JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om folk:

Dan-Jimi Trøite blir ny tillitsvalgt i gruveklubben «Nordens Klippe » i Sydvaranger AS

Gruvedriften som meldte konkurs i 2015, jobber nå for en gjenåpning. Da trengs det stødige tillitsvalgte.
OPTIMISME: Fv. operatør i Sydvaranger AS, Anders Hauffen Larsen, ny tillitsvalgt i Nordens Klippe Dan-Jimi Trøite og Henning Bråten organisasjonsarbeider i avdeling 9 Nord, ser fram til aktivitet i dagbruddet i Bjørnevatn.

OPTIMISME: Fv. operatør i Sydvaranger AS, Anders Hauffen Larsen, ny tillitsvalgt i Nordens Klippe Dan-Jimi Trøite og Henning Bråten organisasjonsarbeider i avdeling 9 Nord, ser fram til aktivitet i dagbruddet i Bjørnevatn.

Brian Cliff Olguin

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Å være hovedtillitsvalgt er mer enn en jobb, det er en livsstil. Både kjerringa og ungene la merke til det.

Henning Bråten har akkurat fortalt om da han var hovedtillitsvalgt i gruveklubben Nordens Klippe og det stod på som verst. Den lenge planlagte sydenferien med familien ble til timeslange styremøter fra bassengkanten.

– Ja, du må nok være forberedt på at det blir mye arbeid, sier han til Dan-Jimi Trøite.

29-åringen, som for en måned siden fikk vervet som tillitsvalgt, har allerede utvekslet en del meldinger med Henning over Messenger og skjønt at det er mye å sette seg inn i.

– Det er en del som må ses over, ja. Alt fra lovverk til hvordan det blir gjort andre plasser og ting som må være på plass for å få til en fungerende fagforening. Jeg kommer nok til å plage han en del framover, sier Dan-Jimi og ler.

Optimisme

Likevel er tonen optimistisk når de tråkker rundt dagbruddet på Bjørnevatn, som ligger omlag 10 kilometer sør for Kirkenes. I gruva er det stille, men snart kan det begynne å skje ting igjen. Tidligere i vår kom driftskonsesjon på plass og nye Sydvaranger AS jobber nå for gjenåpning av gruvedriften.

Både Dan-Jimi og kollega Anders Hauffen Larsen jobbet i Sydvaranger Gruve i november 2015 da meldingen om konkursen kom. Omtrent 400 arbeidere, som til da hadde jobbet på den største arbeidsplassen i Kirkenes, fikk sin verden snudd på hodet den dagen.

– Jeg kunne ikke tro det. Det måtte være en drøm tenkte jeg, sier Anders og legger til at han var en av de heldige fordi han hadde hverken boliglån eller stor gjeld.

Fram til da hadde han jobbet som operatør og verneombud. Rett før konkursen hadde han også rukket å bli nestkommanderende for skiftet sitt. Dessuten hadde han spart opp en del penger og bodde hjemme. Men tiden uten jobb var likevel tøff.

Dan-Jimi er enig.

– Det var tyngre å gå på Nav og dagpenger enn å gå på jobb.

– Hva mener du med det?

– Følelsen av å ikke drive med verdiskapning til samfunnet og til meg selv, sier han.

Anders og Dan-Jimi kunne derfor ikke være mer fornøyd med utviklingen.

– Etter konkursen var min villeste fantasi at gruva skulle starte opp igjen, sier Anders og ser fornøyd ut mot malmgruvene på Bjørnevatn.

Oppfølging

I sin rolle som organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 9 Nord, har ikke Henning Bråten gitt helt slipp på sin gamle arbeidsplass og det handler spesielt om lojaliteten til forbundet.

– Kanskje det her er min rolle. Å være litt igjen og være ressurs for dem her oppe, sier han.

Samtidig er han rask på å minne den nye hovedtillitsvalgte om det tøffe arbeidet.

– Du har støtten til foreningen, men du må gjøre mesteparten av bitene sjøl, dessverre!

FORTIDEN: Anders Hauffen Larsen ser ut mot gruva og forteller om 18. november 2015 og da omtrent 400 ansatte mistet jobbene sine i gamle Sydvaranger gruver. I dag er han ansatt i det relativt nyoppstartede selskapet Sydvaranger AS, som håper å komme i full drift om par år.

