JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gabrielsen med klar melding til regjeringen

Den nye LO-ledelsen prioriterer fire viktige saker

Den nye LO-lederen vil ikke tie når noe er galt, selv om regjeringen mener det er å snakke ned det norske arbeidslivet.
NY LEDELSE: Den første felles pressekonferanse for den nye LO-ledelsen. Fra venstre 2. nestleder Roger Haga Heimli, 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik, leder Hans-Christian Gabrielsen og 1. sekretær Julie Lødrup.

NY LEDELSE: Den første felles pressekonferanse for den nye LO-ledelsen. Fra venstre 2. nestleder Roger Haga Heimli, 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik, leder Hans-Christian Gabrielsen og 1. sekretær Julie Lødrup.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

– Vi har mange ganger vist hvor stolte og glade vi er fordi vi har verdens beste arbeidsliv i Norge. Et arbeidsliv som tar vare på de ansatte. Sammen med arbeidsgiverne har vi fått et bra arbeidsliv. Men vi kommer aldri til tie hvis det er noe som ikke er bra., Vi kommer aldri til å holde kjeft når 124.000 mennesker står uten arbeid, var den nye LO-lederens klare melding da han avsluttet LO-kongressen fredag.

Tårevåt avskjed

Det ble en tårevåt avslutning av kongressen. Men en gråtende Gerd Kristiansen som gledet seg til å få tid til familien, og den nye lederen som hadde gruet seg til å takke av tre i toppledelsen.

Den nye LO-lederen er glad for at kongressen har vedtatt godt handlingsprogram.

– Vi har brakt i land et handlingsprogram som skal få fram kraften som ligger i forbundene, LO sentralt og det lokale apparatet. Den kraften skal vi ta vare på, og bygge videre på. Den skal vi videreutvikle, lovte Hans-Christian Gabrielsen.

Den nye toppledelsen møtte pressen rett etter avslutningen av kongressen. Slik oppsummerer den nye LO-lederen kongressen:

Fantastisk kongress

– Dette har vært en fantastisk kongress, preget av godt arbeid, samlende vedtak, god stemning og ikke minst har vi klart å lange gode samlende kompromiss på krevende temaer, sier Hans-Christian Gabrielsen.

– Dette viser at LO er en veldig samlet organisasjon som evner å komme fram til felles holdninger og felles syn på saker, la han til.

Den nye LO-lederen trekker fire sentrale arbeidsoppgaver for den nye ledelsen. En av oppgavene er tidfestet fram til 11. september.

– Det er en viktig oppgave for oss å bidra til at vi får et nytt flertall, ny regjering og ny politikk etter valget. Vi kommer også til å jobbe for kampen for et anstendig arbeidsliv, full sysselsetting og faste stillinger og uten sosial dumping. Vi skal jobbe for en kompetansereform i arbeidslivet. Mer læring, mer kunnskap og mer innovasjon, trekker han også fram.

Organisering

Et annet viktig punkt for den nye ledelsen er å øke organisasjonsgraden.

– Vi må jobbe for at flere velger å organisere seg. Spesielt vil vi jobbe opp mot privat tjenestesektor. Det er der det er størst antall uorganiserte. Vi skal bredde LO videre ut og få inn flere grupper. Våre dører står alltid åpne, sier Gabrielsen.

– Dette er heldigvis ikke noe enkeltmannsprosjekt. Det er teamarbeid. Vi har fått et veldig godt team som gjenspeiler bredden i organisasjonen. Dette ser jeg virkelig fram til, avsluttet Hans-Christian Gabrielsen.

Israel-boikott

Et samlende LO hadde likevel noen få stridssaker. Blant annet tapte LO-ledelsen i spørsmålet om en boikott av Israel.

Ifølge NTB mener Erlend Wiborg i Fremskrittspartiet vedtaket er skammelig, utenriksminister Børge Brende liker det ikke. Heller ikke KrF. Mens Arbeiderpartiet er uenig i vedtaket om boikott av Israel. Den israelske ambassaden har også reagert.

Under debatten advarte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kongressen mot å fatte et vedtak om full boikott.

På spørsmål om hvordan ledelsen skal følge opp vedtaket svarer han:

– Flertallet i redaksjonskomiteen ønsket et annet utfall. Men slik er de demokratisk spillereglene. Noen ganger får komiteene tilslutning, andre ganger ikke, sier LO-lederen. Som presiserer at vedtaket går ut på en internasjonal boikott, ikke norsk boikott, sier Gabrielsen.

Han vil ikke spekulere hvordan dette skal tas videre.

Hør Hans-Christian Gabrielsen oppsummere LO-kongressen 2017:

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse