JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arendalsuka

Er trepartssamarbeidet i fare? Arbeidsmandsforbundet kjører debatt

Arbeidsmandsforbundet er bekymret for hvordan arbeidslivet vil se ut i framtida, og har valgt tittelen «Det norske arbeidslivet under press» på sitt hovedarrangementet under Arendalsuka.

Else Sofie Ruud/Colourbox.com

ane.borrud@lomedia.no

– Vi er bekymret for utviklingen. Trepartssamarbeidet er under press. Det vil få store konsekvenser hvis trepartssamarbeidet rokkes ved, åpner Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Torsdag 16. august klokken 14:00 i Bankgården i Arendal arrangerer forbundet debatten som har fokus på hva som kan skje hvis maktbalansen mellom organisasjoner som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere (partene) og staten endres. For hva skjer hvis det blir for få medlemmer i fagforeningene? Eller dersom regjeringen ikke ser nytten av samarbeidet mellom de tre partene?

Les også: Ap slår kraftig tilbake mot Erna Solbergs advarsel om 43-timers arbeidsuke

Vakler trepartsmodellen?

– Modellen står på tre ben. Ryker det ene benet, ryker alt. Hvis ikke vi klarer å opprettholde vår andel organiserte, eller dersom myndighetene ikke ønsker å delta, står modellen i fare, fortsetter forbundslederen.

Erna Hagensen, leder av Norsk Arbeidsmandsforbund

Erna Hagensen, leder av Norsk Arbeidsmandsforbund

Ylva Seiff Berge

Hun peker på Høyre-Frp-Venstre-regjeringens politiske plattform, der det står: «Regjeringen anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert».

– Det er første gang en regjeringserklæring har med tema om de uorganiserte. Det bekymrer meg sterkt, fortsetter Hagensen.

– Jeg spør meg hvor opptatt regjeringen er av trepartssamarbeidet?

Hun peker også på arbeidsgivernes rolle.

– Det er viktig at arbeidsgiverne ikke motarbeider organisering og tariffavtale. Hvis ikke vi får organisert folk og opprette trafikkavtaler får det konsekvenser for arbeidsgiver også.

Innleder fra Fafo

Det er Kristine Nergaard, forsker i Fafo, som skal innlede før paneldebatten. Hun har i lang tid fulgt med på hva som skjer med organiseringsgraden, tariffdekningen og hvorfor er det såpass store forskjeller mellom bransjer høy og lav organisering – blant annet.

– Er «Det norske arbeidslivet under press» et viktig tema?

Ja. Det blir mer og mer krevende å organisere arbeidstagere i privat sektor, og det er der utfordringene i arbeidslivet er størst. Siden vi har en arbeidslivsmodell som hviler på organiserte parter, er det spennende og utfordrende og følge med på hva som skjer.

Kristine Nergaard, Fafo-forsker.

Kristine Nergaard, Fafo-forsker.

Anette Karlsen

Nergaard peker spesielt på servicebransjen i privat sektor.

– Her er det ofte arbeidsplasser med lav organisering, mange som jobber uten tariffavtale, det er mange unge og arbeidskraft som er i flyt. Og det er kanskje type arbeidsplasser som vi vil se flere av fremover.

– Kan du avsløre noen av hovedpunktene dine i innledningen på forhånd?

– Jeg skal si noe om hva som skjer med den norske organisasjonsgraden. I den offentlig sektor er det høy og stabil organisasjonsgrad, mens privat sektor sliter mer. Hva vet vi om det? Hvorfor organiserer ikke flere seg?

Nergaard skal også si noe hva som er konsekvensene av fallende organisasjonsgrad.

– Dette at vi liker å betegne oss som et likehetsorientert land med små forskjeller, frontfagsmodellen og det inntektspolitiske samarbeidet – det forutsetter en god organisering på begge sider. Fortsetter organisasjonsgraden å falle – da er spørsmålet hvor lenge vi kan si vi har en norsk modell.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Bredt panel

Det er et bredt panel som skal diskutere framtidas organiserte arbeidsliv, ledet av Stein Aabø.

Erna Hagensen representerer fagforeningenes side, sammen med LO-sekretær Trude Tinnlund. Stein Gunnes, sjeføkonom Maskinentreprenørenes Forbund, Jon Sandnes, administrerende direktør Byggenæringens Landsforening og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør representerer arbeidsgiverorganisasjonene, og Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet og Margret Hagerup, Stortingsrepresentant for Høyre, representerer politikerne.

– I panelet deltar både Maskinentreprenørenes Forbund, NHO Service og Handel og Byggenæringens Landsforening. Blir det noen stor uenighet om viktigheten av et organisert arbeidsliv under debatten?

– Nei, men det holder ikke å være enig på toppen. Arbeidsgiverorganisasjonene må aktivt gå ut til sine medlemmer og ha det som tema. Det må en fysisk handling til, sier Erna Hagensen.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

– Et viktig tema for alle parter

– Det er over 1.000 arrangementer under Arendalsuka i år. Hvorfor skal folk komme på akkurat dette arrangementet?

– De som er på Arendalsuka er de folkevalgte og organisasjonene. Det er jo nettopp de som må ta ansvaret for hvordan arbeidslivet skal se ut i framtiden. Det er et viktig tema for alle tre parter, sier Erna Hagensen.

– Hvis man er interessert i det kollektive arbeidslivet og hva utviklingen blir framover, kan man høre diskusjonene her. Vi må finne gode løsninger i servicebransjen i privat sektor for å kunne skryte på oss å ha den norske modellen. Hvis man ikke løser utfordringene i den type bransjer, kan det hende vi går mot et todelt arbeidsliv, der noen har ordenene forhold, og andre overlatt til seg selv, avslutter Kristine Nergaard.

Les mer fra Arendalsuka:

Forfattere foreslår fire tiltak mot løsarbeidersamfunnet. Dette svarer politikerne

Byggenæringen er positiv til ny lov som skal gjøre innleie vanskeligere

Erna Solberg sier nei til kutt i sykelønna

Slik svarer politikerne om partienes mål for et grønnere arbeidsliv

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse