JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaloven:

Den nye koronaloven kan pulverisere rettighetene til arbeidsfolk, mener leder i Arbeidsmandforbundet

Arbeidsmandsforbundet reagerer kraftig på den nye koronaloven Stortinget skal behandle i dag.
KRITISK TIL NY HASTELOV: Leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, mener at å gi en mindretallsregjering fullmakter som kan undergrave demokratiet på arbeidsplassene, vil kunne føre til svært alvorlige konsekvenser og kan medføre uopprettelig skade.

KRITISK TIL NY HASTELOV: Leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, mener at å gi en mindretallsregjering fullmakter som kan undergrave demokratiet på arbeidsplassene, vil kunne føre til svært alvorlige konsekvenser og kan medføre uopprettelig skade.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Koronaloven er en ny lov som vil gi regjeringen vide fullmakter – uten å måtte gå til Stortinget for å få godkjenning.

Regjeringen skriver på sin nettside at den nye loven gir myndighetene mulighet til å vedta nødvendige regler der det i dag ikke finnes gode nok grunnlag for å gi slike regler.

«Det er for eksempel behov for å gjøre endringer for å sikre at folk ikke mister velferdsytelser, at domstolene skal kunne opprettholde sin kritiske samfunnsfunksjon, at ikke frister og saksbehandlingsregler står i veien for de nødvendige tilpasninger til krisen.»

Dersom loven blir vedtatt av Stortinget skal den gjelde i seks måneder, og Stortinget skal få informasjon om alle forskrifter som gis. I tillegg kan Stortinget med én tredel av stemmene velge å oppheve en forskrift gitt etter loven.

«Det er i krisetider vi ser betydningen av en sterk fagbevegelse», skriver Svein-Yngve Madssen

Drøftings- og informasjonsplikten

Arbeidsmandsforbundet sendt i går ut en uttalelse om forlaget til den nye loven. Forbundet er svært kritisk, og spesielt bekymret for at drøftings- og informasjonsplikten i Arbeidsmiljøloven og i tariffavtalene skal settes ut av spill.

«Vi er innforstått med at det kan være situasjoner som krever raske avgjørelser i en krevende tid, men at demokratiske prosesser i Storting og politiske arenaer, i bedrifter og virksomheter skal kortsluttes, er noe vi ser meget alvorlig på», heter det i uttalelsen.

På mandag vil nesten 550 vektere i Nokas være permittert

Trepartssamarbeidet viktig i en krisetid

Arbeidsmandsforbundet melder om enorm pågang fra tillitsvalgte som sitter i møter med ledelsen i sine bedrifter. Alt fra utvidelse av arbeidstid og overtid, permitteringer, oppsigelser, risikokartlegginger og vernetiltak drøftes.

«Både lovverk og tariffavtaler legger til rette for at slike spørsmål skal og må løses lokalt i bedriftene og i virksomhetene. Det er nettopp dette som gir bedriftene og virksomheter mulighet til å iverksette tiltak raskt og som gir de mest hensiktsmessige og mest treffsikre løsningene».

Virusekspert krever større respekt for renholdere: – Uten dem vil samfunnet bryte sammen ganske fort

Behov for demokrati på arbeidsplassene

Arbeidsmandsforbundet understreker at drøftings- og informasjonsplikten i Arbeidsmiljøloven og i tariffavtalene utgjør demokratiet på norske arbeidsplasser.

«Det er disse bestemmelsene som for tiden er i full virksomhet og som med full kraft fungerer utmerket. Det er disse bestemmelsene som utgjør grunnmuren i den norske modellen og som gjør at vi som samfunn kan mobilisere til ekstra innsats. Det trenger vi nå!»

Personlig trener Maren håper flere vil organiserer seg etter korona-utbruddet

Advarer sterkt

Forbundet mener at å gi en mindretallsregjering fullmakter som kan undergrave demokratiet på arbeidsplassene, vil kunne føre til svært alvorlige konsekvenser og kan medføre uopprettelig skade.

«Vi minner om at den sittende regjering måtte korrigeres kraftig av Stortinget og nærmest tvinges til å iverksette tiltak som hensyntar også arbeidstakere økonomisk. Selv om tiltakspakkene så langt er romslige vil det utvilsomt være lønnsmottakerne som på sikt vil måtte betale en meget høy pris for krisen vi nå står i. Særlig vil dette gå ut over deltidsarbeidende i lavtlønnsyrker.

Norsk Arbeidsmandsforbund reagerer derfor kraftig på at arbeidsfolk settes i en situasjon der deres interesser og demokratiske rettigheter pulveriseres og vil sterkt advare mot at dette skjer», avslutter uttalelsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse