på, og dessuten opplever vi et skred av nye medlemmer hele tida, understreker Terje Mikkelsen.

Innsikt: Derfor ble vekterne i Parat enige om en ny tariffavtale

Dette krever vekterne

Lønnsforhandlingene for vekterne i Arbeidsmandsforbundet startet 25. august, og 16. september gikk de første vekterne, 420 i tallet, fra de store selskapene Securitas og Avarn ut i streik etter brudd med NHO Service og Handel hos Riksmekleren. Men hva er egentlig kravene?

• å øke natt-tillegget utover 26 kroner i timen

• å øke helgetillegget utover 46 kroner i timen

• at vekterne skal få sykepenger forskuttert fra arbeidsgiver

Vekterne vil også sette i gang et arbeid med å se på ufrivillig deltid i bransjen, som er en viktig grunn til at folk havner i lavlønnsfella.

En ordning der lærlingenes opplæringsplaner og arbeidsplaner skal drøftes med de tillitsvalgte, er i tillegg veldig viktig. Tillitsvalgte skal to ganger i året ha en gjennomgang for å se hvordan lærlingene ligger an i læringsløpet.

Tyra er tillitsvalgt for vekterne: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse