Merete Holtan Garte" />

Nytt om navn

Forskalingssnekker Olav Inge blir ny hovedtillitsvalgt i Skanska

Jan Åge Vik blir pensjonist etter ti år som hovedtillitsvalgt i Skanska. Nå overtar Olav Inge Beisland.
SKIFTE: Jan Åge Vik (til venstre) går av som hovedtillitsvalgt for anleggsarbeiderne i Skanska. Olav Inge Beisland overtar.

SKIFTE: Jan Åge Vik (til venstre) går av som hovedtillitsvalgt for anleggsarbeiderne i Skanska. Olav Inge Beisland overtar.

Privat

merete.holtan@lomedia.no

– Den største overgangen blir å levere inn snekkerbeltet og ta farvel med utearbeid og latter i matpausen, sier Olav Inge Beisland.

Han er 54 år og kom inn i bygge- og anleggsbransjen via en sommerjobb som 13-åring hjemme i Grimstad. Han har fagbrev innenfor armering og forskaling og har de siste årene vært det som heter storbas på Bybanen i Bergen.

Nytt å sitte på kontor

Til sammen har det blitt over 30 år i Skanska, de siste 12 årene i ulike verv som tillitsvalgt og verneombud. Blant annet har Beisland fire år som hovedtillitsvalgt og åtte år som hovedverneombud i Skanskas byggavdeling i Arendal. De siste åtte årene har han vært i anlegg, og i Skanskas hovedtillitsutvalg med ansvar for fagarbeiderne innen betong.

Han har aldri vært frikjøpt for å ta seg av vervene.

– Så det blir nytt å sitte på kontor. Men noen utfordringer må man ta, sier 54-åringen.

Pendlet siden han var 16

Olav Inge Beisland overtok formelt for Jan Åge Vik 1. januar, og sitter sammen med Vik fram til mars for gradvis å overta oppgavene som hovedtillitsvalgt.

Vik har ti år bak seg i rollen. I februar blir han 64 år, og pensjonist.

– Jeg har pendlet siden jeg ble anleggsarbeider som 16-åring. Nå skal det bli fint å få tid til å ta vare på hus og hytte hjemme i Mo i Rana, sier han.

Den hovedtillitsvalgte i Skanska har ansvar for drøyt 700 fagarbeidere i morselskapet, men har også jevnlig kontakt med de tillitsvalgte i tre datterbedrifter som til sammen har mellom 800 og 900 arbeidere.

Fikk du med deg denne? Robert ble permittert som tillitsvalgt under en streik. Nå må Securitas betale for tapt lønn

To råd til etterfølgeren

Jan Åge Vik har to råd til sin etterfølger:

– Den hovedtillitsvalgte bør prøve å holde en god dialog med både fagarbeidere og ledelse. Å sitte på barrikadene fra morgen til kveld går ikke – du må finne den rette balansegangen og velge dine slag.

Vik forteller at det har vært trått å være tillitsvalgt under pandemien. Det andre rådet handler nemlig om å reise mye rundt.

– Som hovedtillitsvalgt må du prøve å komme deg mest mulig ut på prosjekter. Du må overnatte på brakkeriggene og sette deg ned og snakke med folk på kveldene over en kaffekopp.

Mye delt: May Lill forteller om fryktkultur på arbeidsplassen: – Hvis alle skal være anonyme, kommer vi ingen vei

Gikk til Høyesterett

Når Jan Åge Vik tenker tilbake på sine ti år som tillitsvalgt, er det én kampsak som skiller seg ut. Det er den mye omtalte Skanska-saken, der selskapet foretok en større nedbemanning og Høyesterett i februar 2019 kjente seks oppsigelser ugyldig på grunn av ansiennitet.

Dommen betydde ikke bare at seks arbeidere fikk beholde jobben.

– Det ble også en prinsippsak for LO og hele det norske arbeidslivet, sier Vik, og oppsummerer tida som hovedtillitsvalgt:

– Noen ganger seirer du, andre ganger går du på et nederlag. Det er det som driver deg framover.

Mye lest: Alexander (20) skulle bare ha en deltidsjobb – så ble han klubbleder

– Kaffepraten er utrolig viktig

Olav Inge Beisland nikker når han hører rådene. Han mener dialog med begge parter og balanse er «der vi skal være». Og han gleder seg til å reise rundt på brakkeriggene.

– Kaffepraten ute på prosjektene er utrolig viktig. Det er der du fanger opp sakene, og får tatt dem med én gang.

Akkurat det mener Beisland er avgjørende.

– Vi må få sakene på bordet og løse dem kjapt – på lavest mulig nivå. Det brenner jeg for, og da må du ut blant folk, sier han, og legger til:

– Det passer meg godt, for jeg kommer til å savne å jobbe ute blant trivelige kollegaer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse