JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smitte blant vektere:

Én av fem vektere i Avarn Security er sykmeldte: – Koster oss så ekstremt mye penger

I januar hadde Avarn Security en ekstrautgift på sykepenger på 6,2 millioner kroner. – Det er bedriftene som får regninga for frislipp av smitten, sier administrerende direktør, Kjell Frode Vik.

Avarn Security

ane.borrud@lomedia.no

FHI melder i sin ukerapport for uke 6 at smittespredningen av korona-viruset fortsatt er økende de fleste steder i landet. 12. februar fjernet regjeringen de alle fleste av tiltakene for å dempe smittespredningen. Ifølge FHI kan fjerningen forsterke veksten av epidemien.

Med stor smitte blant folk, øker også sykefraværet. Foreløpige tall fra Nav viser at det ble 56.000 nye personer med legemeldt sykefravær i uke 6. 28.900 personer ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser.

90 prosent av sykemeldingene skyldes korona

En av bedriftene som merker det høye sykefraværet er vekterbedriften Avarn Security. I januar hadde selskapet et sykefravær som var tre ganger så høyt som normalt, med et snitt på rundt 20 prosent. På noen enheter nærmet sykefraværet seg 30 prosent.

– Vi har ikke tallene for februar enda, men det kommer ikke til å bli noen lavere enn for januar, sier administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik.

Han forteller at 90 prosent av sykefraværet i bedriften skyldes at de ansatte er smittet med korona.

Kjell Frode Vik, administrerende direktør i Avarn Security

Kjell Frode Vik, administrerende direktør i Avarn Security

Avarn Security

– Koster oss så ekstremt mye penger

I januar i år betalte Avarn Security 6,2 millioner kroner mer i sykepenger enn de gjorde i januar 2019. Vanligvis ligger utgiftene til sykepenger på rundt 1,5 millioner kroner i måneden.

– Det er en helt forferdelig kostnad som er vanskelig for oss å bære. Sykefraværet koster oss så ekstremt mye penger, sier Vik.

I tillegg til høye sykepengeutgifter, har bedriften store overtidskostnader. Friske vektere må jobbe overtid for å dekke inn for kollegaer som er syke.

– Og så må vi også si nei til masse ekstraoppdrag, for vi har ikke nok vektere som kan utføre jobben. Dermed mister vi de ekstra inntektene som vi vanligvis har. Og det er så ille at vi har flere større avdelinger som går i minus og som virkelig har økonomiske utfordringer, fortsetter han.

Det høye sykefraværet truer mange bedrifter. Staten må betale mer, krever Arbeidsmandsforbundet og NHO-forening

Rammer bredt

Tall fra NHOs medlemsundersøkelse viser at høyt sykefravær rammer bredt. 23 prosent av bedriftene innen sikkerhet og beredskap melder om et sykefravær som er høyere enn 10 prosent, og 31 prosent av bedriftene har et sykefravær på mellom 5 og 10 prosent. For renholdsbedrifter har over halvparten av bedriftene et sykefravær over 10 prosent.

Nesten 40 prosent av sikkerhetsbedrifter har et sykefravær som er mer enn 7 prosentpoeng høyere enn normalt, mens for renhold bikker tallet 40 prosent.

Totalt har 1 av 2 bedrifter i NHO Service og Handel et sykefravær som er over 4 prosentpoeng høyere enn normalt

– Vi må få tilbake tre-dageren

Under normale omstendigheter må arbeidsgiverne betale 16 dager av arbeidstakernes sykefravær, før Nav trer inn og overtar utbetalingene.

Fram til 1. oktober i fjor var arbeidsgiverperioden tre dager for koronarelatert sykefravær, før den økte til 16 dager. Fra 1. desember ble den igjen blitt redusert, men denne gangen til fem dager. 

Administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik, mener regjeringen fortest mulig må gjeninnføre en tre dagers arbeidsgiverperiode ved koronarelatert sykefravær.

– De aller fleste som er korona-syke er tilbake på jobb på dag seks. Vi har minimalt med fravær etter dag seks. Det betyr at i praksis er det bedriftene som får regninga for frislipp av smitten, slår han fast.

Vik peker på at en tre dagers arbeidsgiverperiode istedenfor fem dager som nå, ville gitt nesten en halvering av sykepengeutgiftene for bedriften.

 – Da hadde vi hatt en mulighet til å overleve økonomisk, og ikke sett oss nødt til å gjøre dramatiske og svært inngripende tiltak i driften for å komme oss gjennom dette med hodet over vann. Sykefraværet koster oss så ekstremt mye penger. 

Han påpeker at smitten er mye høyere nå enn fram til oktober, da arbeidsgiverperioden var tre dager.

– Det er helt ulogisk at vi ikke skal få dekket tre dager som i starten av pandemien, mener han.

Men frykter toget er gått.

– Om det skulle komme en reduksjon i arbeidsgiverperioden så må den komme nå. I april er det for sent, avslutter han.

– Regjeringen må ta regningen

Knut-Johannes Berg, hovedtillitsvalgt i Avarn Security

Knut-Johannes Berg, hovedtillitsvalgt i Avarn Security

Paul S. Amundsen

Hovedtillitsvalgt i Avarn Security, Knut-Johannes Berg, er helt enig med direktøren.

– Myndigheten legger nå til rette for at alle skal få korona. Kostnadene for dette må ikke legges på bedriftene. Det er myndighetene som har tatt denne avgjørelsen – og da må de også ta kostnadene, mener han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse