JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åse-Marie Faldalen

Fotograf Åse-Marie gjør asfaltarbeid til kunst

I halvannet år fulgte fotograf Åse-Marie Faldalen asfaltarbeidere på jobb, landet rundt. Det dampende sorte er blitt hennes lerret.
2018021615133120180216151906

merete.holtan.garte@lomedia.no

«Det gikk rykter i Odalen om at framskrittet skulle komme. Asfalten var på vei til bygda.»

Slik starter Åse-Marie Faldalen etterordet i boka med den enkle, men funklende tittelen «Asfalt». Hun har gitt den ut på eget forlag, hun har sørget for sponsor selv, hun har kjempet for å få oppfylle en drøm som har ligget i henne helt fra hun var ei lita jente.

Da hun var syv år og overbevist om asfalten ville forandre livet hennes.

«Alt ville bli annerledes (…). Jeg kunne sykle fortere, gå fortere, ja selv skoleveien ville ta mye kortere tid. Asfalt var noe som bare fantes i Oslo, hvor folk bodde oppå hverandre. Asfalt var magisk.» skriver Åse-Marie Faldalen.

Hans Jørgen Brun

... men aldri på Midtsida

I dag er hun 61 år og føler at asfalten endelig har fått den plassen i livet hennes som den fortjener. Den syv år gamle Åse-Maries tragedie var nemlig at asfalten ble lagt på både Østsida og Vestsida i Odalen, men aldri på Midtsida, som det het hjemme på bygda. Det var der Åse-Marie bodde. Hun fikk ingen asfalt på skoleveien.

Siden har lengselen ligget i henne.

Hun har jobbet som bedriftssykepleier, med ledelsesutvikling og konflikthåndtering. Men kunstneren i henne, den som har likt å uttrykke seg gjennom illustrasjoner og bilder, har lett etter de rette motivene.

– Hva er mitt grunnstoff? Det spørsmålet har jeg stilt meg i over ti år. Jeg har hørt på musikk, og jeg har lest og observert for å finne dette stoffet - det som virkelig treffer meg og gjør at jeg har en historie å fortelle.

Åse-Marie Faldalen

Fant svaret i Roma

Åse-Marie Faldalen har jobbet målrettet for å bli en fotograf som synes i terrenget. Hun har blant annet brukt Morten Krogvold som mentor, og det var på en workshop med ham at hun fikk sin åpenbaring.

– Jeg var på et kurs i Roma, og vi fikk beskjed om å fotografere noe som lå dypt i oss. Jeg valgte blomster, og fikk gode tilbakemeldinger fra de andre på kurset. Men Krogvold sa: «Det er bra dette her, men du har mer i deg, Åse-Marie, du kan bedre.»

Hun ble først irritert, deretter urolig.

– Den natten sov jeg ingenting, og gikk ut i Romas gater på morgenkvisten. Plutselig sto lyset inn på asfalten, og jeg så faren min, som ikke lever lenger.

Faren var gårdbruker, og den som lærte Åse-Marie å ta i et tak. Men han var også historiefortelleren i familien, den som kunne gjøre selv en enkel hverdagshendelse til noe magisk. Det var da han døde at Åse-Marie bestemte seg for å gjøre noe annet ut av livet enn å være bedriftssykepleier. Nå visste hun hva hun skulle fotografere.

– Asfalt! Det var dét som skulle bli mitt grunnstoff.

Åse-Marie Faldalen

Stilte ut i en park

Og slik ble det. Åse-Marie startet en serie med bilder, der hun fotograferte alt folk hadde lagt igjen på asfalten. Resultatet ble presentert på fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Elleve bilder på to meters høyde ble stilt ut i en park – det var på flere måter stort.

Men Åse-Marie følte ikke at oppdraget var fullført.

– «Hva nå?» tenkte jeg. Jeg ville jobbe mer med asfalt. Så kom jeg til å tenke på de menneskene som legger asfalten.

Hvordan er deres hverdag, deres liv?

Åse-Marie Faldalen

Besøkte 20 asfaltlag

Spørsmålene vokste i henne, og hun tok kontakt med distriktsleder i Veidekke Industri for Oslo og Akershus, Vidar Stavik, deretter daværende leder for Veidekke Industri, Øyvind Moen. Det ble starten på et halvannet år langt eventyr for Åse-Marie.

Fra våren 2016 fikk hun nemlig reise Norge rundt og besøke Veidekkes 20 asfaltlag. Hun har sett asfaltverk og laboratorier, sittet på valser og bodd på brakke med gutta. Hun har stått i timevis klar med kameraet, gjerne midt på natten, for å fange det rette øyeblikket.

Veidekke ga henne frie tøyler og null føringer. Det var helt nødvendig.

– Jeg ville se asfalt på en ny måte. Jeg ville løfte den inn i kunstens verden, sier Åse-Marie Faldalen.

Åse-Marie Faldalen

Kaffen er hellig

Hun har så visst fått et og annet forundret blikk på veien. For eksempel fra basen som fikk beskjed av fotografen en tidlig morgen at nå - nå! - står lyset så vakkert inn på støvelen din.

– Han bare kikket på meg og ristet på hodet. Jeg følte stadig at jeg forstyrret arbeidsdagen deres, de har jo en logistikk å følge og kunne ikke stoppe maskinene for å posere for meg. Derfor måtte jeg skape tillit.

Tillit er noe som kommer med tid, og tålmodighet. Og den vises ikke nødvendigvis med ord.

– Asfaltarbeiderne har gjerne en kanne kaffe hengende på utleggeren. Og den kaffen er hellig. Da basen med støvelen etter en stund kom bort til meg og sa: «Når som helst kommer du bare og tar av kaffen min», da kom tårene. Det øyeblikket skal jeg aldri glemme. Jeg følte plutselig at jeg hadde truffet sjela i det de jobbet med, og at jeg var akseptert. Jeg er blitt så godt tatt imot. «Bare heng deg på, du er en av oss», fikk jeg høre.

Åse-Marie Faldalen

Arbeiderne passer på hverandre

Aksept og respekt er stikkord for asfaltarbeidere, det samme er omsorg og samhold, mener Åse-Marie Faldalen.

Hun fikk observere det over tid.

– Samholdet blant asfaltarbeiderne er noe av det sterkeste jeg har vært borti, og jeg har vært rundt i mange bedrifter. De gutta har et slags tredje øye for hverandre. De sier kanskje ikke så mye, men det kan være en skulder der, et blunk der, som forteller: «Alle skal komme trygt hjem.»

Samholdet blant asfaltarbeiderne er noe av det sterkeste jeg har vært borti

Åse-Marie Faldalen

Fotografen fikk også se en yrkesstolthet av de sjeldne. I boka, som er fylt med bilder, er det også tekst. Små historier i lyrisk språkdrakt, formet av Åse-Marie i samarbeid med søsteren Synøve. En av tekstene går som følger:

«Det verste er om en skulle komme/for sent på jobb/Har du prøvd det noen gang?/Nei.»

– Sånt gjør man ikke mot gutta i laget. Dét er yrkesstolthet, det. Og samhold, kommenterer Åse-Marie, som synes asfaltarbeiderne får for lite anerkjennelse og for mye kjeft. I boka forteller hun historien om da en mor skulle forbi veisperringene for enhver pris, selv om det satte arbeiderne i fare.

– «Ser du ikke omkjøringsskiltet»?» spurte en arbeider. «Jo, men datteren min skal ha eksamen,» svarte kvinnen, og vrengte bilen forbi! Folk får seg til å si og gjøre de verste ting i trafikken.

Åse-Marie Faldalen

Tilbake til Midtsida

Det ble mye frysing og mange lange netter for fotografen på jobb ute hos asfaltlagene. En skulle tro hun var glad det var over.

– Tvert imot. Det har vært en sann glede, en fantastisk tid, jeg er oppriktig lei meg for at dette er over.

61-åringen lyser opp. Forteller at Øyvind Moen, som nå er administrerende direktør i Veidekke Eiendom, har tilbudt henne å henge med til våren igjen. Denne gangen med sertifikat, siden hun tross alt har sett alle sider av faget.

– Slår du til på tilbudet?

Åse-Marie Faldalen smiler. Hun føler stadig at hun er syv år og tilbake i Odalen.

– Hvem vet? Kanskje jeg skal ta sertifikat, og legge asfalt på Midtsida? Jeg er i hvert fall ikke ferdig med asfalt.

Åse-Marie Faldalen

{"378303":{"type":"s","url":"/image-3.378303.48082.f0cb8dcbf0","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378304":{"type":"m","url":"/image-3.378304.1c82f0cbfc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378305":{"type":"m","url":"/image-3.378305.1f27c7d52a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378312":{"type":"m","url":"/image-3.378312.eada1eed6e","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378313":{"type":"m","url":"/image-3.378313.0daca8ea6f","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378314":{"type":"m","url":"/image-3.378314.25c9d6bd0d","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378315":{"type":"m","url":"/image-3.378315.9e8b593be4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378316":{"type":"m","url":"/image-3.378316.2adff99c37","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378317":{"type":"m","url":"/image-3.378317.575160de02","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378321":{"type":"m","url":"/image-3.378321.99b8c6799a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"91","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Åse-Marie Faldalen","closed":false,"place":"Hun har jobbet som bedriftssykepleier, m"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Åse-Marie Faldalen

Født i 1956 i Nord-Odal, nå bosatt i Oslo.

Har jobbet med konflikthåndtering og bedriftsutvikling gjennom sitt eget firma Klart Blikk.

Utdannet som fotograf ved Bilder Nordic og deltatt på flere fotoworkshops i inn-og utland, bl.a med Joyce Tenneson og Cig Harvey.

Har Morten Krogvold som mentor.

Har gått på Mosebekkskolen tegne- og maleskole med bl. a Hans Normann Dahl, og illustrert flere bøker.

Har skrevet bøkene «Syv veier til lykke» og «12 teser» sammen med fredsprofessor Johan Galtung. Forfatter av boka «Far og mann».

Lanserte fotoboka «Asfalt med utstilling i Løren i Oslo, med innledning av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

{"378303":{"type":"s","url":"/image-3.378303.48082.f0cb8dcbf0","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378304":{"type":"m","url":"/image-3.378304.1c82f0cbfc","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378305":{"type":"m","url":"/image-3.378305.1f27c7d52a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378312":{"type":"m","url":"/image-3.378312.eada1eed6e","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378313":{"type":"m","url":"/image-3.378313.0daca8ea6f","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378314":{"type":"m","url":"/image-3.378314.25c9d6bd0d","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378315":{"type":"m","url":"/image-3.378315.9e8b593be4","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378316":{"type":"m","url":"/image-3.378316.2adff99c37","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378317":{"type":"m","url":"/image-3.378317.575160de02","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"378321":{"type":"m","url":"/image-3.378321.99b8c6799a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"91","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Åse-Marie Faldalen","closed":false,"place":"Hun har jobbet som bedriftssykepleier, m"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}