FORTIDEN: Anders Hauffen Larsen ser ut mot gruva og forteller om 18. november 2015 og da omtrent 400 ansatte mistet jobbene sine i gamle Sydvaranger gruver. I dag er han ansatt i det relativt nyoppstartede selskapet Sydvaranger AS, som håper å komme i full drift om par år.

Brian Cliff Olguin

Fortiden

Gruven i Sydvaranger-kommune har en lang og til dels turbulent historie. Det privateide gruveselskapet Sydvaranger ble etablert i 1906. Fire år senere gikk det første toget med jernmalm fra Bjørnevatn til Kirkenes. Med svenske eiere og tysk kapital ble et industrisamfunn bygd opp i Kirkenes. Folketallet ble femdoblet fram til 1940. Etter 2. verdenskrig overtok Direktoratet for fiendtlig eiendom bedriften som skulle gjenoppbygges etter raseringen under krigen.

Staten ble hovedeier fra 1948 fram til gruvedriften stengte i 1997. På det meste var det over 1.500 ansatte i den statlige hjørnesteinsbedriften.

I Sør-Varanger kommune fryktet man stor fraflytting og økonomisk nedgang da gruvedriften ble innstilt. Slik gikk det ikke. Nærheten til Russland og den tette kontakten med landet har ført til oppblomstring av statlig administrasjon, utdanning, kunst og kultur.

Australian Bulk Minerals fikk i 1997 opsjon på videre drift, men kastet kortene i 2002.

Varanger Kraft og senere Sør-Varanger kommune overtok eierskapet i Sydvaranger, som i 2006 ble solgt til Tschudi Shipping Company. Året etter ble Northern Iron Ltd stiftet for å gjenåpne gruva.

Med hovedsakelig australske eiere ble det ny drift i gruva høsten 2009. Tirsdag 31. august 2010 ble den nye gruva offisielt åpnet. 18. november 2015 gikk gruva konkurs.

Framtida

Sydvaranger AS håper å vokse neste år. Foreløpig er det 50 ansatte i forprosjektet. Mange av disse har vært ansatte i forrige, sier driftssjef i Sydvaranger AS, Thomas Bækø.

De skal nå jobbe med å kartlegge og klargjøre gruva.

– Gjennom vinteren er prioriteringen mekanisk og elektrisk vedlikehold, sier driftssjefen.

– Hva gjør dere annerledes denne gangen?

– Det viktigste vi jobber med nå er å få på plass en solid finansieringspakke. Fordi vi trenger å gjøre en del større investeringer for å kunne drives mest mulig effektivt, sier han.

Blant annet undersøker bedriften muligheten for nye knusere på et volumetrisk senterpunkt i gruva, og slik minimere flytting av malmen med dieselbiler.

Skal Sydvaranger kunne konkurrere i det internasjonale markedet så skal det være på grunn av høyteknologi og høy effektivitet.

– Det vil ta en del år før gruvedriften går «break-even», det vil si før en kan begynne å tjene noe som helst, sier han til Arbeidmanden. Derfor er han fornøyd over at eier, Tschudigruppen, har fått med seg amerikanske Orion Mine Finance som investor.

Ungdommens tur

Henning Bråten sier at fra Norsk Arbeidsmandsforbunds perspektiv er de opptatt av at eierne og investoren vil drive gruva langsiktig og bærekraftig.

– Vi ser at de tenker langsiktig drift på 20 år og kanskje lenger enn det, og det er positivt for alle parter. Vi ønsker arbeidsplasser, vi ønsker næringsutvikling og vi ønsker å bygge samfunnet her oppe.

Han har fått et godt inntrykk av investeringsselskapet og at de ønsker å legge tilrette for at gruva skal være en bærekraftig arbeidsplass.

Men om han kunne tenkt seg å selv retunere til gruva?

– Det er en ny tid og en ny era. Nå er det greit å la ungdommen slippe til, avslutter den forrige hovedtillitsvalgte i Nordens Klippe.

Fv. Dan-Jimi Trøite (ny tillitsvalgt) og Anders Hauffen Larsen jobber i Sydvaranger AS, tidligere Sydvaranger gruve. De er optimistiske med tanke på fremtiden, og tror at det nye selskapet har lært av konkursen fra 2015.

Fv. Dan-Jimi Trøite (ny tillitsvalgt) og Anders Hauffen Larsen jobber i Sydvaranger AS, tidligere Sydvaranger gruve. De er optimistiske med tanke på fremtiden, og tror at det nye selskapet har lært av konkursen fra 2015.

Brian Cliff Olguin

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse