JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

privat/Claus Jørstad/Ane Børrud

Nytt om navn

Fire nye avdelingsledere i Arbeidsmandsforbundet

Maskinfører Jarle Røksund, asfaltarbeider Morten Dahl, maskinfører Jon-Vidar Rydland og bergverksarbeider Stian Ollila er alle nye ledere for hver sin avdeling i Arbeidsmandsforbundet.


21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10

merete.holtan@lomedia.no

Han startet som tillitsvalgt i Statens vegvesen, der fagforeningen sto sterkt og han erfarte at det nyttet å kjempe for rettigheter. Nå er Jarle Røksund blitt leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Røksund er maskinfører og kom inn i yrket for 37 år siden. Han ble raskt tillitsvalgt i Statens vegvesen, og fikk oppleve av fagforeningen hadde en reell makt – de tillitsvalgte ble lyttet til.

I 2003 ble produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen skilt ut som et eget statlig aksjeselskap, Mesta. I dag er Jarle Røksund hovedtillitsvalgt for mellom 700 og 800 arbeidstakere innenfor drift og vedlikehold i Mesta og sitter i Arbeidsmandsforbundets landsstyre. I tillegg har han sittet i avdelingsstyret i snart 30 år og som nestleder de siste 15.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Privat

Da Frode Engen fikk jobb som distriktssekretær og sluttet som leder i avdeling 5 i november 2021, tok Røksund over Engens oppgaver. Nå er maskinføreren formelt valgt som leder for avdeling 5, som dekker fylkene Hedmark og Oppland.

Bekymret for streik

– Jeg måtte steppe inn. Det var ingen andre som ville ta vervet, og jeg måtte jo ta ansvar, sier 61-åringen.

Det er omtrent sånn det har vært opp gjennom: Røksund vet knapt hvorfor han er blitt tillitsvalgt og fagforeningsmann, han har bare følt at noen må ta oppgavene.

Nå har han en ganske grei oversikt over hva som venter ham som leder. I første omgang er han spent på lønnsoppgjøret.

– Blir det streik, blir det mye arbeid på meg, sier han, og legger til:

– Det er ikke sikkert at det blir streik i vår bransje, men jeg er redd for at det kan bli et knippe streiker generelt i dette oppgjøret. Folk forventer mye og kan komme til å svare nei i uravstemningene.

Opptatt av heltid

Spør du maskinføreren og fagforeningsmannen hva han gleder seg til å ta fatt på som leder for avdeling 5, så er det å hanke inn flere medlemmer.

– Men altså – vi har så flinke folk i avdelingen min at det føles som om mye går av seg selv. Distriktssekretær Hilde Støen Kvam, organisasjonsarbeider Siv Storlien og anleggssekretær Kjell Ivar Slettmoen gjør en fantastisk jobb.

– Hvordan føles det å etterfølge Frode Engen som leder?

– Frode var en fenomenalt dyktig avdelingsleder, og jeg har store sko å fylle. Men jeg må jo bare.

– Har du en sak du er spesielt opptatt av?

– Det må være at alle skal ha det bra på arbeidsplassen og at alle skal ha ei lønn å leve av. Jeg har engasjert meg veldig i seriøsitetskravene ved offentlige anbud, sier Jarle Røksund.

Asfaltarbeider Morten Dahl er ny leder i avdeling 8 Midt-Norge

Som nyvalgt leder for Arbeidsmandsforbundets avdeling 8 Midt-Norge må Morten Dahl sette seg inn i andre bransjer enn anlegg og asfalt.

Han har jobbet som maskinfører innenfor steinknusing i bedriften SR Knusing og sitter nå i produksjonen i Veidekke Asfalt. I tillegg er han plasstillitsvalgt på Fosen og klubbleder for Steinkjer, Fosen og omegn – alt innenfor Veidekke Asfalt.

Privat

Morten Dahl har i tillegg sittet i styret i avdeling 8 Midt-Norge siden 2014, avdelingen som yter service til medlemmer i Trøndelag. Dahl har vært innom forbundets bransjeråd for maskin og er vara for bransjerådet for samferdsel. Vervene gir en god pekepinn på hva maskinføreren og asfaltarbeideren er opptatt av:

– Jeg brenner for saker innenfor samferdsel og maskin. Men som avdelingsleder får jeg ansvar for andre bransjer også, som vakt og renhold. Så nå har jeg litt å sette meg inn i, sier Morten Dahl.

– Flinke folk rundt meg

Han tror det skal gå helt fint – fordi han har så mange gode folk rundt seg.

– Det sitter jo flere i styret, og de er veldig flinke, sier Dahl.

– Hva tenker du om å etterfølge Robert Valslag som leder?

– Det blir jo som å hoppe etter Bjørn Wirkola, det. Robert er kjempeflink – han kan alt.

Tariff hele veien

Morten Dahl har foreløpig ingen klar formening om hva han gleder eller gruer seg mest til som leder, men synes det er nok av interessante oppgaver å gå løs på.

Hjertesaken plukker han fra samferdsel.

– Jeg er opptatt av at det skal stilles krav om å ha tariffavtale også for underleverandører på en kontrakt, sier Dahl.

Maskinfører Jon-Vidar Rydland er ny leder i avdeling 9 Nord

Han synes det er stor overgang fra å sitte i en gravemaskin til å stå på en talerstol. – Men jeg liker å hoppe inn i nye ting med hele meg, sier Jon-Vidar Rydland.

Han startet som lastebilsjåfør i 2005, og har siden har mange ulike jobber. Fore fire år siden startet han som maskinfører hos entreprenøren Jan Opgård AS, som blant har kontrakt på det omstridte gruveprosjektet Nussir i Repparfjorden i Finnmark.

Jon-Vidar Rydland ble hovedtillitsvalgt i bedriften for halvannet år siden, og gikk samtidig inn i styret i avdeling 9 Nord i Arbeidsmandsforbundet, som dekker fylkene Troms og Finnmark.

Claus Jørstad

For et halvt år siden gikk han inn som nestleder, og det har ligget i kortene at han skal ta over ledervervet.

Blitt lært opp

– Det blir ikke så veldig enkelt – jeg har jo aldri prøvd meg i en sånn lederstilling, sier Rydland.

Han tar over etter Jørn Finnmarking Haga, som har vært tillitsvalgt i en årrekke og dessuten er engasjert i de fleste samfunnsspørsmål lokalt.

– Jørn har mye kunnskap og er engasjert i samfunnet generelt. Heldigvis har han vært flink til å lære meg opp – han har vært en god støttespiller.

Verving viktigst

Maskinføreren har som hovedtillitsvalgt i egen bedrift vært opptatt av å verve nye medlemmer. Det samme har han vært som styremedlem i avdeling 9.

– Jeg vil engasjere folk til å være med i fagbevegelsen. Det skal jeg fortsette med som leder, og det gleder jeg meg til.

– Må følge tariff

– Er det noe du gruer deg til?

– Nei, jeg liker å hoppe inn i ting med hele meg. Det eneste må være det å stå på en talerstol – det er ikke akkurat det samme som å sitte i en lastebil eller en maskin. Men det skal nok gå, sier Jon-Vidar Rydland.

Som så mange andre som jobber i maskinbedrifter, er han opptatt av samferdsel.

– Hjertesaken er nok å sørge for at alle leverandører i bransjen har tariffavtale – og også følger tariffbestemmelsene, sier Rydland.

Bergverksarbeider Stian Ollila er ny leder i avdeling 7 Sør-Vest

Avdeling 7 Sør-Vest i Norsk Arbeidsmandsforbund favner bygd og by. Den ferske lederen Stian Ollila vil legge flere samlinger til distriktene.

Han er selv vokst opp i Bergen, men bor nå i vesle Suldal i Ryfylke nordvest i Rogaland. Det betyr at han vet forskjellen på å bo i en travel by og på en mer stille plass – og han synes at Arbeidsmandsforbundet skal ta vare på medlemmer på begge steder.

– Jeg har litt peiling på hvordan det er å bo i distriktet. Det er ofte der verdiene skapes, mens vi som forbund gjerne legger samlingene til de store byene, sier Stian Ollila.

Ane Børrud

Han er nyvalgt leder for en avdeling som strekker seg fra Agder i sør til Rogaland lenger nord og nesten helt inn i Telemark.

– Vi må legge flere samlinger «der ute». Vi må gjøre oss synlige også på de små plassene, både som avdeling og forbund, sier 44-åringen.

Kommer fra Jern og Metall

Ollila har bakgrunn fra Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, som nå er en del av Fellesforbundet. Som fagarbeider er han industrimekaniker, sveiser og platearbeider, men for omtrent ti år siden tok han jobb i Norsk Stein og byttet bransje til bergverk.

Dermed byttet han også forbund, til Arbeidsmandsforbundet.

– Er det forskjell på kulturene i de to forbundene?

– Ja. I Jern og Metall var mye klubbstyrt, mens det i Arbeidsmandsforbundet jobbes mer utfra avdelingene, sier Ollila.

Han vil bruke innflytelsen til å gjøre avdeling 7 mer politisk. En hjertesak er å sikre et seriøst arbeidsliv gjennom den såkalte Norgesmodellen.

– Vi må få innført modellen i alle ledd, og ikke minst sørge for at regelverket blir praktisert.

Overtar etter Ramsdal

Ollila har vært hovedtillitsvalgt i Norsk Stein i fem år, og har sittet i styret i avdeling 7 i omtrent fire år – det siste året som nestleder under Inge Ramsdal.

– Inge er veldig flink. Han er den som tar ordet – du merker at han er i rommet. Det er ting jeg også ønsker å bli god på.

Ellers vil bergverksarbeideren fortsette arbeidet med å øke medlemstallet, og ikke minst knytte den geografisk spredte avdelingen sammen.

– Vi skal synes der ute, gjentar Stian Ollila.

21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker